HomeLifestyle

6 probleme të zakonshme me të cilat përballen çiftet pas lindjes së fëmijës

Shumica e prindërve të rinj do të bien dakord që fëmijët shtojnë shumë stres si tek partnerët ashtu edhe tek çifti. Niveli i kënaqësisë brenda çiftit bie ndjeshëm dhe zënkat mund të rriten. 

Nuk është diçka që prek vetëm çiftet e martuara, por të gjitha çiftet që mirëpresin një fëmijë së bashku. Problemi gjithashtu duket të jetë universal, me partnerë nga të gjitha klasat socio-ekonomike që preken.

Do donim të vinim në dukje 6 probleme shumë të zakonshme me të cilat përballen çiftet pas lindjes dhe çfarë mund të bëni për t’i zgjidhur ato.

1. Ju dabatoni më shpesh për shkak të detyrave të shtuara.
 • Para se të vinte foshnja, është shumë e mundur që të dy partnerët të ishin duke punuar me kohë të plotë. Por tani, njëri prej jush duhet të jetë kujdestari kryesor, që do të thotë se shumica e punëve të shtëpisë janë mbi ju. Partneri juaj vjen në shtëpi pas punës dhe nuk ka shumë energji për t’ju ndihmuar, gjë që më pas ju streson dhe ju tërbon.
 • Zgjidhja: Në vend që të debatoni dhe të grindeni për këtë, ju mund të kërkoni me mirësi nga partneri juaj të bëjë diçka specifike. Përmendja e të gjitha punëve që kanë nevojë për t’u bërë nuk do të bëjë që partneri juaj të dëshirojë të bëhet vullnetar për t’i bërë ato. Nëse u jepni udhëzime të qarta se çfarë të bëjnë dhe si ta bëjnë atë, kjo me siguri do të bëhet në pak kohë. Pasi të kenë mbaruar, provoni të thoni “faleminderit”, jo si një mënyrë për t’i uruar, por si një dëshmi e vlerësimit tuaj.
2. Stilet tuaja të prindërimit ndryshojnë.
 • Si çift, mund të jeni mësuar të mos bini dakord për gjërat e përditshme, si ngjyra e mureve. Por tani ju keni një fëmijë në shtëpi dhe marrja e vendimeve për ta mund të jetë e ndërlikuar. Ju dhe partneri juaj jeni 2 persona të ndryshëm dhe është e natyrshme që ndonjëherë të mos bini dakord.
 • Zgjidhja: Është e rëndësishme të uleni dhe të dëgjoni pikëpamjet e njëri-tjetrit. Nuk ka asnjë “të drejtë” ose “të gabuar” dhe ju duhet të merrni vendime bazuar në atë që është më e mira për fëmijën tuaj. Ju duhet të vendosni egot tuaja në sediljen e pasme dhe të jepni kritika konstruktive disa hapësirave për t’u rritur. Përmbahuni nga zgjidhja e mosmarrëveshjeve tuaja përpara fëmijës tuaj, pasi kjo është diçka që do t’i dërgojë atyre sinjale të përziera.
3. Ju nuk keni kohë të lirë për veten tuaj ose marrëdhënien tuaj.
 • Para se të kishit një fëmijë, keni pasur kohë të dilni dhe të kënaqeni. Por tani , fëmija juaj kërkon gjithë kohën dhe vëmendjen tuaj. Ju harroni të jepni vetes pak kohë të lirë jashtë shtëpisë dhe marrëdhënia juaj nuk është aq e ngushtë sa dikur.
 • Zgjidhja: Ajo që të dy partnerët duhet të bëjnë është të kalojnë ca kohë larg në mënyrë që të mbajnë mendjen e tyre të zgjuar. Gjeni një aktivitet që ju ka pëlqyer gjithmonë dhe kthehuni në të një ose dy herë në muaj. Sidoqoftë, me siguri do të duhet të ulni pritjet tuaja dhe të kënaqeni me aktivitetin tuaj të preferuar për më pak kohë sesa dikur.

  Ju gjithashtu duhet të përpiqeni, si çift, të keni një natë jashtë kur është e mundur. Thjesht pyesni një anëtar të familjes ose një mik të ngushtë të kujdeset për fëmijën ndërsa merrni ajrin shumë të nevojshëm. Sidoqoftë, nëse filloni të vëreni se intimiteti juaj po zhduket, duhet të provoni terapinë e çiftit para se të bëhet tepër vonë.
4. Ju shqetësoheni shumë për paratë.
 • Ankthi financiar mund të fillojë që nga ditët e para të shtatzënisë dhe të rritet për vite pas lindjes së një fëmije. Ju nuk jeni mësuar të keni për të ushqyer një njeri tjetër dhe mendimi dhe llogaritja e të gjitha shpenzimeve mund të vendosin shumë stres mbi ju dhe partnerin tuaj.
 • Zgjidhja: Nëse keni një partner, duhet të filloni të kurseni para, para lindjes dhe të vendosni se kush do të jetë kujdestari kryesor. Ju gjithashtu duhet të vendosni për sa kohë një nga 2 prej jush do të jetë larg punës tuaj. Sigurohuni që të kontrolloni kohëzgjatjen e lejes së lindjes që ju lejohet të merrni, së bashku me çdo ndihmë tjetër qeveritare për të cilën mund të jeni të ligjshëm.

  Ju gjithashtu mund të provoni të jetoni me një të ardhur për një kohë para lindjes dhe të kurseni të ardhurat e dyta. Kjo do t’ju përgatisë për kostot shtesë të kujdesit për fëmijët dhe do t’ju ndalojë të blini gjëra që nuk ju nevojiten. Nëse, nga ana tjetër, ju jeni një  prind i vetëm, llogaritni kohën që mund të kaloni larg punës tuaj. Nëse prindërit tuaj ose një mik mund të kujdeset për foshnjën ndërsa jeni në punë, atëherë do të kurseni shumë para.
5. Partneri juaj merr vendime pa u këshilluar me ju.
 • Kur jeni në një lidhje serioze, vendimet tuaja kanë ndikim edhe tek partneri juaj. Dhe është e natyrshme që të keni shumë më tepër vendime për të marrë sapo të vijë foshnja. Të dy duhet të bëni shumë kompromise tani më shumë se kurrë. Sidoqoftë, në shumë çifte njëri nga 2 partnerët merr vendime solo pa u konsultuar me personin tjetër, dhe kjo është diçka që shpesh krijon konflikt.
 • Zgjidhja: 3 çelësat për të marrë vendime të përbashkëta janë komunikimi, respekti dhe besueshmëria. Ju duhet të flisni me partnerin tuaj dhe të kuptoni këndvështrimin e tij. Dhe kur e bëni këtë, duhet ta respektoni atë dhe të mos e kritikoni. Gjithashtu, është e rëndësishme që t’i besoni partnerit tuaj kur ata duhet të marrin një vendim më vete dhe që të mos i gjykoni ata gjatë gjithë kohës.
6. Miqtë tuaj mund të ndalojnë së vizituari ose telefonuari shumë shpesh.
 • Shumica e njerëzve që keni pasur përreth jush çdo ditë tani do të fillojnë të trajtojnë marrëdhënien tuaj ndryshe. Ata e kuptojnë që fëmija juaj është përparësia juaj dhe mund të marrin një hap prapa nga ju për shkak të tij. Gjithashtu, ju nuk keni të njëjtën kohë për t’u kushtuar atyre dhe duke mos ditur, ju mund të largoheni gjithnjë e më larg tyre.
 • Zgjidhja: Nëse akoma dëshironi dhe keni nevojë që ata të jenë pranë, duhet t’ua bëni të qartë atyre. Tregoni atyre saktësisht se për çfarë ju duhet ndihmë. Nëse ata duket se nuk e kuptojnë pse nuk po i telefononi gjatë gjithë kohës, bisedoni me ta.

  Nëse ata nuk kanë fëmijë vetë, ata mund të mos e kuptojnë se sa ndryshon jeta juaj pas lindjes së një fëmije. Dhe ju nuk doni të shihni të gjithë të largohen nga ju pasi që të keni një sistem mbështetje është shumë e rëndësishme .

TË NGJASHME