HomeTeknologji

Apple lançon fondin 200 mln dollarë për të hequr dioksidin e karbonit duke restauruar pyjet

Apple njoftoi të enjten një iniciativë për heqjen e karbonit të quajtur “Restore Fund”, duke bërë investime në projekte pyjore për të hequr karbonin nga atmosfera ndërsa gjeneron një kthim financiar për investitorët.

Filluar me Conservation International dhe Goldman Sachs, fondi 200 milionë dollarësh i Apple synon të heqë të paktën 1 milionë tonë metra dioksid karboni në vit nga atmosfera, ekuivalente me sasinë e karburantit të përdorur nga mbi 200,000 automjete, ndërsa demonstron një model financiar të zbatueshëm që mund të ndihmojë në rritjen e investimeve në restaurimin e pyjeve, thuhet në njoftim.

Conservation International është një bashkë-investitor në fond, ndërsa Goldman Sachs po administron fondin. Të tre palët do të identifikojnë projekte të reja më vonë por sërish në këtë vit, tha Apple.

“Natyra siguron disa nga mjetet më të mira për të hequr karbonin nga atmosfera,” tha Lisa Jackson, nënkryetare e Apple për iniciativat e mjedisit, politikave dhe shoqërisë.

“Përmes krijimit të një fondi që gjeneron një kthim financiar, si dhe ndikime reale dhe të matshme të karbonit, ne synojmë të nxisim ndryshime më të gjera në të ardhmen, duke inkurajuar investime në heqjen e karbonit në të gjithë globin. Shpresa jonë është që të tjerët të ndajnë qëllimet tona dhe të kontribuojnë burimet e tyre për të mbështetur dhe mbrojtur ekosistemet kritike”, shtoi ajo.

Korrikun e kaluar, Apple zbuloi qëllimin e saj për të qenë 100 për qind neutral i karbonit në të gjithë zinxhirin e saj të furnizimit dhe të gjithë ciklit të jetës së produktit deri në 2030. Ndërsa kompania do të eleminojë drejtpërdrejt 75 për qind të emetimeve për zinxhirin e saj të furnizimit dhe produkteve deri në 2030, fondi do të ndihmojë në adresimin e mbetjeve, 25 për qind e emetimeve të Apple duke hequr karbonin nga atmosfera.

Në vitin e kaluar, 15 furnizues shtesë kinezë janë zotuar t’i bashkohen këtij programi dhe të zhvendosin prodhimin e tyre Apple në 100 përqind të energjisë së rinovueshme, tha kompania.

“Qysh në vitin 2015, ne filluam një plan afatgjatë për bashkëpunim shumëvjeçar me Fondacionin Botëror Natyror për të ndërtuar 1,000,000 hektarë pyje në Kinë deri në vitin 2020”, tha Isabel Ge Mahe, nënkryetare e Apple dhe drejtor menaxhues e Kinës së Madhe.

“Ne e kemi arritur objektivin më herët. Tani pyjet tona në Kinë tashmë mund të plotësojnë kërkesën tonë për fibra druri për të prodhuar letër paketimi të produkteve tona”, tha Ge për Xinhua. 


TË NGJASHME