HomeShëndeti

9 gabime që bëjmë padashur, por që shkatërrojnë shëndetin tonë

Kur bëhet në mënyrë korrekte, ecja është një ushtrim efektiv dhe me ndikim të ulët që ndihmon për ta mbajtur trupin të shëndetshëm pa u dashur të punoni. 

Sidoqoftë, gabimet e vogla, si mosangazhimi i muskujve të duhur ose marrja e hapave shumë të gjerë, mund të dëmtojnë shëndetin tuaj. Edhe nëse nuk e vëreni atë në atë kohë, disa orë më vonë mund të merrni dhimbje si rezultat i zakoneve të këqija të ecjes.

Në këtë artikull po ndajmë disa nga gabimet më të zakonshme që shumë prej nesh bëjnë kur ecin dhe pse është kaq e rëndësishme të ndalosh së bëri ato.

1. Qeni juaj është shumë larg para jush.

Një studim mbi shëtitësit e qenve ka zbuluar se njerëzit që ecin me qentë e tyre ndërsa tërheqin zinxhirin kanë më shumë të ngjarë të kenë lëndime dhe fraktura . Kjo është veçanërisht e vërtetë për këmbësorët e moshuar që janë më të rrezikuar të marrin një dëmtim.

Për shkak se qeni po tërheq krahun tuaj të shtrirë, ai mund t’ju tërheqë ekuilibrin dhe ju bën presion mbi shpatullat, bërrylat dhe kyçet e dorës. Ju mund të merrni ndrydhje në duar, si dhe dëmtime të kyçit të dorës dhe bërrylit. Në vend të kësaj, rekomandohet të ecni me qenin tuaj afër jush në të majtë kur e keni atë me zinxhir.

2. Ju anoni shumë përpara ose prapa.

Nuk është e pazakontë që ne të harrojmë për mbajtjen e qëndrimit të drejtë dhe kjo mund të ndikojë shumë në shëndetin tonë. Ecja me një anim përpara ose mbrapa sjell një tendosje në ijet tona që mund të çojë në probleme afatgjata, si dhimbje shpine dhe ije.

Është e rekomanduar për të ecur në këmbë drejt, me mjekrën paralel në tokë dhe shpatullat tuaja të relaksuara dhe të tërhequra. Kjo do të ndihmojë në shtrirjen e trupit tuaj dhe nuk do të vendosë ndonjë peshë shtesë të panevojshme në ijet dhe pjesën e poshtme të shpinës.

3. Ju ecni me majat e këmbëve.

Kur hedhim një hap, duhet ta rrokullisim këmbën nga thembra te gishti përpara se ta ngremë përsëri. Sidoqoftë, nëse jeni dikush që nuk rrotullon këmbën, por përkundrazi godet këmbën tuaj në tokë ose ka një tendencë të ecni mbi gishtatt e këmbëve tuaja, atëherë mund të ndjeni pasojat.

Ecja me majat e këmbëve mund të çojë në dhimbje në ijë, gjunjë dhe kyçin e këmbës pasi ato thithin shumë tronditje dhe peshë. Gjithashtu, ecja me gishtërinjtë tuaj mund të çojë në probleme me tendinat (thembra e Akilit), pasi ato vihen nën stres të vazhdueshëm.

4. Ju shtyni përpara me këmbën tuaj të përparme.

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje muskujve tuaj kur ecni dhe të siguroheni që po i angazhoni në mënyrë korrekte. Nuk lejohet të shtyhet me këmbën e përparme, sepse ne vendosim shumë tendosje në legen dhe në pjesën e poshtme të shpinës me çdo hap që bëjmë. Me kalimin e kohës, ky zakon mund të shkaktojë dhimbje dhe lëndime.

Në vend të kësaj, ju duhet të shtyni nga vithet dhe këmba juaj e pasme. Kjo natyrshëm do t’ju çojë përpara pa u lodhur ose detyruar këmbët tuaja.

5. Ju nuk i angazhoni muskujt e barkut.

Kjo mund të jetë diçka që shpesh e harrojmë, por është mjaft e rëndësishme për të mbështetur peshën tonë dhe për të na mbajtur të ekuilibruar. Duke shtrënguar muskujt e stomakut kur ecni, i mbani të fortë, gjë që, nga ana tjetër, parandalon dhimbjen e mesit dhe përmirëson sjelljen tuaj. Të harrosh ta bësh këtë do të thotë që nuk po i përdor të gjithë muskujt siç duhet, dhe kjo mund të ndikojë në sjelljen tënde.

6. Shpatullat tuaja qëndrojnë lart.

Ky zakon mund të jetë i dhimbshëm dhe është më mirë ta ndryshoni nëse është e mundur. Ecja me shpatulla të tensionuara ndoshta do të çojë në dhimbje qafe dhe shpatulla kur muskujt bllokohen. Në vend të kësaj, provoni të relaksoni shpatullat dhe tërhiqni ato prapa në mënyrë që të keni një shpinë të lakuar. Sigurohuni që të mos i detyroni shpatullat tuaja prapa ose të shtyni gjoksin dhe ijet, pasi kjo mund të shkaktojë dhimbje të muskujve.

7. Ju nuk përdorni krahët tuaj.

Është e rëndësishme të përdorni krahët kur ecni, jo vetëm për ekuilibrin tuaj. Nëse i mbani krahët anash pa i lënë të lëkunden, mund të keni probleme me rrjedhjen e gjakut. Kjo gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin e indeve tuaja dhe mund të vini re se duart tuaja skuqen dhe fryhen, veçanërisht në mot të nxehtë. Në vend të kësaj, është më mirë të lini krahët të lëkunden pranë jush në një ritëm që përputhet me ecjen tuaj.

8. Vishni këpucët e gabuara.

Këpucët shumë të ngurta, shumë të rënda, nuk përshtaten siç duhet ose janë një numër më i madh, mund të ndikojnë në shëndetin tuaj . Kjo është për shkak se këpucët tuaja janë ato jastëkët dhe thithin tronditjen e secilit hap. Nëse këpucët tuaja janë shumë të vjetra, atëherë thithja e tyre ka shumë të ngjarë të jetë më e ulët, pasi shtresa e brendshme është e konsumuar.

Nëse këpucët tuaja janë shumë të ngurta ose të rënda, ato mund të shkaktojnë dhimbje ose tendosje të muskujve tuaj pasi këmbët tuaja nuk mund të rrokullisen shëndetshëm nga thembra deri te këmbët me çdo hap. Kjo mungesë e mbështetjes dhe fleksibilitetit mund të shkaktojë probleme me gjunjët dhe t’ju japë dhimbje në këmbë .

9. Hapat e tu janë shumë të mëdhenj.

Nëse ecni shumë përpara trupit tuaj, pesha e tepërt pastaj vihet në kofshët tuaja, pasi ato mbajnë trupin tuaj dhe thithin një pjesë të tronditjes. Kjo mund të shkaktojë dhëmbje dhe të çojë në dëmtim të gjurit për shkak të presionit. Nëse e gjeni veten duke e bërë këtë, është më mirë të provoni të bëni hapa më të vegjël, më të shpeshtë.


TË NGJASHME