HomeLifestyle

25 Qershor, ja ngjarjet e rëndësishme të ndodhura në këtë datë

Çdo datë në kalendar ka të veçantat dhe ndodhi që do të mbahen mendë madje edhe do të festohen çdo vit, por çfarë na vjen në mendje kur kujtojmë 25 qershorin?

Në fakt ka shumë ngjarje që i përkasin 25 qershorit, por le të përmendim ato që do të mbahen mend për shumë gjatë.

Dita Kombëtare e Peshkut

Dita Kombëtare e peshkut është një respektim kombëtar i Shteteve të Bashkuara që feston “vlerën e mustakut të rritur në fermë”. Dita u përcaktua si 25 qershor 1987, nga Presidenti Ronald Reagan, i cili nxori Proklamatën Presidenciale pasi Kongresi i Sh.B.A bëri thirrje që dita të vendoset në Rezolutën e Përbashkët.

Gjithnjë e më shumë amerikanë po zbulojnë një delikatesë unike të ushqimit amerikan siç është mustaku i rritur në fermë. Në vitin 1986, mustakët përbëjnë vëllimin e tretë më të lartë të peshkut të finuar të konsumuar në Shtetet e Bashkuara.

Nëntëdhjetë e nëntë përqind e të gjitha këtyre mustakëve u rritën në fermë. Midis 1975 dhe 1985, prodhimi i mustakut të rritur në fermë u rrit me 1200 përqind. Shumica e vëzhguesve presin që prodhimi të vazhdojë të rritet në vitin 1987. Kostot e prodhimit të blegtorisë, të cilat kanë kaluar mesatarisht vetëm 65 cent për kile gjatë 8 viteve të fundit, kanë rezultuar në të ardhura të qëndrueshme për kultivuesit dhe një produkt ekonomik ushqimor për konsumatorët.

Dita e mësuesit (Guatemal)

Festimi i Ditës së Mësuesve në Guatemala çdo vit bie në 25 qershor. Kjo është një ditë e veçantë për të gjithë mësuesit dhe profesorët, të cilët mbajnë mend historinë e kësaj feste.
Më 1931, gjeneral Jorge Ubico erdhi në pushtet në Guatemalë dhe filloi sundimin e tij autoritar. Ai ishte i njohur për politikat e tij, që në përgjithësi vazhdoi praktikën e paraardhësve të tij.

Më 1942 Ubico konfiskoi plantacionet e kafesë të mbajtura nga gjermanët, dhe kjo përfundimisht çoi në protesta masive kundër tij. Midis demonstruesve ishin studentë dhe mësues, të cilët kërkuan disa reforma arsimore dhe lirimin e menjëhershëm të shokëve të tyre. Profesoresh Maria Chinchilla ishte një nga aktivistët dhe më 25 qershor ajo u qëllua nga trupat, dërguar nga qeveria për të shtypur demonstratën.Sot Maria Chinchilla është një nga dëshmorët e Guatemalës dhe dita e vdekjes së saj njihet si Dita e Mësuesve.


TË NGJASHME