HomeLifestyle

15 Fakte të pabesueshme rreth lakuriqëve të natës

A ju pëlqejnë lakuriqët? Epo, nëse nuk i doni, sot kemi zgjedhur të flasim pikërisht për ta.

Ata nuk jan njësoj si kafshët e tjera. Pavarësisht nga shumë ngjashmëri, këto janë specie të tmerreve me krahë, që kanë stile të ndryshme jetese, paraqitje dhe preferenca dietike. Disa prej tyre ushqehen me nektar lulesh ndërsa të tjerët preferojnë gjak të freskët. Por çfarë tjetër dimë rreth tyre?

Le të flasim për 15 fakte të jashtëzakonshme rreth këtyre gjallesave.

1. Ekzistojnë lakuriqë meksikan që mund të arrijnë shpejtësinë prej 60 milje në orë dhe të fluturojnë deri në 250 milje në natë.

Bloody Bats: Vampire Bats Feast On Prey

2. Lakuriqët e natës nuk thithin gjak. Atat thjesht kafshojnë lëkurën dhe lëpijnë plagën.

Bloody Bats: Vampire Bats Feast On Prey

3. Disa lakuriqë preferojnë gjakun e lopës, të tjerët sulmojnë dhi, por lakuriqët me krahë të bardhë kanë mësuar të veprojnë ndryshe, me krahët e tyre të bardhë ata mashtrojnë pulat dhe më pas u pijnë gjakun.

 17 Incredible Facts About Bats | Brain Berries

4. Mbi 50% e të gjitha lakuriqëve në Sh.B.A janë specie të rrezikuara.

Social Bonds Among Captive Vampire Bats Persist in the Wild | The Scientist  Magazine®

5. Falë strukturës së tyre unike të krahëve, lakuriqët fluturojnë më me efikasitet se zogjtë.

Vampire people in Bolivia are killing bats to suck their blood –  CuencaHighLife

6. Ju mund të gjeni lakuriqë pothuajse kudo në botë. Nga Rrethi Arktik deri në pikat më jugore të Argjentinës dhe Afrikës.

 17 Incredible Facts About Bats #3 | Brain Berries

7. Një lakuriq nate mundë të sulmojë 400 kafshë në 60 minuta.

Vampire bats know the true meaning of friendship—sharing slurps of blood |  Popular Science

8. Tani imagjinoni 150 lakuriqë të mëdhenj kafë që patrullojnë gjatë fermave të kafshëve natë pas nate.

The Real-Life Vampire Animals Stalking Planet Earth

9. Diku në Afrikën Perëndimore ka një specie lakuriqesh që përdorin rrjetat merimangë si batanije.

 17 Incredible Facts About Bats #4 | Brain Berries

10. Ushqimi i preferuar i tyre është gjaku.

Bloody Bats: Vampire Bats Feast On Prey

11. Lakuriqi më i vogël i natës i zbuluar është “bumblebee”. Me peshë rreth dy gramë.

Vampire bats 'French kiss with blood' to form lasting bonds - BBC News

12. Lakuriqi guano u përdor për të bërë barut të vërtetë gjatë luftës civile në Sh.B.A.

 17 Incredible Facts About Bats #5 | Brain Berries

13. Shprehja “e verbër si lakuriqi” është 100% e gabuar. Jo vetëm që ata mund të shohin mjaft mirë, por disa prej tyre janë në gjendje të zbulojnë dritën UV.

How Do Bats Live With So Many Viruses? - The New York Times

14. Lakuriqi më i vjetër ka jetuar rreth 50 milion vjet më parë.

15. Lakuriqët, shoqërohen, riprodhohen dhe ngordhin ndërsa varen kokë poshtë.

New York Times: Lakuriqët e natës sollën koronavirusin e tmerrshëm – FaxWeb


TË NGJASHME