HomeShëndeti

5 gabime që bëjnë njerëzit kur veshin maska për fytyrën për koronavirus

Maskat për fytyrën janë bërë pjesë e uniformës së re normale në Amerikë pas rekomandimit të Qendrave për Kontrollin dhe Shmangien e Sëmundjeve që njerëzit t’i veshin ato në publik. Por thjesht të veshësh një maskë nuk do të thotë se je i mbrojtur – ose mbron cilindo tjetër.

Maska ka për qëllim t’ju ndihmojë të parandaloni që të përhapni aksidentalisht ose të kapni një sëmundje infektive si COVID-19, besohet se kryesisht përhapet përmes pikave të frymëmarrjes. Meqenëse 25% e njerëzve të infektuar me koronavirus mund të mos pësojnë simptoma, sipas një vlerësimi nga drejtori i CDC, Dr. Robert Redfield, të gjithë inkurajohen të veshin maska për të mbrojtur të tjerët ndërsa janë në publik.

“Ne e dimë që ka njerëz që janë asimptomatikë që mund të përhapin virusin përpara se të shfaqin simptoma. Unë mendoj se duhet të punojmë nën konceptin se kushdo mund të të infektojë ty potencialisht”, tha Thomas Russo, shefi i sektorit të sëmundjeve infektive në Universitetin e Buffalo. “Ky është realiteti i shëmtuar i kësaj epidemie.”

Për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes së COVID-19, duhet të vendosni maskën tuaj në mënyrën e duhur dhe të shmangni bërjen e këtyre gabimeve të thjeshta por pasuese:

GABIMI 1: Maska e fytyrës mbulon vetëm gojën tënde.
Nëse e mbani maskën tuaj të ulët, që ju mbulon vetëm gojën, ju po e bëni atë gabim dhe rrezikoni të sëmureni ose të sëmurni dikë tjetër.

“Shpesh marrim frymë pjesërisht ose plotësisht përmes hundës, dhe ju mund të infektoheni duke marrë frymë mes grimcave virale,” tha Russo. “Në të njëjtën mënyrë, nëse jeni të infektuar dhe maska juaj është vetëm duke mbuluar gojën tuaj, nëse teshtitni … atëherë mund të gjeneroni pikat e frymëmarrjes në atë mënyrë.”

Nëse hunda juaj nuk është e mbuluar nga maska, ju gjithashtu rrezikoni ndotjen nga vetë maska, e cila mbledh mikrobet dhe pikat në pjesën e jashtme të saj.

“Nëse hunda del sipër maskës dhe buza e jashtme e maskës po fërkohet pas hundëve, ndotja mund të ndodhë nga maska në hundë,” tha Lucy Wilson, kryetare e departamentit të shërbimeve shëndetësore të urgjencës në Universitetin e Maryland, Qarku Baltimore.

GABIMI 2: Maska juaj bie në kontakt me trupin ose gjërat tuaja.
Mos e prekni pjesën e përparme të maskës tuaj me duar pasi të përdorni, sepse pjesa e përparme e maskës mund të jetë e kontaminuar.
Nëse koronavirusi bie në rrobat, fytyrën ose trupin tuaj, dhe maskë juaj është e lirshme, gjithashtu është një problem.

“Shqetësimi për të veshur maskën në mënyrë të gabuar bazohet në rrezikun e kontaminimit,” tha Wilson. “Nëse pjesa e brendshme e maskës që është e ndotur me virusin prek një pjesë tjetër të trupit – flokët, ballin, mjekrën, qafën, duart, veshjet e tjera – atëherë infeksioni mund të ndodhë. “

Dhe mos e lini të pushojë në qafë kur nuk është në fytyrën tuaj.
“Është më mirë që maska të mos jetë rreth qafës, nëse tashmë e keni veshur, sepse nëse ka ndonjë lloj ndotjeje, nuk dëshironi që ta keni veshur atë rreth qafës”, tha Erin Sorrell , një profesor asistent i kërkimit në departamentin e mikrobiologjisë dhe imunologjisë së Universitetit Georgetown. “Qëllimi i tërë i maskës në fytyrë është të mbrojë hundën dhe gojën tuaj nga kollitjet dhe teshtitjet tuaja, mbrojtja e të tjerëve, ose t’ju mbrojë nga derdhjet e mëdha ose pikat e mëdha.”

Për ta vendosur dhe hequr siç duhet një maskë, duhet gjithashtu të keni kujdes që mos ta prekni pjesën e përparme të maskës kur e hiqni atë, paralajmëron CDC. Në vend që të prekni vetë maskën, hiqeni maskën duke e mbajtur tek lidhëset. Pasi ta keni hequr, mund ta vendosni maskën e fytyrës në një kosh, tha Sorrell. “Ideja është që ju po e parandaloni atë të ndotë sipërfaqe të tjera dhe nuk po luani me të pasi varet rreth qafës.”

Mos harroni të lani duart para dhe pasi të vendosni një maskë për fytyrën ose ta hiqni atë, këshillojnë ekspertët mjekësorë.

GABIMI 3: Maska juaj varet shumë lirshëm në fytyrën tuaj.
Kur vishen siç duhet, respiratorët N95 që përdorin mjekët janë të shtrënguara ngushtë në fytyrë. Por nëse jeni duke përdorur një maskë kirurgjikale ose një maskë të bërë në shtëpi, mund të lejoni që anët të hapen lirshëm.

Ju nuk dëshironi që maskë të ngjitet në këtë mënyrë. Sorrell tha se qëllimi është të krijojmë një barrierë që bllokon sa më shumë ajër të jetë e mundur. “Ju nuk do të merrni një vulë të përsosur me një maskë kirurgjikale ose me një maskë shtëpiake, por doni të siguroheni që ajo të përshtatet siç duhet,” tha Sorrell. “Duhet të jetë e rehatshme në mënyrë që ta vishni, por të siguroni sa duhet që të mos rrëshqasë.”

“Me maska kirurgjikale, pritet që të ketë pak boshllëk në anët,” tha Russo. “Njerëzit duhet të bëjnë çmos për të forcuar atë hapësirë ??me lidhëset.”

Russo gjithashtu vuri në dukje se mjekrat mund të parandalojnë që maskat të vendosen nga afër, dhe rekomandoi që njerëzit me mjekër të paktën të shkurtojnë mjekrat afër fytyrave të tyre. “Sa më e madhe të jetë mjekra, po aq shumë maska do të humbasë edhe funksionalitetin e saj optimal,” tha ai.

GABIMI 4: Maska e fytyrës mbulon vetëm majën e hundës.


Ky infografik i CDC tregon se si maska juaj duhet të mbulojë urën e hundës.

Është e rëndësishme të vendosni maskën tuaj në urën e hundës suaj, jo në fund të saj, në mënyrë që të krijoni izolimin më të mirë që mundeni me maskën që keni.

“Nëse ju jeni duke mbuluar vetëm majën e hundës, do të lini boshllëqe të mëdha ajri në majë të maskës suaj që ajri të jetë në gjendje të hyjë dhe dalë,” tha Sorrell. “Kjo është arsyeja pse ne ju rekomandojmë që maska të ulet në urën e hundës suaj dhe jo në majë.”

GABIMI 5: Ju nuk e pastroni si duhet maskën tuaj nëse e përdorni përsëri.

Nëse po planifikoni të përdorni përsëri maskën tuaj, duhet të siguroheni që ajo të mos bëhet një zonë më e ndotur. CDC thotë se mund të lani maska ??të përgatitura në shtëpi në lavatriçe.

“Unë do t’i laja ato çdo ditë,” tha Sorrell. “Atëherë të paktën po siguroheni që maska juaj të jetë e pastër çdo ditë.”

Ekspertët mjekësorë kanë thënë më parë për HuffPost që maska të disponueshme N95 gjithashtu mund të pastrohen me avull mbi një tenxhere me ujë të valuar për 10 minuta, por duhet të jenë të thata para përdorimit.

Pasi një maskë është ndotur ose dëmtuar dukshëm, hidheni atë.

©G.T/GotaNews


TË NGJASHME