HomeLifestyle

10 këshilla që mund t’ju ndihmojnë të jeni një prind më i mirë

Të jesh prind, nuk është një gjë e lehtë. Një prind i mirë, nënkupton shumë punë dhe përkushtim. Megjithatë, kjo nuk do të thotë të synojmë perfeksionin, asnjë prind nuk ëhstë perfekt ashtu si edhe asnjë fëmijë nuk është perfekt. Për ta bërë sa më të bukur dhe më të thjeshtë detyrën e një prindi kundrejt fëmijës së tyre, ne ju sjellim një artikull, me 10 këshilla se si mund të bëheni një prind më i mirë.

1.Lëreni fëmijën tuaj të ndajë një shtrat me ju deri në moshën tre vjeçare

Disa studiues sugjerojnë se mënyra më e sigurt për një foshnje për të fjetur është të flejë me nënat e tyre. Ata vunë re që mund të mos ishte e sigurt për t’i vendosur ata në një dhomë tjetër. 16 foshnje u studiuan ndërsa flinin në një krevat fëmijësh dhe në gjoksin e nënës së tyre. Monitoruesit treguan që një fëmijë është 3 herë më i stresuar kur fle vetëm.

2.Mos i bëni presion fëmijës tuaj të hajë më shumë

Vendosni ushqime të shëndetshme në tryezën tuaj, thonë ekspertët. Në këtë rast, nuk duhet të shqetësoheni nëse foshnja juaj po ha ushqim jo të shëndetshëm ose për sasinë e ushqimit që po ha. Disa prindër mund të detyrojnë fëmijët e tyre të hanë sepse mund të mendojnë se janë të uritur. Është më mirë të mos i bëni presion një fëmije në lidhje me ushqimin. E njëjta gjë vlen edhe për dietat. Keni vetëm mundësi të shëndetshme dhe lini fëmijën tuaj të vendosë se çfarë të hajë.

3.Mos u frikësoni nëse vogëlushi juaj nuk dëshiron të përdorë oturakun

Po, është mirë që të mos harxhoni para në pelena çdo muaj, por trajnimi  duhet të bëhet në kohën e fëmijës. Sipas një pediatri dhe autori të Baby 411, nuk ka moshë të duhur për të filluar përdorimin e një oturaku. Fëmija juaj thjesht duhet të jetë i gatshëm për të dhe të tregojë interes. Por koha e përafërt për të është midis 2 dhe 4 vjeç.

4.Jepni mundësi zgjedhjeje fëmijëve tuaj për t’i mësuar ata të marrin vendime

Edhe një vogëlush duhet të mësohet pavarësi. Pediatri Gwenn O’Keeffe thotë se udhëzimet e rrepta nuk janë alternativa më e mirë. Është më mirë të mos e impononi vullnetin tuaj tek të vegjlit. Ata kanë nevojë për zgjedhje. Për shembull, pyesni fëmijën tuaj se çfarë ai ose ajo preferon për darkë, ose çfarë ngjyre bluze dëshirojnë të veshin.

5.Përfshini fëmijën tuaj në takim me mjekun e tyre

Shkollimi shëndetësor është i rëndësishëm kur rritni një fëmijë. Fëmijët gjithashtu duhet të mësojnë se si të vizitojnë një mjek dhe të jenë në gjendje t’i japin mjekut disa informacione vetë, thonë ekspertët. Thjesht lërini të marrin pjesë në emërimet e mjekëve të tyre. Doktori Abrams thotë se deri në moshën 6vjec  fëmijët mund të fillojnë t’i përgjigjen disa pyetjeve gjatë një kontrolli. Mos i izoloni ata dhe mos u përgjigjeni të gjitha pyetjeve të mjekut vetë. Ata duhet të kuptojnë se ata janë gjithashtu përgjegjës për shëndetin e tyre.

6.Kushtojini vëmendje çdo ndryshimi të shprehive të ngrënies tek të porsalindurit

Mjekët e familjes vërejnë që të posalindurit zakonisht hanë shpesh. Nëse duhet të zgjoni të porsalindurin tuaj për të ngrënë ose nëse nuk mbarojnë ushqimet e tyre normale, ata mund të jenë të sëmurë. Kushtojini vëmendje simptomave si nëse djersiten ndërsa hanë, ndryshime në mënyrën se si qajnë, ose nëse flenë më shumë se normalisht.

7.Bëni këto gjëra nëse fëmija juaj është nën moshën një vjeçare dhe nuk do të ndalet së qari

Ndonjëherë mund të ndjeheni sikur keni bërë gjithçka, por fëmija juaj thjesht vazhdon të qajë. Nëse ata janë të thatë, të ushqyer mirë dhe të pushuar, por ata vazhdojnë të qajnë, provoni të përdorni këto teknika, siç sugjerojnë ekspertët:

I lëvizni në një karrige lëkundëse ose në krahët tuaj

Luaj muzikë të butë

Ecje në krahë ose në një shëtitëse

Ecja me makinë

Luani zhurmë ritmike në një pjatalarëse

8.Ndërtoni besim dhe vetëvlerësim që në moshë të re.

Disa mjekë sugjerojnë që fëmijët me vetëvlerësim të mirë janë më të lumtur. Në këtë rast, ata mund të kenë më pak të ngjarë t’i nënshtrohen presionit të kolegëve. Vetëvlerësimi i ndihmon fëmijët të marrin vendime më të mira. Prindërit duhet të lavdërojnë një fëmijë dhe të pranojnë përpjekjet dhe arritjet e tyre. Inkurajoni ata të jenë më të mirë nga:

Duke u dhënë atyre përgjegjësi të përshtatshme për moshën dhe duke mos harruar të thonë faleminderit.

Kalimin e kohës së bashku. Fëmijët duhet ta dinë që janë të rëndësishëm.

9. Pretendoni se nuk e vini re ulërimën dhe zhurmën që ata bëjnë.

Të bërtasin të vegjlit në një dyqan mund të duket si një skenar tipik, por ekziston një pyetje se si të merreni me këtë situatë dhe të ndaloni zemërimin. Doktor Tanya Remer Altmann thotë se mënyra më e mirë për të ndaluar zemërimin është injorimi i tyre. Kur fëmija juaj është në një vend të sigurt, vetëm largohuni. Sapo fëmija juaj të kuptojë që ai ose ajo nuk po e merr vemendjen, zemërimi do të ndalet.

Kjo ndoshta do të jetë e vështirë të bëhet për herë të parë, por mund të provoni. 

10.Planifikoni një aktivitet argëtues pas vizitës së dentistit të fëmijës tuaj.

Nëse po shkoni te dentisti, përpiquni të planifikoni disa aktivitete argëtuese menjëherë pas kësaj, që kujtimet e mira të jenë gjëja e fundit që ndodh. Ju mund të dëshironi të pyesni fëmijën tuaj se çfarë do të preferonin të bënin pasi të vizitoni dentistin.

Përveç kësaj, higjena e dhëmbëve është shumë e rëndësishme dhe është diçka që ju duhet të mësoni edhe fëmijën tuaj. Lërini fëmijët të zgjedhin furçën e dhëmbëve dhe pastën e dhëmbëve. Eshtë mirë të lexoni libra ose të shikoni video të bëra për fëmijët që flasin për higjenën e dhëmbëve.


TË NGJASHME