HomeLajmi i Fundit

“30 mijë euro për t’u helenizuar”, shkatërrohet grupi i pólicëve në Greqi: “Lanin nga mëkatet” kriminelët shqiptarë

Pólicia greke sëfundmi është përfshirë nga një skandal, ku mësohet se ata helenizonin kriminelë nga shtete të ndryshme përfshirë edhe shqiptarë kundrejt një pagese. Qëllimi i tyre ishte dhënia e një identiteti të ri këtyre kriminelëve për të pasur kështu një dosje gjyqësore të pastaj nga gjërat që kishin kryer më parë.

Për çdo helenizim merrnin 30 mijë euro. Ata ia dolën të “pastronin” kriminelët mizorë, kryesisht shqiptarë, duke i bërë grekë, duke u dhënë ID të reja, pasaporta, madje edhe TVSH. Fitimet e organizatës kriminale, e drejtuar nga një oficer i EL.AS dhe 34 efektivë policie të përfshirë , 9 prej të cilëve të arrestuar, kanë kaluar 5 milionë euro në tetë vitet e fundit. Është karakteristik se deri më tani janë konfiskuar më shumë se 600 mijë euro ndërsa në kasafortën e oficerit-tru janë gjetur vetëm 320 mijë euro.

Ministri i Mbrojtjes Civile , Panagiotis Theodorikakos, ka  shkuar mëngjesin e sotëm në Shërbimin e Punëve të Brendshme të Forcave të Sigurisë. Aty për 2.5 orë ministri u informua nga komandanti, gjenerallejtënant Elias Kossyvakis, për rrjedhën e hetimeve në lidhje me qarkun e helenizimeve të paligjshme me dhënien e paligjshme të letërnjoftimeve dhe pasaportave, në të cilat janë përfshirë edhe punonjës policie.

Organizata funksionon që nga prilli 2013 , me kthimin e të kthyerve nga ish-Bashkimi Sovjetik, si dhe nëpunësve civilë, ndërsa në qark thuhet se është përfshirë edhe një avokat.

Pas shumë muajsh dhe hetimi sistematik të Shërbimit të Punëve të Brendshme të Forcave të Sigurisë , në orët e mëngjesit dhe të pasdites së datës 30–11–2021, brenda kufijve të autostradës u arrestuan 20 persona , mes të cilëve 9 punonjës policie (një oficer), një. nëpunës civil i Ministrisë Mbrojtjen e Qytetarëve, një regjistrues OTA, një avokat dhe tetë shtetas. Në total, sipas hetimeve të deritanishme, në organizatën kriminale ka prova se janë përfshirë 34 punonjës policie.

Nga hetimet e deritanishme të Shërbimit dhe vlerësimi i kombinuar i provave të grumbulluara, ka rezultuar se të paktën nga data 26–04–2013 deri më 30–11–2021, ishte krijuar një organizatë kriminale , e përbërë kryesisht nga grekë, të kthyer të. ish vendet e BE-së. .?.?., Policia dhe nëpunës të tjerë civilë. Rrjeti kishte krijuar një rrjet bashkëpunëtorësh dhe ishte aktiv në dhënien e kartave origjinale (zakonisht) greke të identitetit, pasaportave greke dhe patentë shoferëve për shtetas të huaj me precedentë të rëndë kriminalë, që kërkonin fitimin e pronave të paligjshme.

Në të njëjtën kohë, ata lehtësuan qëndrimin e paligjshëm në vend të shtetasve të huaj, të cilët gëzonin të gjitha të drejtat e shtetasve grekë, si lëshimi i numrit të regjistrimit tatimor, numrit të regjistrimit të sigurimeve shoqërore, lajthimi i autoriteteve dhe shërbimeve publike kompetente, duke e vështirësuar. për gjetjen dhe arrestimin e disa prej tyre (me precedentë të rënduar kriminale) si dhe lehtësimin e daljes së tyre nga Greqia drejt vendeve të tjera, veçanërisht në Bashkimin Evropian dhe zonën Shengen (SHENGEN), ku u arrestuan disa mbajtës të dokumenteve “false”.

The modus operanditë organizatës kriminale, e cila ishte e strukturuar në mënyrë hierarkike, shumëanëtare, komplekse dhe aspak e rastësishme, me role të dallueshme dhe të ndërlidhura të anëtarëve të saj, ku secili anëtar i nënshtrohej vullnetit të së tërës (Menaxherit – trurit të organizatës), i paaftë. të zbatojë i vetëm planin e tij, duke i bërë të përbashkët anëtarët e tjerë dhe duke ndjekur qëllimin e përbashkët kriminal të lëshimit të kartave të identitetit dhe pasaportave të shtetasve grekë, kryesisht për të huaj por edhe për vendas, qoftë duke përdorur të dhëna të rreme të personave inekzistent, qoftë duke përdorur të dhëna. të emigrantëve, të cilët ishin me banim të përhershëm jashtë vendit dhe nuk ishin plotësisht në dijeni të veprimtarisë së organizatës, qoftë duke përdorur të dhënat e shtetasve ekzistues, pas një deklarate të rreme të mëparshme për humbjen e një karte identiteti të lëshuar më parë,ose duke përdorur identitetin e tyre real, nëpërmjet marrjes së paligjshme të shtetësisë greke.

Duke shfrytëzuar sa më sipër, të interesuarit arritën rast pas rasti qëndrimin dhe lëvizjen e tyre të lirë në vend, fshehjen e çdo të shkuare kriminale, largimin e tyre të papenguar nga vendi dhe lëvizjen e qëndrimin e tyre të lirë në vendet brenda. dhe jashtë Bashkimit Europian dhe zonës SHENGEN, dhënien e lejeve të drejtimit, hartimin e regjistrave të rinj apo përdorimin e regjistrave tatimorë ekzistues dhe për rrjedhojë krijimin e shoqërive dhe sipërmarrjeve dhe lidhjen e kontratave dhe kontratave të çdo lloji./ Burimi: Prothema.gr


TË NGJASHME