HomeLifestyle

8 mësime që morëm nga pandemia

2020 ishte padyshim viti më i keq për njerëzimin që nga Lufta e Dytë Botërore, dhe madje edhe tani pandemia vazhdon. Deri në fund të Prillit 2021, mbi 3.1 milionë njerëz kanë vdekur nga Covid-19. Në Amerikë – vendi me ekonominë më të madhe në botë janë goditur, gati 20% e numrit të vdekjeve globale. 

Ndërsa pandemia është ende e ndezur, ka arsye për të qenë optimist për të ardhmen. Vaksinat kanë qenë kryesisht efektive. Është mjaft e mundshme që kur të vijë vera, njerëzit të jenë në gjendje të marrin pjesë në koncerte, festa, kinema dhe të shkojnë përsëri me pushime. 

Ne mund t’i kemi marrë këto gjëra si të mirëqena në të kaluarën, por kur të vijë dita kur të kthehet pak normalitet, ne do ta shijojmë atë. Sërish do të arrijmë në një pikë ku do ta konsiderojmë përsëri si të mirëqenë. Por ndërkohë, këtu janë disa gjëra që kemi mësuar:

1. Shumica kanë qenë të gatshëm të bëjnë sakrifica

Kishte dhjetëra miliona njerëz që vunë jetën e tyre shoqërore në pritje për të parandaluar më shumë shtrime në spital dhe vdekje. 

2. Një vlerësim më i thellë për punëtorët e vijës së frontit

Pandemia thekson sesa thelbësorë janë mjekët, infermierët, mësuesit, punëtorët e fabrikës së mishit, punonjësit e dyqaneve ushqimore dhe restoranteve, oficerët e policisë, shoferët e shpërndarjes, punonjësit socialë dhe rojet. Ata shkojnë në punë të rrezikuar për t’u siguruar që ne jemi ushqyer, mbrojtur dhe përkujdesur. 

3. Shkenca na ka shpëtuar përsëri

Refuzimi për të besuar në shkencë nuk është i re. Ne u detyrohemi një borxh mirënjohje studiuesve të cilët krijuan vaksina në kohë rekord, duke na lejuar që (shpresojmë) t’i japim fund pandemisë së shpejti. Sigurisht, ka njerëz cinikë – veçanërisht politikanë – të cilët do të shfrytëzojnë pasigurinë për qëllimet e tyre personale. Fakti është, edhe virologët më me përvojë do të luftojnë kur një virus i ri të lëshohet në botë. Por njohuritë e tyre po përmirësohen çdo ditë. 

4. Ne jemi elastikë

Përballja me Covid-19 nuk ishte aq e lehtë sa shumë kishin pritur. Kur vendi filloi të ngecte në bllokim në mars të vitit 2020, ekzistonte ky supozim se brenda pak javësh gjithçka do të rifillonte si normalisht. Por në çdo rast, shumica e njerëzve vendosnin maska ??dhe shmangnin tubimet e mëdha, dhe si rezultat u shpëtuan jetën. Por edhe pasi mbijetuam, le të mos harrojmë se lehtë mund të ishim një nga ata të pafat që nuk ia dolën.

5. Ka një luftë ndaj së vërtetës

Megjithëse në tërësi Interneti është një gjë e mirë, ai gjithashtu ka shkaktuar shumë dëm. Me vetëm disa klikime, njerëzit me mendje konspirative mund të kërkojnë fakte alternative. Sigurisht, e gjithë kjo i parapriu Covid-19, por fakti mbetet se dezinformimi është arsyeja kryesore pse ne ende po luftojmë me pandeminë më shumë se një vit më vonë. Siç është edhe një thënie: “Ju keni të drejtë për mendimin tuaj, por jo për faktet”. 

6. Ne jemi fleksibël

Siç u përmend, shumica prej nesh kishte këtë ide që do të na duhet të durojmë vetëm shqetësimet e bllokimit për disa javë. Por sapo u bë një realitet afatgjatë, ne gjetëm mënyra për t’u përshtatur. Ne kaluam shoqëri përmes Zoom ose duke pirë një gotë verë me fqinjët ndërsa jemi në ballkonet tona përkatëse. Të punosh nga shtëpia apo të kesh fëmijë të durojnë të mësuarit në distancë nuk ka qenë gjëja më e mirë, por ne jemi duke mësuar se si ta përmirësojmë përvojën. Në fakt, disa kompani po shohin përfitimet e punës së stafit të tyre nga shtëpia sesa në një zyrë që kërkon tarifa të mëdha qiraje. Edhe kur Covid-19 është pas nesh, jetët tona nuk do të jenë kurrë të njëjtat. 

7. Ne duhet të jemi mirënjohës që kjo ndodhi tani dhe jo në vitet 1980

Aftësia për të porositur ushqime në internet, për të gjetur lehtësisht vendndodhjen e klinikës më të afërt të vaksinave, për të punuar në distancë dhe për të mësuar, për t’u lidhur me miqtë dhe familjen përmes mediave sociale dhe shërbimet e tepërta për të na mbajtur të shëndetshëm janë të gjitha gjërat që ne i marrim si të mirëqena, por pa internet asgjë nga këto nuk do të ishte e mundur. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ne nuk jemi të etur për t’u kthyer në kinemaapo kishë. Të gjithë filmat që janë shfaqur në vitin e kaluar do të kishin qenë shumë më të këndshëm për t’u parë në kinema sesa në laptopët tanë.

8. Fatkeqësisht ka të ngjarë të mos i mësojmë të gjitha mësimet

Mjerisht, historia ka një mënyrë për të përsëritur, edhe nëse bota e merr Covid-19 nën kontroll, duke këmbëngulur se pandemia është një mashtrim ose refuzimi për të pranuar të vërtetën shkencore rrit shanset që ne do të duhet ta bëjmë këtë përsëri një ditë – dhe ndoshta më shpejt sesa do të dëshironim. 


TË NGJASHME