HomeSociale

22 gjërat që nuk duhet të bëni kurrë në punë

Në këto ditë të vështira që po kalojmë, një zgjidhje për shumë njerëz është bërë puna nga shtëpia. Megjithatë, sit ë punuarit nga shtëpia si punosh në një zyrë shpeshherë, na qëllon që disa sjellje të kolegëve apo edhe të vetë punëdhenënësit, të jenë fyese dhe ofenduese. Ndoshta ata nuk e vënë re këtë, po në shumë raste ata thjesht e bëjnë dhe nuk u intereson se si ndihet personi tjetër.

Më poshtë do t’ju paraqesim një listë me disa sjellje që jo vetëm kolegët, por edhe punëdhënësit nuk duhet t’I bëjnë në mnëyrë që të mos ofendojnë apo fyejnë askënd.

1. Bëni telefonata personale dhe zemëruese

Sigurisht, thirrjet e këqija ndodhin. Por kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i bëni pjesë  të gjithë të tjerët në dramën tuaj. Zyra nuk është një vend për të luftuar me fëmijët ose motrat dhe vëllezërit tuaj. Mbani çështjet e marrëdhënies tuaj jashtë vendit ku punojnë të tjerët dhe mund t’ju dëgjojnë. Bëni një pushim dhe shkoni diku privat, ose më mirë akoma, ruajeni derisa të shkoni në shtëpi.

2. Dërgoni e-mail që nuk dëshironi t’i shohë shefi juaj

Nëse po mendoni të dërgoni diçka fyese, diku.. mos e bëni. Në duar të gabuara mund të dëmtojë reputacionin e kompanisë dhe tuajin. Dhe kurrë mos supozoni se emaili juaj (madje edhe emaili juaj personal në ëifi i kompanisë) është privat. Nuk është!!!

3. Thashetheme për bashkëpunëtorët

Çfarëdo informacioni që po përhapni nuk do ta bëjë askënd të duket aq keq sa ju. Në sytë e çdokujt tjetër ju do të dukeni si  lajmëtari i keq dhe i paqartë.

4. Kaloni orë në mediat tuaja sociale

Ju paguheni të jeni produktiv dhe jo të luani Farmville ose të bisedoni me një shok të vjetër të shkollës së mesme. Në qoftë se nuk është pjesë e punës tuaj, aktivitetet e mediave sociale duhet të ruhen për drekë ose kohë pushimi. Dhe madje edhe atëherë, përdorni telefonin tuaj dhe qëndroni larg kompjuterave të kompanisë për aktivitete personale.

5. Gënjeni për ta bërë veten të duket mirë

Teknologjia e bën të lehtë të ekzagjeroni kredencialet. Po ashtu, e bën më të lehtë zbulimin e së vërtetës. Gënjeshtrat e vogla do t’ju lëndojnë në mënyra të mëdha dhe dikush gjithmonë do të nxjerrë në dritë të vërtetën.

6. Shkuarja në punë kur jeni shumë i sëmurë

Angazhimi juaj për punën tuaj është i admirueshëm, por mos provoni se jeni një punëtor i mirë duke ekspozuar gripin tuaj në të gjithë zyrën. Punoni nga shtëpia nëse mundeni, por mos i sillni mikrobet tuaja në një vend pune të shëndetshëm.

7. Flirtimi me shefin, kolegun ose punonjësin tuaj

Romancat e zyrave janë tërheqëse për televizione emocionuese, por më shpesh në realitet, ato çojnë në situata të vështira dhe madje edhe në gjyq. Vazhdoni takimin tuaj romantik në orët tuaj të pushimit. Nuk mund ta gjesh dikë lehtë? Provoni Tinder, OKCupid ose Grindr.

8. Përgjigjet kur jeni të zemëruar

E vetmja gjë më stresuese për trupin tuaj sesa zemërimi është faji dhe frika nga pasojat për marrjen e zemërimit tuaj në zyrë. Gjeni mënyra për të bërë një pushim dhe për të kontrolluar zemërimin tuaj në mënyrë që të veproni në mënyrë të arsyeshme dhe profesionale.

9. Ndërprerja e fjalës së dikujt tjetër

Kur ndërprisni dikë, jo vetëm që irritoni personin me të cilin po flisni, por ju jepni atyre një përshtypje negative për veten tuaj. Mësoni të dëgjoni. Do të arrini admirim dhe respekt.

10. Jeni shumë rehat

Padyshim që shoqëria është bërë më e rastësishme. Njerëzit nuk vishen për punë dhe janë shumë më të afërt në bisedën e tyre. Kjo nuk do të thotë që të visheni dhe të silleni si dëshironi në zyrë. Merrni në konsideratë përshtypjen që jepni tëk të tjerët bazuar në pamjen, qëndrimin dhe veprimet tuaja. Mos supozoni se të gjithë mendojnë se performanca juaj vlen për shqetësimin dhe irritimin që shkaktoni.

11. Ejani nën ndikimin e drogërave ose të dehur

Nëse me të vërtetë nuk mund të prisni deri pas punës, ose keni humbur aq shumë natën para se akoma jeni rrënuar, ka të ngjarë të keni një problem serioz me substancat narkotike ose alkoolin. Mos bëni pjesë edhe kolegët në këtë gjendje tuajën, më mirë shkoni kërkoni ndihmë për ta kaluar këtë situatë.

12. Përdorni shumë parfum apo kolonjë

Në një ambient të mbyllur aroma e prodhuar mund të jetë e bezdisshme për disa, por mund të shkaktojë dhimbje koke dhe ethe te disa të tjerë. Mbajeni mjedisin të freskët dhe neutral për të gjithë.

13. Vendosni muzikë apo shini video të zhurmshme pa kufje

Vendi i punës është një mjedis i krijuar për të menduar dhe produktivitet. Videot e maceve ose elektronika mund t’ju ndihmojnë të mendoni më mirë, por me shumë mundësi do të shqetësojnë kolegët tuaj në një mjedis të ngusht. Bëhuni të gjithëve një favor dhe ndihmoni për të mbajtur qetësinë.

14. Ndërprisni njerëzit nga puna e tyre

Vetëm se nuk jeni i përqendruar në arritje dhe dëshironi të shmangni gjithçka, nuk do të thotë se të tjerët kanë të njëjtën etikë të punës si ju. Respektoni të drejtën e tyre për të ndjekur avancimin. Shumë njerëz përdorin kufje për të sinjalizuar se nuk janë të disponueshëm për të biseduar, sepse ose dëgjojnë diçka të rëndësishme ose janë duke u munduar të gjejnë inspirim. Respektoni hapësirën e tyre dhe dërgoni një email ose prisni derisa t’i heqin kufjet e tyre.

15. Aromat nga gatimet e drekës

Kuzhinat e zyrave janë rrëmuja mjaft të mëdha, pa shtuar erë të neveritshme. Ruajeni zierjen e peshkut për darkë.

16.Mbajeni telefonin tuaj gjithë kohën në dridhje

Nuk ka asnjë arsye për ta lënë telefonin tuaj të tingëllojë me zë të lartë bezdisshëm. Nëse jeni duke pritur një telefonatë, mbajeni telefonin në dridhje në xhep, ose në tryezën tuaj, ku mund ta shihni atë të tingëllojë. Nuk ka asgjë më shqetësuese sesa telefoni i dikujt që gumëzhet me zë të lartë në tryezën e tyre nga çdo tekst që marrin.

17. Huazoni në mënyrë të përhershme

E njohur ndryshe si vjedhje, nuk ka thjesht asnjë arsye për të marrë diçka që nuk ju përket juve. Kompania juaj nuk ju detyrohet asgjë për punën tuaj. Ju kompensoheni përmes pagës tuaj. Nëse kjo nuk është e mjaftueshme, bëni një bisedë me shefin tuaj në vend se të vidhni nga zyra për të kompensuar frikën tuaj.

18. Bëni jetën tuaj personale fokus zyre

Po, ju jeni një qenie njerëzore dhe kjo do të thotë ndjenja. Por të mësuarit për të kontrolluar kur dhe ku shprehen ato ndjenja është thelbësore. Jo të gjithë dëshirojnë të dëgjojnë për kapitullin e fundit në dramën tuaj të marrëdhënies së dashurisë. Mund t’ja përmendni shefit juaj nëse ndodh diçka serioze, si vdekja në familje ose divorci. Përndryshe, sigurohuni që nuk po lejoni që ndjenjat tuaja t’ju drejtojnë kur duhet të përqendroheni në detyrë.

19. Bullizmi

Nëse luftoni t’i trajtoni të gjithë njerëzit me mirësi dhe respekt, mbase duhet të kërkoni zhvillimin e karrierës në një fushë ku mund të punoni vetë. Shmangni punët e shërbimit të klientit me siguri.

20. Mbyllni botën

Shumica e ambienteve të punës kërkojnë ndërveprim dhe izolimi vetëm irriton dhe demotivon njerëzit përreth jush. Gjeni mënyra për t’u angazhuar dhe informuar në mënyrë që njerëzit t’ju shohin si një kontribues.

21. Ndani informacione të ndjeshme

Ajo që ndodh në zyrën tuaj i përket zyrës tuaj. Respektoni informacionin privat. Nëse nuk jeni të qartë për natyrën e ndjeshme të informacionit, mos tregoni sekrete dhe do të jeni në gjendje të mirë.

22.Pabesia

Ambienti i punës lulëzon në besim. Sapo të humbni besimin midis një kolegu, është praktikisht e pamundur ta rimerrni atë. Ruajeni sikur karriera juaj të varet nga ajo.


TË NGJASHME