HomePsikologji

8 gjëra që çdo baba duhet t’i mësojë djalit të tij

Edhe pse disa mendojnë se nënat luajnë rolin më të rëndësishëm në jetën dhe edukimin e një fëmije, ka gjëra që një baba sigurisht do t’i bëjë më mirë. Sidomos kur bëhet fjalë për një djalë.

Thjesht mendoni: Së pari, djali vjen nën mbikëqyrjen e mësuesve të kopshteve, dhe pastaj ai shkon në një shkollë ku gratë përbëjnë 90% të mësuesve. Fëmija është vazhdimisht në shoqërinë e grave dhe i mungon edukimi mashkullor.

Këto janë 8 gjëra që vetëm një baba mund t’i japë fëmijës së tij.

1. Shpjegoni sa e rëndësishme është të dini se si të fitoni dhe si të humbni.

Përveç miqve, kush është shoqëruesi më i mirë për një fëmijë në gara dhe lojëra të ndryshme? Babi, natyrisht. Ky është një trajnim i mirë për cilësitë mashkullore. Përmes këtyre lojërave, fëmija do të ndiejë shijen e fitores dhe do të kuptojë se sa përpjekje duhet për ta arritur atë.

Dhe për babanë, lojëra të tilla do të jenë një mundësi e shkëlqyer për t’i shpjeguar djalit të tij se humbjet janë të pashmangshme. Nëse bie, thjesht duhet të ngrihesh dhe të vazhdosh, dhe nuk ka asgjë të turpshme në një dështim.

2. Mësojini atij qëndrimin e duhur ndaj femrave.

Një nënë mund t’i tregojë djalit të saj se si të trajtojë një femër, por vetëm babai do të jetë në gjendje t’i tregojë të gjitha këto përmes shembullit të tij. Do të jetë mirë nëse djali i tij mëson nga ai të gjitha llojet e gjërave të rëndësishme për to. Jo nga miqtë, jo nga interneti, por nga babai – kjo është e rëndësishme. Merrni djalin tuaj me vete për të blerë lule për nënën. Shkoni në dyqan së bashku dhe bisedoni me edukatë me arkëtarin në mënyrë që fëmija të mos hezitojë të komunikojë me femra të panjohura. Kjo është.

3. Bëni një bisedë burrë me burrë për dashurinë.

Kjo pikë vijon nga e mëparshmja. Lëreni djalin tuaj të mësojë për këtë ndjenjë të plotfuqishme nga bisedat mashkullore kur të vijë koha. Për një adoleshent, do të jetë një dhuratë e vlefshme nëse babai i tij i tregon për dashurinë e tij të parë dhe takimet e para dhe se ai nuk duhet të ngutet sepse është më mirë të presësh vajzën e duhur që do të krijojë një shkëndijë në shpirtin e tij. Biseda të tilla do të jenë jashtëzakonisht të dobishme për besimin e ndërsjellë.

4. Mësojeni se si të luftojë përsëri.

Një baba është i vetmi që mund ta mësojë siç duhet djalin e tij të jetë i fortë dhe i vendosur, të qëndrojë për veten e tij dhe atë që është e drejtë. Ai mund ta mësojë atë të zbulojë kur ia vlen të gjëmosh në mënyrë që shkelësi të mos i afrohet dhe kur është më e arsyeshme të mos i kushtosh vëmendje provokimeve dhe të largohesh me qetësi.

Ai duhet t’i shpjegojë djalit të tij dhe të tregojë me shembullin e tij se mirësia nuk është dobësi.

5. Ndihmojeni atë të gjejë veten e tij në botë.

Ju madje nuk keni nevojë të bëni asgjë të veçantë këtu. Thjesht jini aty herë pas here dhe flisni me të. Fëmija duhet të kuptojë që ka jo vetëm nënë me kërkesat dhe pritjet e saj, por edhe një person tjetër me një qasje tjetër.

Sigurisht, kur bëhet fjalë për edukimin, prindërit duhet të jenë në të njëjtin krah. Por për sa i përket pikëpamjeve të botës, filozofia e tyre mund të jetë shumë e ndryshme. Dhe kjo është absolutisht normale. Me ndihmën e babait, fëmija do të shohë se ka disa këndvështrime për të njëjtat fenomene, duke mësuar të analizojë dhe të formojë pikëpamjen e tij për gjërat.

6. Pasuroni përvojën e fëmijës me ndjesi të reja.

Gjithçka fillon kur ai është ende një bebe. Megjithatë, edhe si 6 muajsh ai mund të ndiejë ndryshimin midis shfaqjeve të dashurisë femërore dhe mashkullore. Ndryshe nga nënat me ledhatime dhe përkëdhelje, baballarët preferojnë lojëra aktive me një “karakter mashkullor”, siç janë hedhja ose tjerrja. Nënat zakonisht i shikojnë të gjitha këto me tmerr, por fëmija merr një bollëk ndjesish vizuale, dëgjimore dhe prekëse dhe një përvojë të re në lidhje me vendndodhjen e tyre hapësinore.

7. Mësojini truket mashkullore.

Ka gjëra të tilla që burrat bëjnë dhe që duken si magji për shumicën e grave – për shembull, duke ndezur një zjarr, duke prerë thonjtë, duke riparuar një makinë. Edhe nëse fëmija juaj është 100% “urban”, nuk ka dyshim se aftësia për të ndezur një zjarr do t’ju vijë në ndihmë në të ardhmen – të paktën për të ndezur një skarë. Në çdo kompani, aftësitë e përshkruara më sipër do të shtojnë 100 pikë në reputacionin e djalit tuaj.

8. Ndihmojeni atë të zotërojë detyrat e brendshme.

Sigurisht, kjo ka të bëjë me lidhjen e një kravate, rruajtjen dhe hekurosjen e këmishave të tij. Edhe pse tani përgjigja për çdo pyetje mund të gjendet në Internet, nuk mund të mos pranosh se do të jetë shumë më mirë nëse ai e mëson këtë nga babai i tij. Dhe po, është babai dhe askush tjetër që mund t’i tregojë djalit të tij se edhe burrat mund të gatuajnë. Epo, të paktën për të mos vdekur nga uria.


TË NGJASHME