HomeShëndeti

8 fakte të pazakonta që nuk i keni ditur për sanitizuesin e duarve

Higjiena personale vjen e para! Sidoqoftë, potenciali dezinfektues i substancave të ndryshme u zbulua vetëm në shekullin XIX kur Joseph Lister filloi të hulumtonte për vetitë antiseptike të materialeve të ndryshme, duke përfshirë acidin karbolik, i cili u përdor për dezinfektimin e tubave të ujërave të zeza në Londër.

Sanitizuesit e duarve në formën e tyre të zakonshme për ne u shfaqën vetëm në vitin 1966, falë Lupe Hernandez, një infermiere studentore nga Kalifornia, e cila shpiku xhelin me bazë alkoolin. Sidoqoftë, ky produkt u bë i disponueshëm në dyqane të rregullta vetëm në 1988.

Cilat gjëra të tjera kurioze në lidhje me sanizuesit e duarve do të mësojmë sot?

1. Çfarë është një sanitizues?
Sanitizer është një antiseptik në formën e një xheli mbi bazën e alkoolit ose jo-alkoolit. Përbërja e sanitizer gjithashtu përfshin agjentë shtesë antibakterialë që jo vetëm që mbrojnë, por edhe hidratojnë lëkurën e duarve. Kështu, ajo vret shumicën e baktereve, pa shkaktuar ndonjë dëm të rëndësishëm në lëkurë.

1. What even is a sanitizer? | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

2. Si funksionon?
Alkooli është shumë efektiv dhe shkatërron baktere dhe viruse të ndryshme mjaft lehtë, por kurrë nuk është 99.9%, siç reklamohet. Në jetën reale, të heqësh qafe të gjitha mikrobet nuk do të funksionojë. Përveç kësaj, sanitizuesi funksionon më mirë kur nuk ka papastërti të dukshme në duar. Për shembull, nëse keni larë duart dhe pastaj i keni trajtuar me një xhel antibakterial.

2. How does it work? | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

3. Cila është mënyra e saktë për të përdorur sanitizer?
Në përgjithësi, duhet të përdorni sanitizuesit e duarve nëse nuk keni akses në sapun dhe ujë. Por, para kësaj, fshijini duart tuaja në mënyrë që të hiqni sa më shumë papastërtit. Nuk rekomandohet të përdorni sanitizatorin çdo ditë, sepse lëkura juaj përfundimisht do të irritohet dhe thahet. Dhe lëkura e thatë pothuajse gjithmonë do të çojë në çarje dhe plagë mikro, duke e bërë më të lehtë për mikrobet të futen brenda rrjedhës së gjakut. Përveç kësaj, bakteret dhe viruset shpesh zhvillojnë rezistencë ndaj antiseptikëve.

3. What’s the correct way to use sanitizer? | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

4. Cilët sanitizatorë janë më të mirët?
Studimet kanë treguar që sanitizuesit me 60-95% alkool janë më të mirët në vrasjen e mikrobeve. Ndërsa për xhelet joalkoolike, ato ndihmojnë në vrasjen për bakteret dhe viruset. Mos i përdorni ato nëse nuk keni absolutisht zgjidhje tjetër.

4. Which sanitizers are the best? | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

  1. Doza e saktë është e rëndësishme
    E tëra që ju duhet është të shtrydhni një pikë të xhelit në madhësi bizele në dorë dhe ta fërkoni fuqishëm atë derisa duart të thahen. Ju duhen rreth 30 sekonda nëse po e bëni mirë. Mos i lini duart me lagështi. Askush nuk e pëlqen atë.
5. The correct dosage is important | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

6. Përdorimi
Siç u përmend më parë, sanitizatori i duarve është i tmerrshëm në largimin e papastërtisë, kështu që së pari, duhet të lani duart me sapun dhe t’i lini të thahen. Vetëm atëherë duhet të përdorni xhel. Ky kombinim përfundimisht do të vrasë afër 99% të mikrobeve.

6. Hand sanitizer is a team player | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

7. “Mos konsumoni sanitizuesin e duarve”
Kjo duhet thënë: sanitizuesit e duarve nuk janë ushqim dhe nuk duhet të përdoren për gargarë të fytit. Të gjithë sanitizuesit me bazë alkooli përmbajnë alkool etilik, i cili në thelb është helm. Kjo është arsyeja pse sanitizatori duhet të hiqet diku ku fëmijët tuaj nuk do të jenë në gjendje ta arrijnë atë.

7. Do NOT consume hand sanitizer! | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

8. Disa mënyra të pazakonta për të përdorur sanitizerin e duarve
Mund të përdoret për të pastruar ekranin e telefonit dhe syzet, duke i bërë ato më të ndritshme (dhe më të sigurta për t’u përdorur).
A keni ndonjë njollë në këmishën tuaj të preferuar? Sanitizuesi i alkoolit në dorë do të bëjë një punë të shpejtë të këtij problemi të vogël.
Kur fërkoheni nga kafshimet e mushkonjave, alkooli do të qetësojë kruajtjen.

8. A few unusual ways to use hand sanitizer | 8 Unusual Facts You Didn’t Know About Hand Sanitizer | Brain Berries

TË NGJASHME