HomeLifestyle

7 gjëegjëza të fshehura në veprat e famshme të artit

Rezulton se edhe kryeveprat që njohim shumë mirë mund të kenë disa sekrete.

Ne besojmë se pothuajse çdo pjesë artistike e rëndësishme fsheh një mister për t’u zgjidhur. Sot, ne do të dëshironim t’ju tregojmë për disa prej tyre.

112 Proverba në një kohë

‘Proverbat Hollandeze’ nga Pieter Bruegel, Plaku, 1559

Pieter Bruegel pikturoi një fshat të banuar nga njerëz që përfaqësojnë fjalë të urta flamane të kohës së tij në moshë. Në tërësi, kjo vepër arti përfshin afërsisht 112 idioma të identifikueshme. Disa prej tyre përdoren ende gjerësisht, për shembull, ‘duke notuar kundër baticës’, ‘duke përplasur kokën me një mur me tulla,’ ‘të armatosur deri në dhëmbë’, ‘peshqit e mëdhenj hanë peshq të vegjël’ etj.

Proverba të tjera qëndrojnë për marrëzinë njerëzore.

Subjektiviteti i artit

‘Fshati Breton në dëborë’ nga Paul Gauguin, 1894

Piktura e Gauguin ‘Fshati Breton në dëborë’ u shit pas vdekjes së autorit për vetëm shtatë franga. Është blerë nën emrin ‘Niagara Falls’ sepse ankanderi e kishte kthyer me kokë poshtë gabimisht dhe vendosi se ishte një ujëvarë dhe jo një fshat.

Një portret i fshehur

‘Dhoma blu’ nga Pablo Picasso, 1901

Në vitin 2008, studiuesit përdorën kamera me rreze x për të zbuluar një imazh të fshehur nën ‘The Blue Room’ nga Picasso. Ishte një portret i një burri të veshur me një kostum dhe një hark, duke mbështetur fytyrën në dorë. ‘Kur ai [Picasso] kishte një ide, ju e dini, ai thjesht duhej ta hiqte atë … Ai nuk kishte mundësi të blinte kanavacë të reja sa herë që kishte një ide që donte të ndiqte”, shpjegon kuratori Susan Behrends Frank.

Si kryeveprat vijnë në jetë

‘Shi, avull dhe shpejtësi – hekurudha e madhe perëndimore’ nga JMW Turner, 1844

Në 1842, zonja Simon po udhëtonte për në Angli me tren. Papritmas, filloi të binte shi. Një zotëri i moshuar i ulur para saj u ngrit, hapi njërën nga dritaret, nxori kokën jashtë dhe e mbajti atje për rreth dhjetë minuta. Gruaja ishte aq e intriguar sa hapi një dritare tjetër dhe filloi të admironte gjithashtu peisazhin. Një vit më vonë, kur po merrte pjesë në një ekspozitë në Akademinë Mbretërore të Arteve, zonja Simon e njohu atë moment në një nga pikturat. Quhej ‘Shi, Avull dhe Shpejtësi’.

Mësimet e Anatomisë së Mikelanxhelos

‘Krijimi i Adamit’ nga Mikelanxhelo, 1511

Disa ekspertë amerikanë në fushën e neuroanatomisë besojnë se një nga veprat më të famshme të Mikelanxhelos përmban aludime për anatominë. Ata argumentojnë se pjesa e duhur e pikturës është një imazh i saktë anatomik i një truri të madh. Në fakt, ju mund të gjeni edhe përbërësit më të sofistikuar të trurit, të tilla si truri i vogël, nervi optik dhe hipofiza. Në të njëjtën kohë, brezi i gjelbër i dukshëm përkon në mënyrë të përkryer me arterien vertebrale.

‘Darka e Fundit’ nga Van Gogh

‘Café Terrace at Night’ nga Vincent Van Gogh, 1888

Studiuesi Jared Baxter argumenton se piktura e Van Gogh ‘Café Terrace at Night’ përmban një aludim të fshehur te ‘Darka e Fundit’ nga Leonardo da Vinci. Figura qendrore është një kamerier me flokë të gjatë me një tunikë të bardhë të rrethuar nga dymbëdhjetë njerëz (ashtu si Jezusi dhe apostujt). Ekziston një kryq pas shpinës së kamarierit, i cili është gjithashtu mjaft simbolik.

Një odë për djathin

‘Këmbëngulja e kujtesës’ nga Salvador Dali, 1931

Kur krijonte kryeveprat e tij, Dali shpesh u drejtohej burimeve të pazakonta të frymëzimit. Nuk është çudi që një nga veprat e tij më të njohura u frymëzua nga përsiatja e djathit të shkrirë të Kamembertit.


TË NGJASHME