HomeShëndeti

6 teste të thjeshta për të vlerësuar shëndetin tuaj

Nëse të shkosh në spital nuk është aktiviteti juaj i preferuar, por përsëri kujdeseni për shëndetin tuaj, atëherë ky artikull është për ju.

Ju ofrojmë mundësinë për të marrë disa teste të thjeshta që do t’ju ndihmojnë të mbani gjurmët e gjendjes në të cilën trupi juaj është.

Fleksibiliteti

Për të kryer këtë provë, uluni në dysheme, shtrini këmbët përpara jush dhe përpiquni të prekni këmbët me majë të gishtërinjve. Nëse mund ta bëni këtë me lehtësi, atëherë trupi juaj është në formë të shkëlqyeshme. Nëse do të ishte e vështirë, atëherë do të ishte një ide e mirë të merreni me yoga, pilates ose not në mënyrë që të përmirësoni fleksibilitetin e trupit tuaj dhe të parandaloni dobësimin e tepërt të nyjeve tuaja.

Zemra

Uluni të qetë për pesë minuta në heshtje, dhe pastaj vendosni katër gishta në anën e brendshme të kyçit tuaj. Gjeni pulsin tuaj. Mateni atë për një minutë, duke numëruar numrin e rrahjeve. Për të rriturit dhe fëmijët mbi dhjetë, 60-100 rrahje në minutë konsiderohet normale. Nëse tejkalon rrahjet normale mund të tregojë probleme me presionin e gjakut. Sidoqoftë, mos u përpiqni të bëni vetë një diagnozë – shkoni dhe flisni me një mjek.

Gishtat

Hidhni pak ujë shumë të ftohtë në një gotë dhe zhytni gishtat në të për 30 sekonda. Nëse majat e gishtave tuaj bëhen të bardhë ose blu, atëherë keni një problem me qarkullimin e gjakut. Një rënie e ndjeshme e temperaturës (ose stresit) mund të shkaktojë kontraksione të enëve të gjakut që furnizojnë me gjak gishtat, këmbët, hundën dhe veshët. Si rezultat, këtyre pjesëve të trupit u mungon sasia e duhur e gjakut. Ju duhet të shmangni ndryshimet e mprehta të temperaturës.

Sistemi i frymëmarrjes

Ndizni një shkrepsë dhe shtrijeni dorën duke e mbajtur atë përpara jush. Merrni frymë thellë përmes hundës tuaj dhe pastaj nxirreni përmes gojës tuaj, duke u përpjekur ndërsa veproni kështu për të fryrë flakën. Sa përpjekje ju duhet për të shuar flakën? Nëse janë disa, atëherë ekziston mundësia që të keni një sistem të frymëmarrjes të dobësuar. Kjo mund të jetë shkaktuar nga pirja e duhanit, mungesa e stërvitjes ose një sëmundje kronike e rrugëve të frymëmarrjes.

Mbajtja e lëngjeve

Shtypni poshtë ose në pjesën e sipërme ose të poshtme të këmbës me gishtin e madh. Nëse ka ende një dhëmbëzim në këmbë disa sekonda pasi të keni hequr gishtin e madh, atëherë ka shumë të ngjarë që trupi juaj të ketë problem me mbajtjen e lëngjeve. Rekomandohet që të zvogëloni sasinë e kripës në dietën tuaj dhe të shmangni konsumimin e produkteve ushqimore të përpunuara.

Tiroidet

Mbyllni sytë, shtrini krahët përpara jush, hapni gishtat anash dhe kërkoni dikë të vendosë një fletë të hollë letre në duart tuaja. Nëse një copë letër fillon të dridhet së bashku me gishtat, ia vlen të shkoni te një endokrinolog.

Këto teste nuk janë në asnjë mënyrë baza për të bërë një diagnozë pasi ato mund të jenë indikacione të sëmundjeve të ndryshme të tjera. Sidoqoftë, nëse keni vërejtur ndonjë nga simptomat e mësipërme, nuk duhet t’i injoroni ato. Shikoni një mjek për një ekzaminim të hollësishëm menjëherë.

Sytë

Mbyllni njërin sy dhe bëni tre deri në pesë hapa mbrapa nga monitori juaj. Shikoni rrethin. Përcaktoni nëse disa nga linjat duken më të errëta se të tjerat. Nëse përgjigjja është po, atëherë ia vlen të vizitoni një okulist sepse ka të ngjarë që ju keni zhvilluar astigmatizëm. 

Nëse nuk shihni një numër në këtë fotografi, mund të jetë një shenjë e miopisë, dhe duhet të konsideroni të vizitoni një okulist.


TË NGJASHME