HomeLifestyle

8 këshilla si ta përgatisni fëmijën tuaj të merret me ngacmimet

Ngacmimet dhe bullizimi ndodhin në shkolla më shpesh sesa mendojmë, për fat të keq. Kjo sepse të rriturit nuk janë në dijeni të tij shumë kohë. Ndoshta fëmija juaj ndihet i frikësuar, ose ata kanë turp që janë ngacmuar dhe kjo mund t’i parandalojë ata që t’ju flasin për këtë.

Nëse fëmija juaj vjen vërtet tek ju me një problem të tillë, ne shpresojmë që këshillat tona do t’ju ndihmojnë ju dhe fëmijën tuaj të kuptoni se çfarë të bëni në mënyrë që ata ta përballojnë atë.

1. Gjeni diçka në të cilën fëmija juaj është me të vërtetë i mirë.

Ju mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të bëjë më shumë aktivitete që i bëjnë mirë dhe kjo do t’i bëjë ata të ndihen më të sigurt. Bisedoni me ta për arritjet e tyre dhe tregojuni atyre sa mirë e bëjnë punën dhe kjo gjithashtu do t’i bëjë ata të ndihen mirë me veten e tyre dhe do të ndihmojë në ndërtimin e vetëvlerësimit të tyre.

2. Tregojuni se është në rregull të kërkoni ndihmë.

Duke qenë një fëmijë i vogël, mund të jetë e vështirë të qëndroni vetëm për veten tuaj. Disa fëmijë mund ta bëjnë këtë, por disa janë më të ndrojtur dhe hezitues. Kështu që ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj se nuk është turp të kërkoni ndihmë nga një i rritur, si mësuesi i shkollës.

3. Dëgjoni fëmijën tuaj.

Flisni me fëmijën tuaj për atë që po ndodh në shkollë dhe bëjini të ndihen të dëgjuar dhe të kuptuar. Vetëm të dish që je aty për t’i ndihmuar dhe mbështetur ata mund të jetë një lehtësim i madh për fëmijën tuaj. Mundohuni të mos reagoni me emocione të forta sepse fëmija juaj mund të ndalojë së foluri me ju nga frika se do të mërziteni në të ardhmen. Në fund, mos u përpiqni të gjeni një arsye në sjelljen e fëmijës tuaj për të shpjeguar pse po ngacmohet. Nuk është faji i tyre, dhe nëse i fajësoni ata, kjo vetëm do t’i bëjë ata më të shqetësuar.

4. Emërtoni atë që po ndodh me ta.

Pavarësisht nëse është ngacmim apo bullizim, përdorni këto fjalë kur flisni me fëmijën tuaj për atë që po ndodh në shkollë. Këto fjalë janë shumë negative dhe mund të jetë fuqizuese për fëmijët që të jenë në gjendje t’i lidhin ato me një sjellje të caktuar, si kur dikush i quan ata me pseudonime.

5. Thuaju atyre që të mos reagojnë ndaj ngacmimeve.

Ngacmuesit duan të marrin një reagim emocional nga fëmija juaj, kështu që zemërimi ose qarja mund të çojë vetëm në më shumë ngacmime. Mësojeni fëmijën tuaj të përpiqet të injorojë fjalët, sikur të ishin të padukshme. Nëse është e mundur, ata gjithashtu duhet të largohen. Ju madje mund të luani role me fëmijën tuaj dhe ta lavdëroni nëse ata reagojnë në mënyrën që ju i mësuat.

6. Praktikoni vizualizimin.

Vizualizimi mund të jetë një teknikë efektive për të ndihmuar fëmijën tuaj të trajtojë ngacmimet. Për shembull, mund t’i kërkoni fëmijës tuaj të imagjinojë se ai ka një mburojë rreth vetes që nuk lejon që fjalët lënduese t’i drejtohen. Ose ata mund të pretendojnë se fjalët “kërcejnë” prej tyre sa herë që ngacmuesi thotë diçka negative për to. Kjo mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë se ajo që njerëzit e tjerë thonë nuk ka pse t’i ndikojë ose t’i lëndojë ata.

7. Mësojini ata se si ta shndërrojnë ngacmimin në një kompliment.

Përgjegjësit duan të bëjnë që një fëmijë tjetër të ndihet i lënduar, por ata nuk mund ta bëjnë nëse i mësoni fëmijës tuaj të kthejë diçka negative në diçka pozitive. Për shembull, nëse fëmija juaj mban syze dhe ngacmuesi i quan ata me “katër sy”, fëmija juaj mund t’i falënderojë ata. Kjo patjetër që do të ngatërrojë ngacmuesin, dhe ata mund të mos dëshirojnë ta bëjnë atë përsëri, duke e ditur se nuk do të marrin reagimin e duhur.

8. Thuaju atyre që të bien dakord me faktet.

Nëse ngacmimi bazohet në diçka që është e vërtetë, si p.sh. që fëmija juaj ka shumë qime, ju mund ta mësoni fëmijën tuaj të pajtohet me lojën. Kjo nuk do të thotë që fëmija juaj duhet të ndihet keq me veten e tij dhe le ta ngacmojë të fitojë. Nuk ka asgjë të keqe nëse keni shumë qime ose mbani syze, dhe duhet të siguroheni që fëmija juaj e kupton këtë dhe nuk ka turp për këtë. Mund të jetë diçka që i bën ata të pasigurt për veten e tyre, dhe është detyra juaj t’i bindni për të kundërtën.

Pra, nëse ngacmuesi vendos të sulmojë një karakteristikë të caktuar, fëmija juaj do ta dijë se nuk ka asgjë të keqe për të parë mënyrën se si bëjnë ose sjelljen ashtu si sillen. Dhe dakordësia me faktet do të tregojë lojën që fëmija juaj është mjaft i sigurt dhe nuk ka frikë prej tyre.


TË NGJASHME