HomeLifestyle

9 fakte befasuese për tatuazhet që ndoshta nuk i dinit

Tatuazhet janë bërë një gjë e përditshme deri në ditët e sotme. Është e vështirë të përpiqesh të mos ndeshesh me dikë që ka të paktën një tatuazh. Tatuazhet kanë një histori të gjatë që përfshin të gjitha kontinentet, traditat dhe zakonet me shekuj. Ju mund të mendoni se dini gjithçka rreth tyre, por këtu janë 9 fakte rreth tatuazheve që thjesht mund t’ju befasojnë!

1.Ato mund të simbolizojnë statusin

Tatuazhet mund të simbolizojnë statusin – statusin “elitar” dhe statusin “jetë e ulët” (në varësi të vendit ku shkoni). Për shembull, në Evropë (veçanërisht në Evropën Lindore) tatuazhet kanë qenë shenjues të klasës së ulët, zakonisht shoqëroheshin me kriminelë që kanë bërë burg. Në Greqinë e lashtë tatuazhet janë përdorur për të shënuar skllevërit dhe në Romë tatuazhet janë përdorur për të shënuar të arratisurit. Nga ana tjetër, për njerëzit maori të Zelandës së Re dhe amerikanët vendas, tatuazhet janë një rit kalimi dhe simbole të luftës ose arritjeve kulturore.
9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit |  Manaferrat e trurit

2.Tatuazhet janë më të vjetra se sa mendoni

Arkeologët kanë zbuluar mjete të lashta në zonat përreth Francës, Portugalisë dhe Skandinavisë që i ngjanin mjeteve që mund të jenë përdorur për t’u dhënë tatuazhe njerëzve. Këto datojnë në kohën e epokës së fundit të akullit, duke i vendosur ato rreth 10,000 p.e.s.

Ndërkohë, skeleti i ruajtur i quajtur Tyrolean Iceman, lëkura e të cilit ishte ende e paprekur, gjithashtu kishte shenja tatuazhi. Këmbët, kyçet dhe kurrizi ishin të mbuluara me kryqe dhe vija paralele. Kur skeleti kaloi në rrezet X, u zbulua se tatuazhet ishin në nyje që ishin të sëmura, duke nënkuptuar se tatuazhet ishin përdorur për të “shëruar” sëmundjen dhe për të trajtuar dhimbjen.
9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit # 2 |  Manaferrat e trurit

3. Ka tattoo me kukullën Barbie

Tatuazhet e kukullës ikonike, Barbie, u lëshua si një seri e kufizuar e quajtur Barbie Butterfly Art në fund të viteve ’90. Meqenëse tatuazhet nuk ishin aq të zakonshme atëherë si sot kjo shkaktoi shumë pakënaqësi. Barbie erdhi me një sërë afishesh fluturash që mund të vendoseshin në trupat e kukullave si tatuazhe. Linja u ndërpre shumë shpejt.

4. Fjala “tatuazh” vjen nga Polinezia

Fjala “tatuazh” vjen nga fjala onomatopoeike polineziane “ta” e cila përshkroi tingullin e një pike tatuazhesh kur prekte lëkurën e njeriut. Derisa kjo fjalë u zbulua nga Joseph Banks, tatuazhet zakonisht u referoheshin si “shenja” dhe “pricks” në pjesën më të madhe të Evropës.
9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit |  Manaferrat e trurit

5. Bojërat e tatuazheve janë vegane

Edhe pse është plotësisht e mundur të gjesh dhe të përdorësh bojë vegan për tatuazhin tënd, pigmentet që përdoren më shpesh përmbajnë nënprodukte të kafshëve. Kur keni dyshime, është më mirë të supozoni që salloni juaj i tatuazheve nuk grumbullon bojëra vegane, megjithatë nëse e kërkoni atë, artisti juaj i tatuazheve nuk do të ketë problem të gjejë një alternativë vegane. Pra, nëse jeni vegan apo vegjetarian, sigurohuni që të pyesni artistin tuaj para se të paraqiteni për të bërë tatuazhin tuaj të radhës!
9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit # 2 |  Manaferrat e trurit

6. Tatuazhet janë të ndaluara

Në 787, Papa Adrian I i ndaloi tatuazhet. Kjo përfshinte tatuazhe si gladiatorë, skllevër dhe kriminelë. Nga ajo periudhë, pati një mungesë ??tatuazhesh në të gjithë pjesën më të madhe të Evropës Perëndimore, dhe u kthyen në kulturat perëndimore drejt fundit të shekullit të 19-të.9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit # 3 |  Manaferrat e trurit

7. Mund të jeni alergjik ndaj tatuazheve

Disa ngjyra të bojërave të tatuazheve mund të shkaktojnë reaksione alergjike në trupat e njeriut. Kjo është më e zakonshme me bojërat me ngjyra. Përbërës të tillë si oksidi i hekurit, sulfuri i merkurit dhe sulfuri i kadmiumit zakonisht mund të gjenden në bojëra për t’u dhënë atyre ngjyra të caktuara. Sidoqoftë, vetëm sepse jeni alergjik ndaj bojërave me ngjyra nuk do të thotë se jeni alergjik ndaj të gjitha bojërave. Bojërat e zeza ka shumë më pak të ngjarë të shkaktojnë reaksione, kështu që nëse gjithçka tjetër nuk shkon siç duhet, gjithmonë mund të bëni një tatuazh të zi. Ngjyra më e zakonshme për të shkaktuar reaksione alergjike është e kuqja.
9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit |  Manaferrat e trurit

8. Thomas Edison skicoi makinerinë e tatuazheve

Para se të shpikeshin makinat e tatuazheve në 1891, metoda më e zakonshme për t’u dhënë tatuazhe njerëzve ishte me bojë dhe hala. Kjo praktikë është akoma e zakonshme dhe kohët e fundit ka bërë një ringjallje.
Kështu, në vitin 1891 një artist tatuazhesh në New York me emrin Samuel O’Reilly e bazoi modelin e tij të pajisjes së parë të tatuazheve në makinën e gdhendjes (printerit autografik) që u shpik për herë të parë nga Thomas Edison.
9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit # 2 |  Manaferrat e trurit

9. Tatuazhet ju dhurojnë një avantazh të caktuar

Ne u rritëm duke besuar se nëse bënim një tatuazh nuk do të ishim kurrë në gjendje të punësoheshim. Dhe megjithëse kjo mund të ketë qenë e vërtetë në vitet ’90, sigurisht që nuk është kështu në ditët e sotme.
Në fakt, ka punë sot ku tatuazhet preferohen. Baristët me tatuazhe shpesh punësohen posaçërisht për shkak të tatuazheve dhe ftohtësisë së tyre. E njëjta gjë vlen për baristat hipster, dizajnerët dhe “krijuesit”. Edhe nëse jeni akoma i mendimit se një tatuazh mund të vendosë një X të zi në punën tuaj të ardhshme – gjithmonë mund ta bëni atë në një pjesë të trupit tuaj që është e mbuluar me rroba 90%.
9 fakte befasuese rreth tatuazheve që me siguri nuk i dinit # 3 |  Manaferrat e trurit


TË NGJASHME