HomeLifestyle

9 Vende ku nuk do të gjeni një McDonald

Sot, McDonald’s prezantohet në 120 vende të botës, dhe numri i përgjithshëm i restoranteve ka arritur në 38 mijë. Gjigandi i ushqimit të shpejtë arriti të hynte në tregje si Irak, Pakistani, Katar dhe Arabia Saudite. Disa vende do të ndryshojnë emrin, ndërsa të tjerët do të shërbejnë si poligone provë për të gjitha llojet e risive të mundshme para zbatimit të tyre global. Por në fakt një gjigant si McDonald nuk është shumë i fuqishëm dhe i kudondodhur.

Këtu janë nëntë vende ku nuk do të keni mundësi të gjeni një McDonald’s.

1. Islanda
Në vitin 2009, tre restorantet e McDonald’s në Reykjavik u detyruan të mbyllen. Në hirin e McDonald’s, u ngrit zinxhiri lokal i restoranteve të fastfudit lokal Metro, i cili ka një menu të ngjashme, por përdor produkte vendase.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s | Brain Berries

2. Maqedonia e Veriut
Biznesi MacDonalds ka jetuar dhe lulëzuar në Maqedoni për 16 vjet. Të shtatë restorantet u mbyllën në 2013 për shkak të mosmarrëveshjeve për ekskluzivitet dhe detyrimet kontraktuale midis zyrës evropiane dhe pronarit të ekskluzivitetit maqedonas.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #2 | Brain Berries

3. Montenegro
Në Mal të Zi, ekzistonte një pikë e vogël e McDonald në Podgorica dhe Budva, por biznesi nuk zgjati shumë. Restoranti përfundimisht u ndalua nga autoritetet e vendit. Kjo ishte përpjekja e tyre për t’i rezistuar globalizmit dhe për të siguruar një mënyrë jetese të shëndetshme të kombit të tyre. Të paktën ata u përpoqën.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #3 | Brain Berries

4. Zimbardo
Më shumë se dhjetë vjet më parë, McDonald u përpoq të hapte një degë në kryeqytetin e Zimbabve, Harare, por një stuhi politike çoi në kolaps të plotë të ekonomisë së vendit. Pas kësaj, për shkak të sanksioneve ndërkombëtare, shumë marka globale duhej të përfundonin bizneset e tyre dhe të largoheshin me nxitim.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #4 | Brain Berries

5. Irani
Dega e vetme e McDonald’s në Iran u mbyll në 1979 pas revolucionit. Por që nga ajo kohë, marrëdhëniet midis Iranit dhe Perëndimit janë bërë shumë më të ngrohta. Ndoshta kjo do të jetë shansi i tyre i dytë? Por tani për tani, iranianët po përballen më vete: ata kanë Mc Donald-in e tyre, dhe ajo është e shijshme.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #5 | Brain Berries

6. Bermuda
Në vitin 1996, McDonald u përpoq të hap restorantin e saj të parë në Bermuda. Për shkak të rezistencës aktive të popullatës lokale, u miratua një ligj që ndalon të gjitha restorantet me ekskluzivitet në vend. Ata ndoshta nuk kanë dashur të paguajnë shtesë për salcat.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #6 | Brain Berries

7. Gana
Ky vend i Afrikës Perëndimore është i hapur për biznes ndërkombëtar, përfshirë zinxhirët e ushqimit të shpejtë. Gjatë viteve të fundit, disa restorante janë hapur në Akra, kryeqyteti i Gana, por McDonald ende nuk shihet askund.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #7 | Brain Berries

8. Jemen
McDonald hyri në tregjet e Emirateve të Bashkuara Arabe, Oman dhe Arabisë Saudite, por nuk ishte në gjendje të pushtonte Jemenin. Kjo është pjesërisht për shkak të paqëndrueshmërisë dhe prishjes së ekonomisë së vendit, por kërcënimet e vazhdueshme ushtarako-politike ndikonin gjithashtu. Militantët fetarë kanë deklaruar vazhdimisht se nuk do të lejojnë asnjë institucion amerikan në vendin e tyre.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #8 | Brain Berries

9. Korea e Veriut
Koreja e Veriut është një vend që do të ndalojë cilindo dhe të gjitha markat që lidhen me SH.B.A. Edhe pse McDonald nuk mund të hapë një biznes në Korenë e Veriut, ka pasur zëra për dërgesat ajrore të hamburgerëve nga McDonald kineze. Fundja të gjithë e duan një Burger të mirë.

 9 Countries Where You Won’t Find a McDonald’s #9 | Brain Berries

TË NGJASHME