HomeShëndeti

8 ushqime që janë përfshirë në dietat e njerëzve që jetuan më shumë se 100 vjet

Njerëzit të cilët kanë jetuar 100 vjeç dhe më tej shpesh pyeten se si duket dieta e tyre. Normalisht, ne presim të dëgjojmë përgjigje që përfshijnë fruta, perime, ose thjesht një dietë të ekuilibruar në përgjithësi. 

Sidoqoftë, ka disa njerëz, përgjigjet e të cilëve mund të jenë pak më specifike, dhe nganjëherë, edhe të pazakonta.

Ne kërkuam sekretet e tyre dhe zbuluam disa nga ushqimet nga dietat jo shumë të zakonshme të këtyre njëqindvjeçarëve.

1. Proshutë

Susannah Mushatt Jones jetoi deri në moshën 116 vjeç. Ajo ishte e njohur për konsumimin e 4 shiritave proshutë, vezë dhe grurë për mëngjes. Sipas mbesës së saj, Susannah ndonjëherë «merrte shiritin e fundit, e paloste në një pecetë, e fuste në xhep dhe e ruante për më vonë». Sigurisht, fakti që ajo flinte për rreth 10 orë çdo ditë mund të ketë kontribuar edhe në jetën e saj të gjatë.

2. Vezë të papërpunuara

E lindur në 1899, Emma Morano, e cila jetoi deri në moshën 117-vjeçare, kishte një dietë të pazakontë që filloi gjatë viteve të saj të adoleshencës. Për më shumë se 90 vjet të jetës së saj, ajo kishte përfshirë këto gjëra në dietën e saj: 3 vezë në ditë, me 2 prej tyre të papërpunuara. Morano gjithashtu kënaqej duke ngrënë biskota.

3. Çokollatë

Njeriu më i vjetër mosha e të cilës ishte e dokumentuar, ishte Jeanne Calment, e cila jetoi deri në moshën 122 vjeç. Ajo bënte një mënyrë jetese aktive dhe ishte në gjendje të ngiste një biçikletë deri në moshën 100-vjeçare. Ajo kënaqej duke ngrënë çokollatë dhe hante rreth 900 gram të saj çdo javë.

4. Patatinat

Matilda Curcia arriti 101 vjeç me një element kryesor të pazakontë në dietën e saj. Intervistat zbuluan se përveç rutinës së saj të përditshme të ushtrimeve, ajo gjithashtu konsumonte 3 pako patatina çdo natë.

5. Sushi

Duke jetuar për 117 vjet, Misao Okawa besonte se 2 faktorë kryesorë kontribuan në jetën e saj të gjatë: gjumi dhe sushi. Përveç se sigurohej që të bënte 8 orë gjumë çdo ditë, Okawa konsumonte edhe sushi.

6. Fileto peshku

Hendrikje van Andel-Schipper, ose e njohur si Hennie, ia atribuoi jetëgjatësinë e saj ngrënies së filetos së kripur të papërpunuar dhe pirjes së lëngut të portokallit. Kur ishte 82 vjeç, Hennie vendosi t’i dhurojë trupin e saj shkencës pas vdekjes së saj. Ajo jetoi deri në moshën 115 vjeç.

7. Pule e skuqur dhe akullore

Për Gertrude Baines, e cila jetoi deri në moshën 115 vjeç, proshuta nuk ishte e mjaftueshme. Dieta e saj e qëndrueshme përfshinte jo vetëm proshutë krokante, por edhe pulë të skuqur dhe akullore. Sipas stafit në shtëpinë e saj të pleqve, Baines ishte një grua modeste, e cila gjithashtu pëlqente të shihte Jerry Springer Show .

8. Coka Cola dietike

Theresa Rowley shijonte çdo ditë një kanaçe Cola dietike. Sigurisht, nuk mund të themi se ajo e ka pirë tërë jetën, pasi Rowley lindi në vitin 1914, 68 vjet para se të shitej pija. “E pi sepse më pëlqen”, tha ajo në një intervistë kur ishte 104 vjeç.


TË NGJASHME