HomeTeknologji

5 qytetërimet antike më të avancuara në botë

Qytetërimet e lashta ishin shumë më të përparuara teknologjikisht sesa ne mendonim. Sa më shumë që përparon shkenca, aq më shumë zbulime bëjmë duke provuar se sa të pabesueshëm e të jashtëzakonshëm ishin njerëzit e lashtë. 

Ne mund të mos dimë shumë për filozofinë dhe mënyrën e jetesës së civilizimeve që ekzistonin mijëra vite më parë, por lehtë mund të themi se njohuritë e tyre për Astronominë, Mjekësinë, Gjeografinë dhe Inxhinierinë tejkaluan shumë nga shkencat e ditëve moderne. 

Nga arkitektura e ndërlikuar e qytetit e civilizimit të Luginës së Indusit deri te piramidat e sofistikuara të civilizimit Karal të Amerikës së Jugut, këtu janë 5 civilizimet antike më të përparuara në botë.

Qytetërimi i Luginës së Indusit

Qytetërimi i Luginës së Indusit besohet të jetë rreth 8,000 vjet i vjetër, gjë që e bën atë një nga civilizimet më të vjetra në botë, duke paraprirë ato të Egjiptit të Lashtë dhe Mesopotamisë. Nëse hidhni një vështrim në qytetet Mohenjo Daro dhe Harappa, do të shihet qartë se ato ishin planifikuar me përpikëri para se të fillonte çdo ndërtim. Ato ishin gjithashtu të pajisura me sistem të ujërave të zeza të ndërtuara mirë, shtëpi me tulla, dhe paratë metalike u përdorën për tregti.

Qytetërimi i Luginës së Indusit | 5 Qytetërimet Antike më të Avancuara në Botë | Zestradar

Ndër zbulimet më interesante janë vulat e kafshëve me mbishkrime, të cilat tregojnë se ekzistonte një lloj gjuhe dhe sistemi i shkrimit që në atë kohë, shumë kohë para se të shpikohej sistemi kuneiform Mesopotamian. Është ende për t’u deshifruar! Të gjitha shtëpitë e Luginës së Indusit kanë sisteme të sofistikuara të kullimit që mbartin ujin e ndotur jashtë qytetit, ndërsa uji i pastër furnizohej nga puset. Për t’i mbyllur të gjitha, arkeologët nuk gjetën prova të dhunës ose luftës, ky ishte padyshim një civilizim jashtëzakonisht paqësor.

Qytetërimi i Luginës së Indusit # 2 | 5 Qytetërimet Antike më të Avancuara në Botë | Zestradar
Qytetërimi Karal

Qytetërimi antik i Caral, i cili ekzistonte në vendndodhjen e Perusë së sotme në luginën e lumit Supe, besohet të jetë civilizimi më i vjetër në Amerikë. Ka prova që qyteti kryesor i Caral ishte i paraprojektuar, që nënkupton se kishte një hierarki komplekse dhe një forcë pune që mund të tërhiqte modelin. Është rreth 5,000 vjet i vjetër, gjë që e bën atë civilizimin bashkëkohor të Egjiptianëve të Lashtë, të cilët po ndërtonin piramidat e tyre në atë kohë dhe Sumerianëve të lashtë. Caral është e mbushur me piramida gjigante që janë vendosur brenda një kompleksi, që mbulon rreth 165 hektarë tokë së bashku me strukturat e tjera dhe shkallët e bëra në mënyrë të ndërlikuar.

Qytetërimi Caral | 5 Qytetërimet Antike më të Avancuara në Botë | Zestradar

Ishte qyteti kryesor i 19 fshatrave të populluara që së bashku formuan civilizimin Caral- Supe. Historianët besojnë se ky civilizim ishte rrënja e kulturave Incan dhe Mayan që pasuan më vonë! Njohuritë e tyre shkencore ishin gjithashtu të habitshme, ata ndërtuan sisteme të hollësishme ujitjeje dhe tarraca bujqësore, përdorën bimë për qëllime medicinale, ndërtuan sheshe të mëdha publike për ceremoni fetare dhe piramida me përmasa të mëdha. Sipas historianëve, nuk ka asnjë dëshmi të luftërave ose sakrificave njerëzore, gjë që e bën civilizimin Karal shumë të ndryshëm nga të gjitha kulturat e tjera të Amerikës së Jugut që erdhën më pas.

Qytetërimi i lashtë egjiptian

Qytetërimi i lashtë egjiptian që lulëzoi në lumin Nil rreth 5,000 vjet më parë kishte zhvilluar sistemin e tij kompleks të shkrimit të përbërë nga hieroglifë dhe kishte njohuri të thella në të gjitha fushat e shkencës duke përfshirë Matematikën, Inxhinierinë, Astronominë, Mjekësinë, Astrologjinë, etj. Kuptimi i tyre i pabesueshëm i funksionimit të një trupi njerëzor jo vetëm që i lejon ata të krijojnë mumifikime tepër komplekse për të ruajtur trupat për jetën e përtejme, por gjithashtu i lejoi ata të trajtojnë sëmundje të ndryshme, probleme të dhëmbëve dhe madje të kryejnë operacione, duke përfshirë edhe ato të komplikuara si trepanimi.

Qytetërimi i lashtë egjiptian | 5 Qytetërimet Antike më të Avancuara në Botë | Zestradar

Egjiptianët e lashtë dihet gjithashtu se kanë përdorur produkte kozmetikë, produkte higjienike femërore për menstruacionet dhe bimë medicinale. Gratë vlerësoheshin si të barabarta në shoqërinë e Egjiptit të Lashtë dhe madje mund të bëheshin edhe faraone. Egjiptianët e lashtë gjithashtu kishin një kuptim të jashtëzakonshëm të kohës dhe hapësirës – ata shpikën kalendarin e tyre dhe përdorën orët e ujit dhe diellit për të matur kohën.

Qytetërimi i lashtë egjiptian # 2 | 5 Qytetërimet Antike më të Avancuara në Botë | Zestradar
Qytetërimi Tiahuanaco

Qytetërimi spektakolar i Tiahuanaco u shfaq rreth 1700 vjet më parë, duke arritur kulmin e tij rreth 700 pas Krishtit, kur mbizotëroi në zonën e gjerë të Bolivisë moderne, Kilit, Perusë dhe Argjentinës. Ata janë të njohur për zhvillimin e teknikave komplekse të bujqësisë dhe sistemeve të ujitjes që sollën ujë në vende të largëta. Popullsia e Tiahuanaco-s antike arriti deri në 1.5 milionë njerëz!

Strukturat megalitike të ndërtuara nga civilizimi Tiahuanaco janë të njohura në të gjithë globin. Ndërtimet e Puma Punku, Akapana, Kalasasaya dhe Kheri Kala janë ndër më të famshmet, duke përfshirë Portën misterioze të Diellit të gdhendur nga një bllok i vetëm i madh guri. Në krye mban një imazh të Zotit-Diell ose Zotit të Qarë siç e quajnë atë për shkak të gdhendjeve të ngjashme me lotët në fytyrën e tij. Ka edhe një numër krijesash mitike të gdhendura. Disa historianë besojnë se ai ishte përdorur si kalendar, megjithëse viti ishte i ndryshëm nga yni dhe kishte vetëm 290 ditë në të. Prerja e gurëve të këtij civilizimi antik ishte aq i saktë sa arkeologët besojnë se ata përdorën një lloj teknike të panjohur për ta kryer atë.

Qytetërimi Tiahuanaco # 2 | 5 Qytetërimet Antike më të Avancuara në Botë | Zestradar
Qytetërimi antik kinez

Një nga civilizimet më afatgjata në Tokë, civilizimi i lashtë kinez u formua rreth 4,000 vjet më parë, duke u bërë një nga ndikuesit më të mëdhenj të kulturës botërore të të gjitha kohërave. Zotësia e tyre teknologjike është thjesht legjendare: jo vetëm që ata shpikën gjëra të tilla si letër higjienike, harqe dhe para letre, por edhe detektorë termet me funksionim të lartë (sizmoskopi i Zhan Heng), busull dhe barut për topa. Ata ishin filozofë dhe luftëtarë të mëdhenj, duke zhvilluar disa nga strategjitë më të përparuara të luftës që bota ka njohur ndonjëherë dhe në të njëjtën kohë ata i dhanë botës shkencën shëruese të Akupunkturës dhe Chikong, si dhe një numër stilesh të ndryshme luftimi që datojnë qindra e qindra vjet më parë.

Qytetërimi antik kinez | 5 Qytetërimet Antike më të Avancuara në Botë | Zestradar

Populli i lashtë kinez ishte arkitekt i mahnitshëm, duke ndërtuar Murin e Madh të Kinës dhe pallatin më të madh në botë, Qytetin e Ndaluar. Ata ishin gjithashtu midis astronomëve të parë që vëzhguan dhe dokumentuan njollat ??e diellit, kometat dhe lindjen e yjeve të rinj. Doktor Hua Tuo i Dinastisë së Vonë të Pashkëve Han ishte një kirurg mjeshtëror dhe shpikësi i një ilaçi anestetik që e lejoi atë të kryente operacione komplekse me anestezi të plotë. 


TË NGJASHME