HomePolitikë

1 miliard euro gjobë për bankat e Londrës


Për shkak të pjesmarrjes në transaksione të karteleve tregtare, Komisioni Evropian ka gjobitur pesë banka, përfshirë këtu edhe ato më të mëdha si Barclays dhe RBS me 1 miliardë e 700 mijë euro gjithsej.

Komisioni i ka gjobitur bankat për pjesëmmarje në dy kartela të quajtura “Three Way Banana Split” dhe “Essex Express”. Hetimi gjeti se përgjegjësit për transaksione ndërkombëtare kanë shkëmbyer informacione të ndjeshme dhe plane të tregtisë.

Gjetjet treguan se si shumica e marrëveshjeve dukeshin të dinin për njëra-tjetrën dhe kanë koordianuar strategjitë e tyre të tregtisë nëpërmjet bisedave online.

Këto iu mundësuan tregtarëve të vendosin neë donin të blenin apo jo valuta, thotë raporti zyrtar i Komisionit.

Informatat e ndjeshme të shkëmbyera në këto biseda kishin lidhje me porositë e klientëve, shumat për transakcione specifike, pozitat e hapura të rrezikut dhe detaje të tjera për aktivite të planifikuara tregtare.

Kartelet dolën në pah nga një bankë e gjashtë e quajtur USB, e cila fillimisht ishte përfshirë në hetim por i shpëtoi dënimit falë bashkëpunimit.

11 valutat që janë përfshirë në këto skandale janë euo, funta , jeni japonez, franga, dollari kanadez, amerikan, Australian dhe neo zelandez, si dhe krunat norvegjeze, suedeze dhe daneze.


TË NGJASHME