HomeLifestyle

6 pishina më të vjetra në botë

Të gjithë ne duam të zhytemi në ujërat e pishinave. A keni menduar ndonjëherë kur u ndërtua pishina e parë ? Epo, nuk do ta dimë kurrë me siguri, por gjëja më e afërt me të vërtetën janë provat arkeologjike. Ne e dimë me siguri që pishinat më të vjetra ishin ndërtuar në kohërat parahistorike. Pishina është në një vrimë në tokë e mbushur me ujë, jo saktësisht një shpikje komplekse. Në vetëm disa mijëra vjet ata u bënë një luks në shekullin e 20-të të pasluftës.

Le të hedhim një vështrim në 6 pishinat më të vjetra në botë.

1. Banja e Madhe, Mohenjo-Daro, Pakistan
Një nga pishinat më të vjetra është ndërtuar rreth 5000 vjet më parë në Pakistan. Nuk është aq e madhe, që mat vetëm 40x23x8 këmbë. Ngjashëm me Kuttam Pokuna, Bath i Madh ka dy shkallë në të dy skajet e pishinës. Por ndryshe nga pishina e mëparshme, kjo nuk ka rrjedhje hyrëse, gjë që mund të nënkuptojë se mbështetet shumë tek uji i shiut ose nga puna manuale. A keni provuar ndonjëherë të mbushni një pishinë me 1 kovë?

 6 Oldest Swimming Pools In The World #6 | Brain Berries

2. Kuttam Pokuna, Sri Lanka

Duke kaluar pak më tej në histori, po udhëtojmë për në Sri Lanka. Kuttam Pokuna është në thelb një pishinë 2-në-1 e ndarë nga një kopsht me 20 shkallë. Këto rezervuarë banjosh ishin një mrekulli e vërtetë e inxhinierisë hidrologjike, për të mos përmendur vlerën e saj artistike! Pishina e madhe është 132 × 51 metra, dhe më e ulëta 91 × 51 metra. Siç mund ta shihni ka shkallët në anët e pishinës për shkuarje sa më të lehtë.

 6 Oldest Swimming Pools In The World #5 | Brain Berries

3. Roman Pool, Itali

Ende nuk dihet se përse askush nuk ndërtoi pishina në dy mijë vjet. Google thotë se Romakët përdorën pishina për not dhe relaksim rreth 100 vjet para erës son.. Gjithashtu, kjo është fotografia e një prej atyre pishinave … 2000 vjet më vonë ajo ende duket e mahnitshme, por për fat të keq është e padisponueshme për publikun.

 6 Oldest Swimming Pools In The World #4 | Brain Berries

4. Klubi i notit Maidstone, Angli, 1844

Pishina Maidstone u ndërtua në 1844, sepse me sa duket shumë njerëz shkuan duke notuar në lumin Medway dhe nuk u kthyen më. Edhe disa shpëtimtarë u mbytën ndërsa përpiqeshin të shpëtonin popullin tashmë të mbytur.

 6 Oldest Swimming Pools In The World #3 | Brain Berries

5. Deep Eddy Pool, Austin, Texas, Shtetet e Bashkuara, 1915

Eddy është pishina më e vjetër në Teksas dhe një nga pishinat më të vjetra në Sh.B.A. Dhe a e dini çfarë? Është një vend shumë i njohur për tu argëtuar edhe sot.

 6 Oldest Swimming Pools In The World #2 | Brain Berries

6. Yrjönkatu, Helsinki, Finlandë, 1928

Yrjönkatu është pishina më e vjetër në Helsinki me një sauna elektrike të integruar, dru zjarri dhe avull. Është ndërtuar në vitin 1928 dhe masa e saj është 25 m.

 6 Oldest Swimming Pools In The World | Brain Berries

TË NGJASHME