HomeTeknologji

10 urat më të shtrenjta në botë

Urat janë indet lidhëse të qyteteve dhe vendeve. Ato janë thelbësore për infrastrukturën e një vendi. Ata janë gjithashtu (ndonjëherë) shumë të bukura dhe (shpesh) tepër të shtrenjta. Këtu janë disa nga urat më të shtrenjta në botë. (Të gjitha çmimet janë përshtatur me vlerën e tyre sot.)

Ura e Golden Gate, SHBA

Kur i kërkoni dikujt të mendojë për një urë të famshme, ai do të mendojë për një nga këto tre: Ura e Kullës në Londër, Ura e Brooklyn në Nju Jork, ose Ura e Golden Gate në San Francisko. Çuditërisht, asnjë nga këto ura nuk është aq e shtrenjtë. Ura e Golden Gate kushtoi 677 milionë dollarë për t’u ndërtuar dhe mezi bën pjesë në listën e 30 urave më të shtrenjta. Pra, paratë nuk janë gjithçka kur bëhet fjalë për ndërtimin e urave me famë botërore.

Por le të kalojmë te diçka më e shtrenjtë tani, apo jo?

Ura e Golden Gate, SHBA | 10 urat më të shtrenjta në botë | Zestradar
Ura Arthur Ravenel Jr., SHBA

Ura Arthur Ravenel mund të mos jetë aq popullore sa Porta e Artë, por është (pa dyshim) të paktën po aq e bukur. Është një urë e mrekullueshme, sidomos natën, kur është e ndriçuar. Ndërtimi i saj kushtoi 902 milionë dollarë.

Ura Arthur Ravenel Jr., SHBA | 10 urat më të shtrenjta në botë | Zestradar
Ura e George Washington, SHBA

Një urë tjetër nga Shtetet e Bashkuara (dhe e fundit në këtë listë), Ura George Washington u ndërtua për të lidhur Manhatanin me New Jersey dhe kushtoi 1 miliardë dollarë për t’u ndërtuar. Ajo u ndërtua në fillim të Depresionit të Madh si pjesë e “Marrëveshjes së Re” që do t’u jepte njerëzve punë dhe do të rriste ekonominë e vuajtur të SHBA.

Ura e George Washington, SHBA | 10 urat më të shtrenjta në botë | Zestradar
Ura Sulltan Abdul Halim Muadzam Shah, Malajzi

Ura Sulltan Abdul Halim Muadzam Shah është ura më e gjatë në Malajzi. Ajo u përfundua në 2004 dhe është e gjatë 24 kilometra. Kërkoi 1.2 miliardë dollarë për t’u ndërtuar.

Autostrada Bang Na, Tajlandë

Ne jemi duke hyrë në territorin e urave që janë qesharake të gjata dhe urat e gjata janë (padyshim) më të shtrenjta. Edhe pa shkëlqimin shtesë dhe madhështinë e një ure të bukur, një urë e gjatë, si Bang Na Expressway mund të jetë tepër e shtrenjtë. Kjo urë 54 km e gjatë e vendosur në Tajlandë ishte ura më e gjatë derisa u ndërtua ajo Malajziane. Tani është e gjashta. Ndërtimi i saj kushtoi 1.5 miliardë dollarë.

Autostrada Bang Na, Tajlandë | 10 urat më të shtrenjta në botë | Zestradar
Ura Donghai, Kinë

Kjo urë lidh pjesën kontinentale të Shangait dhe Portin e Ujit të Thellë të Yangshan. Është shquar si një nga urat më të ngushta në këtë listë. Ndërtimi i tij kushtoi pak më shumë se 2.1 miliardë dollarë dhe ishte e hapur për trafikun e parë në 2005. Përdorimi i tij, padyshim, është i kufizuar në kamionë dhe makina që kanë nevojë për të hyrë në port.

Ura Donghai, Kinë | 10 urat më të shtrenjta në botë | Zestradar
Ura e Re Champlain, Kanada

Kjo është ura më e re në listë. Vetëm javën e kaluar shoferët e parë u lejuan të kalonin urën gjatë udhëtimeve të tyre. Është një zëvendësim për Urën e vjetër Champlain e cila po vjetërohej dhe kërkonte mirëmbajtje të vazhdueshme. Kostoja e kësaj ure kanadeze është 3.2 dollarë amerikanë.

Ura Öresund, Suedi / Danimarkë

Kjo urë është ura më e gjatë (8 km) që kombinon të dy rrugët për makina dhe shinat e trenave për. Lidh Suedinë dhe Danimarkën. Ajo u përfundua në vitin 2000 dhe kushtoi 4.4 miliardë dollarë për t’u ndërtuar.

Ura Öresund, Suedi / Danimarkë | 10 urat më të shtrenjta në botë | Zestradar
Ura e Madhe Seto, Japoni

Nuk është ura më e gjatë në listë, por kjo urë japoneze (e cila lidh dhe shtrihet në pesë ishuj) është e gjatë 13.1 km. Ajo u hap në vitin 1988 dhe duke llogaritur inflacionin, kostoja e urës në dollarë është 15 miliardë dollarë!

Ura e Madhe Seto, Japoni | 10 urat më të shtrenjta në botë | Zestradar
Ura Hong Kong-Zhuhai-Macau, Hong Kong / Kinë / Macau

Këtu jemi, me këtë mega-urë të çmendur, 55 km të gjatë që përfundoi vitin e kaluar. Ajo lidh Hong Kongun me Kinën kontinentale. Në të vërtetë janë 3 ura dhe një tunel i ndërlidhur për të bërë një strukturë gjigande. Kjo urë i ktheu qeverisë 20 miliardë dollarë!


TË NGJASHME