HomeTeknologji

8 shpikje që me siguri nuk i keni ditur se janë prezantuar nga gratë

Le të hedhim një vështrim në disa nga shpikjet më të mira të bëra nga gjinia më e fortë.

Kevlar

Nëse jeta juaj është shpëtuar ndonjëherë për shkak të materialit të fortë të sigurisë, mund të falënderoni një grua për këtë. Më konkretisht, ju mund të falënderoni Stephanie Kwolek për të. Ajo shpiku Kevlar aksidentalisht ndërsa po kërkonte një fibër më të lehtë për gomat e makinës.

Kevlar | 8 shpikje që me siguri nuk i dinit se ishin prezantuar nga gratë | Zestradar

Lavastovilje

Po, edhe gratë nuk u pëlqen të lajnë pjata. Në fakt, gruaja që krijoi lavastoviljen e parë, Josephine Cochrane, e shpiku atë për ta bërë më të lehtë jetën e shërbëtorëve të saj. 

Pjatalarëse | 8 shpikje që me siguri nuk i keni ditur se janë prezantuar nga gratë | Zestradar

Kompjuterët

Kompjuteri u shpik nga Howard Aiken dhe Grace Hopper, në vitin 1944. Hopper ishte në të vërtetë ai që ishte përgjegjës për fjalën “bug”, pasi në atë kohë do të thoshte se kishte kompjuterë që kishin nevojë për korrigjime.

Kompjuter | 8 shpikje që me siguri nuk i dinit se janë prezantuar nga gratë | Zestradar

Monopoli

Urime, shumica e argumenteve që keni pasur me miqtë dhe familjen janë faji i një gruaje. Elizabeth Magie krijoi lojën në të cilën bazohet Monopoli dhe ajo më pas ia shiti lojën dikujt tjetër që e shndërroi atë në lojën që ne të gjithë e njohim sot. Elizabeth mori 500 dollarë për modelin e saj.

Monopoli | 8 shpikje që me siguri nuk i dinit se janë prezantuar nga gratë | Zestradar

Fshirëse xhami

Kur u zbuluan fillimisht fshirësit e xhamave (manual dhe elektrik, të dy shpikje të bëra nga gratë), ato nuk ishin shumë të popullarizuara. Në fakt, vetëm pasi skadoi patenta që markat e makinave filluan t’i përdorin ato në modelet e tyre.

Fshirësit e xhamave | 8 shpikje që me siguri nuk i dinit se ishin prezantuar nga gratë | Zestradar

Çanta letre

Margaret Knight shpiku çantën moderne të letrës në vitin 1868 kur shpiku një makinë që lejonte që çantat të prodhoheshin me një fund të sheshtë. Një burrë u përpoq të vidhte modelin e saj dhe ta licenconte së pari, por ajo e fitoi atë përsëri në 1871.

Qese letre | 8 shpikje që me siguri nuk i dinit se janë prezantuar nga gratë | Zestradar

Sharrat rrethore

Një mjet që lidhej kryesisht me burrat në fakt u shpik nga një grua. Historia e shpikjes së saj është një përrallë e vjetër sa koha: një grua që u tregon burrave si të bëjnë gjëra. Ajo pa burra që po ngarkoheshin me dru dhe vetëm me një sharrë dhe e kuptoi se do të ishte më lehtë nëse sharra thjesht pritej në lëvizje rrethore.

Sharra rrethore | 8 shpikje që me siguri nuk i dinit se ishin prezantuar nga gratë | Zestradar

Pelenat e disponueshme

Pelenat që ne të gjithë i njohim dhe i duam sot janë shpikur nga një grua me emrin Marion Donovan. Dizajni i saj fillestar ishte kryesisht një mbulesë pelenë e papërshkueshme nga uji, por pasi shiti patentën e saj për 1 milion dollarë, ajo u modernizua në një model të disponueshëm.

Pelenat | 8 shpikje që me siguri nuk i dinit se ishin prezantuar nga gratë | Zestradar

TË NGJASHME