HomeShëndeti

5 hapa si të jeni më të lumtur sot

A e dini se Psikologjia Pozitive është kursi më i madh në Harvard? Duket se të jesh më i lumtur është shumë i kërkuar sot. Tal Ben-Shahar, pedagog i kursit, këshillon 5 hapa për të qenë më të lumtur.

Dy studiuesit, Shawn Achor dhe Tal Ben-Shahar, nxjerrin në pah ditarin e stërvitjes dhe mirënjohjes si mënyra për të qenë më të lumtur.

Është mirë të dihet se hulumtimi bie dakord për disa gjëra kryesore për të qenë më të lumtur!

1. Pranoni emocione të dhimbshme

Në mënyrë paradoksale, pranimi i emocioneve të dhimbshme si pjesë e të qenit gjallë na jep lejen të përjetojmë gamën e plotë të emocioneve njerëzore. Kjo na hap edhe për emocione pozitive, përfshirë edhe të qenit më të lumtur.

2. Ushtrimet

Nuk duhet të jetë surprizë që ushtrimet të mbajnë larg depresionin, trishtimin dhe ankthin. Ajo që është për t’u habitur është se ushtrimi për 30-40 minuta tri herë në javë e arrin këtë, duke kaluar edhe ilaçet më të fuqishme psikiatrike që janë në dispozicion.

3. Ndaloni mesazhet ndërsa jeni me miqtë tuaj

Psikologu Tim Kessler thotë se “pasuria në kohë” është një parashikues i mirë i mirëqenies së një personi. Kemi kohë të pasur kur bisedojmë me miqtë tanë pa kontrolluar telefonat në të njëjtën kohë.

4. Thjeshtoni jetën tuaj

Thjeshtoni jetën tuaj. Përpjekja për t’u mbushur gjithnjë e më shumë në gjithnjë e më pak kohë na bën të palumtur. Çmimi që paguajmë për punën intensive është cilësi më e ulët e punës dhe cilësi më e ulët e marrëdhënieve.

5. Shprehni mirënjohjen tuaj çdo ditë me shkrim

Para se të flini çdo natë, shkruani të paktën 5 gjëra për të cilat jeni mirënjohës në një ditar mirënjohjeje. Njerëzit që e bëjnë këtë janë më të lumtur, më optimistë, më të suksesshëm, më shumë të ngjarë të arrijnë qëllimet e tyre dhe janë fizikisht më të shëndetshëm. Ata janë gjithashtu më bujarë dhe dashamirës ndaj të tjerëve.

Sa nga këto 5 hapa praktikoni tashmë? Dhe për cilin do të punoni më tej?


TË NGJASHME