HomeTeknologji

A ekziston planeti i nëntë? Astronomët befasojnë me studimin e fundit

Kjo është një nga pyetjet më intriguese në lidhje me sistemin diellor në pesë vitet e fundit: A ekziston një planet i madh, që fshihet në të ftohtë dhe në errësirë, në një orbitë kaq të gjerë sa mund të duhen 20,000 vjet për t’u përfunduar? Përgjigja ishte e pabesueshme, por një studim i ri zbulon se cilat mund të jenë gjurmët e ekzistencës së qenies hipotetike misterioze.

Astronomi Michael Rowan Robinson nga Imperial College London në Mbretërinë e Bashkuar, analizoi të dhënat e mbledhura nga Sateliti i Astronomisë Infra të Kuqe (IRAS) në 1983 dhe gjeti tre burime pikash që mund të jenë Planeti iNëntë.

Ky, siç përfundon Rowan Robinson në artikullin e tij para publikimit, nuk ka gjasa të jetë një zbulim aktual, por mundësia do të thotë se mund të përdoret për të modeluar se ku mund të jetë planeti tani për kërkime më të fokusuara. Kërkon të konfirmojë ose mohojë ekzistencën e tij.

“Duke pasur parasysh cilësinë e dobët të zbulimeve të IRAS, në kufijtë e sondazhit dhe në një pjesë të qiellit që është shumë e vështirë për zbulimet me rreze infra të kuqe, mundësia që kandidati të jetë real nuk është i madh,” shkroi ai.

“Sidoqoftë, duke pasur parasysh interesin e madh për hipotezën e Planetit 9, do të ishte interesante të kontrollohej nëse një objekt me parametrat e propozuar dhe në rajonin e propozuar të qiellit është i papajtueshëm me efemerinë planetare.”

Spekulimet për ekzistencën e një planeti të fshehur kanë qarkulluar në skajet e largëta të sistemit diellor për dekada, por arritën një nivel të ri në vitin 2016 me publikimin e një artikulli që ofron prova të reja.

Astronomët Mike Brown dhe Konstantin Batygin nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni kanë zbuluar se objektet e vogla në brezin Kuiper të sistemit të jashtëm diellor rrotullohen çuditërisht në orbitë, sikur të shtyhen në një model nën ndikimin gravitacional të diçkaje të madhe.

Por gjetja e gjësë së gabuar është më e ndërlikuar nga sa duket. Nëse do të kishte, mund të ishte pesë deri në dhjetë herë masa e Tokës, duke rrotulluar rreth një distancë midis 400 dhe 800 AU (një AU është distanca mesatare midis Tokës dhe Diellit; Plutoni, për kontekstin, rreth 40 AU nga Dielli ).

Ky objekt është aq larg, aq i vogël dhe i ftohtë, saqë ndoshta nuk reflekton fare rrezet e diellit; Për më tepër, ne nuk e dimë saktësisht se ku ndodhet ai në qiellin shumë të madh. Pra, juria vendos nëse është e vërtetë apo jo, dhe tema është objekt debati intensiv dhe disi interesant.

IRAS operoi për 10 muaj nga janari 1983, me skanim me rreze infra të kuqe të largët të 96 për qind të qiellit. Në këtë gjatësi vale, objektet e ftohta dhe të vogla si Planeti Nëntë mund të zbulohen, kështu që Rowan Robinson vendosi të ri-analizojë të dhënat me parametra të pajtueshëm me Planetin Nëntë.

Nga 250,000 pika burimore të zbuluara nga sateliti, vetëm tre janë me interes si kandidatë për Planetin Nëntë. Në qershor, korrik dhe shtator 1983, sateliti zbuloi atë që dukej të ishte një objekt që lëvizte nëpër qiell.

Rajoni i qiellit në të cilin shfaqet burimi është në gjerësi të ulët gjeografike galaktike (dmth. afër nivelit galaktik), dhe ndikohet fuqishëm nga ceros galaktik, retë filamentoze që shkëlqejnë në infra të kuqe të largët. Pra, ka mundësi që burimet të jenë zhurma e këtyre reve.

“Duhen studime dinamike për të verifikuar nëse ky trup është i pajtueshëm me efemerët e trupave të tjerë në sistemin diellor dhe nëse ky trup mund të shpjegojë grumbullimin e orbitave të planetëve xhuxh në brezin Kuiper,” shkruan Rowan Robinson.


TË NGJASHME