HomeLifestyle

10 gratë më të fuqishme në histori

Nje numër i madh grash të fuqishme kanë formuar rrjedhën e historisë me inteligjencën, forcën, pasionin dhe aftësitë e tyre drejtuese. Ato kanë sfiduar statusin,  kanë bërë reforma të qëndrueshme dhe kanë drejtuar vendet e tyre për dekada me rradhë,duke sjellë përparim në prosperitet dhe revolucione kulturore.

Kjo listë është deri diku paksa subjektive, por ajo përpiqet të marrë parasysh fuqinë aktuale dhe ndikimin e secilit person.

10. Zenobia (240-275) ishte mbretëresha e Perandorisë Palmyrene në Siri, e sila sfidoi autoritetet e Perandorisë Romake në shekullin e 3- të.Ajo pushtoi Egjiptin, Libanin,  Anadollin dhe Judenjën Romake derisa u mposht përfundimisht nga Perandori romak Aurelian.

9. Kleopatra

Kleopatra( 69-30 para Krishtit) ishte Faraonesha e fundit e Egjiptit Ptolemaik, e njohur për inteligjencën e saj superiore dhe përmirësimin e gjendjes ekonomike të vendit t saj.Ajo ëahtë gjithashtu e famshme në kulturën poullore për marrdhëniet e saj të dashurisë me drejtuesit romakë Jul Cesar dhe Marc Anthony.

8.Lakshmibai( 1828- 1858)  ishte Mbretëresha e shtetit Jhansi të Indisë dhe një nga udhëheqëset e Rebelimit Indian të vitit 1857, i njohur edhe si Lufta e Parë e Pavarësisë së Indisë kundër sundimit Britanik.Duke iu referuar me emrin “Joan Indian i Arc”, Rani Lakshmibai u bë një simbol i rezistencës për të udhëhequr ushtrinë e saj në konfrontimet e para të drejtpërdrejta me okupuesit.

7. Borte Ujin (1161- 1230)  ishte gruaja e Xhengis Khan dhe perandorja e Perandorisë Mongole, perandoria më e madhe tokesore ne histori.Ajo ishte një nga këshillëtaret më të mira të Xhengis Khan dhe sundoi atdheun Mongol në periudha të gjata , kur ai ishte larg në luftë.

6. Indira Gandhi (1917- 1984)  ishte kryeministrja e parë dhe e vetmja në kryeministri femër në Indi, e cila mbajti 4 poste që nga viti 1966 deri në vitin 1984, kur ajo u vra nga truprojat e saj në Sikh.Ajo ishte një figurë mjaft e diskutueshme, por shumë e fuqishme, duke fituar një luftë me Pakistanin, e cila rezultoi në krijimin e Bangladeshit.Ajo u vra nga truprojat e saj për një urdhër që kishte dhënë, për të sulmuar tempullin e tyre të shenjtë.

5. Margaret Thatcher (1925- 2013)  ishte Kryeminjstra e Mbretërisë së Bashkuar që nga viti 1979 deri më 1990, si dhe gruaja e parë që mbajti këtë dëtyrë.Ajo ishte kryeministrja britanike me shërbimin më të gjatë të shekullit të 20- të, e quajtur “Zonja e Hekurt” nga Sovjetikët për kokëfortësinë e saj.Ajo fitoi një fitore popullore ndaj Argjentinës në Luftën e Falkadës të 1982, por politikat e saj ekonomike kishin mbështetje të ndryshme, pasi ajo promovoi ekonominë e tregut të lirë dhe u përball me fuqinë e sindikatave të punës.

4. Theodra

Theodora (500- 548)  ishte një Perandore me një ndikim shumë të lartë në Perandorinë Bizantine dhe një shenjtore e Kishës Ortodokse Lindore. E martuar me Perandorin Justiniani i l, ajo ishte këshillëtarja e tij më e besueshme dhe e përdori atë që të arrinte qëllimet e saj.Ajo kontrolloi punët e jashtme dhe legjislacionin, dhe veçanërisht luftoi për të drejtat e grave, duke miratuar ligje kundër trafikimit dhe duke përmirësuar procedurat e divorcit.

3. Mbretëreshë Viktoria

Mbretëreshë Viktoria(1819- 1901)  ishte Mbretëresha e Mbretërisë së Bashkuar, duke sunduar mbi një Perandori të gjerë Britanike që shtrihej në 6 kontinente për 63 vjet, mbretërimi i dytë më i gjatë në historinë e vendit të saj. Rregulli i saj ishte përcaktues sa që periudha e sundimit të saj është quajtur si ‘Era Viktoriane”. Nën sundimin e saj, skllavëria u shfuqizua në të gjitha kolonitë britanike dhe të drejtat e votimit u dhanë për shumicën e burrave britanikë.

Ajo gjithashtu bëri reforma në kushtet e punës dhe bëri ndryshime të rëndësishme kulturore, politike dhe ushtarake në Perandorinë e saj.

2. Maria Teresa e Austrisë

Maria Teresa e Austrisë (1717- 1780)  ishte Perandorja e Hapsburgut e cila mbretëroi për 40 vite dhe kontrolloi një pjesë të madhe të Europës, duke përfshirë Austrinë, Hungarinë, Kroacinë, Boheminë dhe një pjesë të Italisë. Ajo kishte 16 fëmijë, të cilët gjithashtu u bënë lojtarë kryesorë të pushtetit si Mbretëresha e Francës, Mbretëresha e Napolit dhe Siçilisë,si dhe dy Perandorë të Shenjtë Romakë. Perandoria e Maria Terezës ishte e njohur për reformat e saj në bërjen e arsimit të detyrueshëm, krijimin e një Akademie Mbretërore të Shkencave dhe Letërsisë në Bruksel dhe mbështetjen e kërkimit shkencor. Ajo gjithashtu ngriti taksat dhe bëri reforma në tregti, si dhe forcoi ushtrinë austriake duke e dyfishuar atë.

1. Elizabeth l

Elizabeth l (1533- 1603)  ishte një nga monarket më të fuqishme angleze. Ajo nuk u martua kurrë ndaj dhe u quajt “Mbretëresha e Virgjër”, intelekti i Elizabeth l,  mundi Armada Spanjolle dhe drejtoi me sukses për aq kohë sa mbretëroi , nga viti 1558 deri më 1603, që u quajt dhe si “Era Elizabetiane”. Si një monarke , e fundit e dinastisë Tudor, ajo bëri ndryshime të mëdha kulturore si Rilindja dhe shndërrimin e Anglisë në nje vend protestant.

M.D / GotsNews


TË NGJASHME