HomeShëndeti

5 fakte kurioze rreth ushqimit të ngrirë

Ngrirja e ushqimeve duket se është gjëja që e bëjnë të gjitha restorantet, duke filluar që nga buka e prerë. Falë procesit të ngrirjes dhe sublimimit të ujit nga produktet, afati i ruajtjes së ushqimeve në ngrirje mund të zgjatet ndjeshëm.

Njerëzit shpesh marrin gjellra të ngrira, supa dhe lloje të tjera, pasi ato janë shumë ushqyese, të ruajtura mirë dhe të freskëta.

Le të shohim se cilat fakte të tjera të rregullta mund t’i zbulojmë rreth kësaj metode të mrekullueshme.

1. Çfarë është ngrirja e ushqimit?

Siç kemi thënë tashmë, ngrirja është një nga metodat e ruajtjes së ushqimit. Duke hequr lagështinë nga ushqimi i freskët, duke përdorur vakum, ne mund të zvogëlojmë masën e produktit përfundimtar për pesë deri në dhjetë herë, ndërsa në të njëjtën kohë, duke ruajtur të gjitha proteinat e dobishme dhe cilësitë e shijes.

1. What is freeze-drying? | 7 Curious Facts About Freeze-Dried Food | Brain Berries

2. Cilat produkte mund të ngrijmë?

Përveç mishit, peshkut, frutave, qullit dhe supave të dukshme, ju mund të ngrini me shumë sukses perime të thata, produkte të qumështit, ëmbëlsira, kërpudha dhe të gjitha llojet e erëzave.

2. What products can be freeze-dried? | 7 Curious Facts About Freeze-Dried Food | Brain Berries

3. Çfarë duhet të bëni përpara se të konsumoni ushqimet e ngrira?

Rehidratimi i ushqimit të thatë është i rëndësishëm. Hapeni paketën dhe vendosni përmbajtjen në ujë. Pas disa minutash, ajo do të kthehet në madhësinë e saj të mëparshme. Kontrolloni gjithmonë paketën për sa lëng kërkohet.

3. What should you do before eating freeze-dried food? | 7 Curious Facts About Freeze-Dried Food | Brain Berries

4. Çfarë mendojnë ekspertët pë ushqimet e ngrira?

Me pak fjalë, ata pretendojnë se ushqimet e thara në ngrirje janë shumë të mira! Për shkak të faktit se vetëm produktet e freskëta dhe me cilësi të lartë janë zgjedhur të mbahen në ngrirje, ushqimi i tillë është i pasur me vitamina.

4. What nutritionists say about freeze-dried food? | 7 Curious Facts About Freeze-Dried Food | Brain Berries

5. A mund të ruhen ushqimet në ngrirje për kohë të gjatë?

Falë ambientit të ulët të temperaturës dhe vakumit, ushqimi i tharë në ngrirje do të mbetet i përshtatshëm për konsum deri në 40 vjet (ndoshta më shumë). Një djalë hëngri një mish viçi 37-vjeçare për të demonstruar se këto fakte janë më shumë sesa fjalë.

5. Freeze-dried food can be stored for decades | 7 Curious Facts About Freeze-Dried Food | Brain Berries

TË NGJASHME