HomeLifestyle

7 mënyra efektive për të zgjidhur problemet me partnerin tuaj

Të gjithë e kuptojmë se çelësi për një marrëdhënie të shëndetshme është komunikimi i mirë. Sidoqoftë, zgjidhja për zgjidhjen e argumenteve pa i lënë ato të përshkallëzohen është e gjitha në detaje. 

Këto nuk janë gjithmonë për shkak të argumenteve të qarta të thirrjes së emrave, por ato mund të jenë po aq shkatërruese për një periudhë kohe. Ndonjëherë fillimi i frazës me një “Unë” të thjeshtë mund t’i ndryshojë gjërat për mirë.

Ne gjetëm disa mënyra se si lehtë mund të përshtatemi në marrëdhëniet tona, duke ndihmuar në mbajtjen e gjërave të shëndetshme dhe të forta.

1. Mos e përsërit veten.

Fjalët e përsëritura dhe jo kuptimplota mund ta distancojnë partnerin tuaj, dhe ata mund të pushojnë së dëgjuari ju. Nëse jeni duke përsëritur veten, edhe nëse ka të bëjë me diçka që të dy keni diskutuar tashmë, partneri juaj mund të irritohet me ju.

Në vend të kësaj, edhe nëse doni të konfirmoni një problem për të cilin keni folur tashmë, përpiquni të shmangni fjalët dhe frazat , të tilla si “si” ose “ju e dini”, dhe mos lejoni që zemërimi juaj të dominojë tonin tuaj.

2. Shmangni përdorimin e mbiemrave që tingëllojnë gjykues.

SËshtë e habitshme se sa shprehjet e zakonshme, të përditshme mund t’ju bëjnë të tingëlloni gjykues, edhe nëse nuk e dëshironi. Kjo është arsyeja pse shumë argumente lindin kur nuk i prisni, dhe ato madje mund të kthehen në një konflikt të madh.

Për të shmangur përdorimin e mbiemrave gjykues, është mirë të përdorni thënie me mendime.

 • Zëvendësoni “mirë” ose “keq” me “nuk më pëlqen”, “bëj si” dhe fjalë të tjera të ngjashme.
 • Zëvendësoni “të drejtën” ose “të gabuar” me “mosmarrëveshje” ose “argument”.
 • Ndryshoni klauzolat ose thëniet rreth së vërtetës. Kjo do të thotë, mos filloni një fjali me “E vërteta është …”
 • Ndryshoni thëniet rreth realitetit dhe të vërtetës dhe përdorni fjalën, “besoni”. Pra, filloni duke thënë, “Unë besoj …”
3. Kuptoni së pari ndjenjat tuaja.

Ju mund të dëshironi të identifikoni ndjenjat tuaja së pari sepse ato mund të jenë arsyeja kryesore që gjykimi juaj është i errët. Për shkak të kësaj, së pari duhet të merrni nën kontroll ndjenjat tuaja. Nëse vini re se ndjenjat tuaja mund të ndikojnë në vendimet tuaja, gjeni një mënyrë për t’i liruar ato.

 • Shëtisni vetëm ose nxirrni qenin tuaj për një shëtitje.
 • Dëgjoni muzikë qetësuese.
 • Telefononi një mik dhe shfryhuni që të mund ta hiqni mendjen nga gjërat.
 • Praktikoni frymëmarrjen e thellë dhe përdorni metodën 4-7-8. Thithni hundën tuaj për 4 sekonda, mbajeni atë për 7 sekonda, pastaj lëshojeni përmes gojës për 8 sekonda.
4. Mos nxirrni përfundime (kuptoni më parë partnerin).

Ne priremi të  nxjerrim përfundime, jo vetëm në marrëdhëniet tona, por edhe në ndërveprimet e përditshme. Kjo do të ndërhyjë në marrëdhënien tuaj dhe madje mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj mendor. Me disa hapa të thjeshtë, ju dhe partneri juaj mund të qetësoni me sukses argumentet.

 • Kujtojuni situatave kur keni dalë në një përfundim të gabuar dhe efektin që ka pasur kjo mbi gjërat.
 • Shihni dhe analizoni copëzat dhe pjesët e fotos më të madhe së pari.
 • Merrni parasysh opsionet e tjera për të ndryshuar gjykimin tuaj fillestar.
 • Shikoni njerëz të tjerë që dalin në konkluzione të gabuara në TV ose në filma dhe analizoni rezultatin.
5. Sigurohuni që nuk po silleni narcizistisht.

Tendencat narciziste do t’ju lënë të thoni gjëra të tilla si: “Unë e di më mirë” dhe nuk do të mendoni se këndvështrimet e njerëzve të tjerë ia vlen të dëgjohen. Kjo mund të çojë në konflikt dhe madje mund të prishë marrëdhënien tuaj. Pra, në vend që të reagoni me idenë që e dini më mirë, duhet të konsideroni të bëni sa më poshtë.

 • Jini të hapur ndaj idesë që mund të ketë 2 ose më shumë përgjigje të drejta.
 • Përshëndetni përshtypjet nga kushdo, jo vetëm nga partneri juaj, në mënyrë që të vlerësoni sjelljen tuaj.
 • Përdorni mashtrimin e modës së vjetër – ndaloni, mendoni dhe pastaj përgjigjuni në përputhje me rrethanat.
6. Përdorni deklaratat kualifikuese.

Kur partneri juaj ndan mendimin e tij ose dëshiron një përgjigje për tuajin, ju duhet të flisni në mënyrë efektive dhe të përdorni thëniet “Unë”. Kjo do t’ju lejojë të merrni pronësinë e ndjenjave dhe mendimeve tuaja, dhe në të njëjtën kohë, të minimizoni mbrojtjen e partnerit tuaj. Për shembull:

 • Shmangni thënien: “Ju më injoroni kur shkoni në shtëpi.”
 • Në vend të kësaj, thuaj: “Ndihem i shpërfillur kur kthehesh në shtëpi”.
7. Shmangni leksionet për partnerin tuaj.

Nëse flisni në një  stil që tingëllon si leksion, ju mund ta bëni partnerin tuaj të dëshirojë të ndalojë së dëgjuari atë që po thoni. Kjo mund të bëjë që ju të ndiheni të injoruar dhe të padëgjuar dhe partneri juaj mund të duket sikur po vepron si një fëmijë. Por të jesh “shefi”, “mësuesi”, ose “profesori” në marrëdhënien tuaj nuk do t’ju ndihmojë aspak. Thjesht do të bëjë të kundërtën dhe do të sjellë pakënaqësi.

Kështu që, në vend që të tingëllojë sikur po i jepni leksione partnerit tuaj, shpjegoni qartë pyetjet ose shqetësimet tuaja. Tjetra, lërini të flasin dhe mos supozoni se i dini të gjitha përgjigjet. Dëgjoni partnerin tuaj me një mendje dhe zemër të hapur dhe ai do të dëgjojë me gatishmëri atë që dëshironi të thoni.


TË NGJASHME