HomeLifestyle

4 korrik, Pavarsia e SHBA-së

Dita e Pavarësisë së Amerikës festohet çdo vit më 4 korrik. Kjo datë shënon ditën e publikimit të deklaratës së pavarësisë nga Britania e Madhe në 1776. Sapo data shënon 4 Korrik të gjitha ekranet patriotike dhe familjet janë të organizuara në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

A është Dita e Pavarësisë një festë Publike?
Dita e Pavarësisë është një festë publike. Është një ditë pushimi për popullatën e përgjithshme, shkollat dhe shumica e bizneseve janë të mbyllura.

Festa e pavarësisë
Dita e Pavarësisë është një ditë festimesh familjare me piknik dhe Barbecues, duke treguar një theks të madh në traditën amerikane të lirisë politike. Aktivitetet e lidhura me këtë datë përfshijnë garat e ngrënies së shalqirit ose hotdogut dhe ngjarje sportive, të tilla si lojëra bejsbolli, gara të ndryshme, aktivitete noti dhe lojëra të tjera tërheqëse.

Shumë njerëz shfaqin flamurin Amerikan jashtë shtëpive ose ndërtesave të tyre. Shumë komunitete organizojnë fishekzjarre që shpesh shoqërohen nga muzikë patriotike. Fishekzjarret më mbresëlënëse shfaqen në televizion. Disa punonjës përdorin një ose më shumë nga ditët e tyre të pushimeve për të krijuar një fundjavë të gjatë dhe të bukur.

Dita e Pavarësisë është një festë patriotike për të festuar aspektet pozitive të Shteteve të Bashkuara. Shumë politikanë paraqiten në ngjarje publike për të treguar mbështetjen e tyre për historinë, trashëgiminë dhe njerëzit e vendit të tyre. Mbi të gjitha, njerëzit në Shtetet e Bashkuara shprehen dhe falënderojnë për lirinë e fituar nga brezi i parë i shumë prej amerikanëve të sotëm. Statuja e Lirisë është një monument kombëtar që shoqërohet me Ditën e Pavarësisë.

Family Picnic Locations in Pittsburgh | Custom Turf

Dita e fishekzjarreve
Është e vështirë të imagjinohet Ditën e Pavarësisë pa fishekzjarre. Por, si nisi kjo traditë?

Edhe fishekzjarret i përkasin datës 4 korrik. Siç rezulton, vendosja e mini-shpërthimeve të të gjitha formave dhe ngjyrave (por veçanërisht e kuqja, e bardha dhe bluja) në 4 korrik është po aq e vjetër sa vetë pavarësia amerikane.

Fishekzjarret kanë një histori të gjatë por historia se si u bënë të kudogjendura në 4 korrik daton në verën e vitit 1776, gjatë muajve të parë të Luftës Revolucionare. Më 1 korrik, delegatët e Kongresit Kontinental ishin në Filadelfia, duke debatuar nëse 13 kolonitë origjinale duhet të shpallnin pavarësinë e tyre nga Parlamenti i Britanisë, si dhe nga vetë Mbreti George III.

Atë natë u arrit lajmi që anijet britanike kishin lundruar në Portin e Nju Jorkut, duke paraqitur një kërcënim të menjëhershëm për trupat kontinentale të komanduara nga George Washington. Më 2 korrik, delegatët nga 12 koloni votuan në favor të pavarësisë. Më 3 korrik, edhe kur Kongresi rishikoi një projekt të deklaratës së përbërë nga Thomas Jefferson, një John Adams i ngazëllyer mori penën e tij për t’i shkruar gruas së tij, Abigail.

Më 4 korrik u shpall edhe dita e pavarsisë së Shteteve të Bashkuara e cila u festua me fishekzjarrë të shumtë dhe plot ngjyra.

VIDEO spektakolare me dron/ Festa me fishekzjarre në Tiranë -

TË NGJASHME