HomeLifestyle

A mendoni se marrëdhënia me prindërit ka ndikuar në jetën tuaj të dashurisë

Prindërit tanë janë njerëzit e parë për të cilët ne shikojmë dhe ata janë modeli ose standardi ynë kryesor kur bëhet fjalë për dashurinë romantike. 

Ne mund të mos jemi të vetëdijshëm për këtë, por mënyra se si ne bashkëveprojmë me ta gjithashtu mund të ketë një ndikim të fortë në marrëdhëniet tona. 

Siç shpjegon psikologia klinike Dr. Rebecca Bergen, ne priremi të “brendësojmë” shembujt që shohim nga njerëzit tanë dhe t’i zbatojmë ato në jetën tonë.

Ne besojmë në rëndësinë e marrëdhënieve të shëndetshme dhe do të dëshironim të ndihmonim për të hedhur dritë se si prindërit tanë mund të ndikojnë në mënyrën se si ne japim dhe marrim dashuri. Ne gjithashtu do të ndajmë disa këshilla se si të lirohemi nga modelet negative të marrëdhënieve.

Këtu janë 4 mënyra se si prindërit mund të ndikojnë paditur në perceptimet dhe sjelljet tona romantike.

1. Neglizhenca e prindërve mund t’ju bëjë më të pasigurt ose më të varfër kur bëhet fjalë për marrëdhëniet.

Prindërit e pavëmendshëm dhe që neglizhojnë çdo gjë mund të shkaktojnë sjellje që kërkojnë vëmendje tek fëmijët e tyre. Kjo lloj sjelljeje mund të shtrihet gjatë moshës së rritur, dhe përfundimisht, në marrëdhëniet e këtyre njerëzve. Fëmijët e injoruar mund të rriten shumë në nevojë, shpesh duke kërkuar vëmendje nga partnerët e tyre sepse prindërit e tyre i privuan nga kjo.

Neglizhenca gjithashtu mund të shkaktojë çështje braktisjeje dhe njerëzit që kanë frikë të mos braktisen kanë tendencë të ndjehen më të pasigurt për të dashurit dhe miqtë e tyre. Ata e kanë të vështirë të besojnë partnerin e tyre dhe gjithashtu ka më shumë të ngjarë të qëndrojnë në marrëdhënie jo të shëndetshme.

2. Nëse prindërit tuaj zakonisht nuk tregojnë emocione ose afeksion, kjo mund të ndikojë në mënyrën se si ju i shprehni dashurinë partnerit tuaj.

Dr. Bergen shprehet se mungesa e afeksionit fizik nga prindërit, siç janë përqafimet ose puthjet, mund të shkaktojë  neveri ndaj këtyre veprimeve . Dr. Scott Carroll shton se fëmijët që u rritën me prindër që dekurajuan shfaqjen e emocioneve mund të përfundojnë të jenë “stoik dhe jo shprehës në marrëdhëniet e tyre”.

Këta njerëz zakonisht kanë vështirësi në komunikimin me partnerët e tyre dhe ata luftojnë me aspektet fizike ose intime të marrëdhënies. Ata përdorin mënyra të tjera për të shprehur dashurinë e tyre, si duke ofruar dhurata dhe duke caktuar kohë për tjetrin e tyre domethënës.

3. Rritja me prindër të divorcuar ose të pamartuar mund t’ju bëjë shumë të kujdesshëm dhe dyshues për marrëdhëniet tuaja.

Hulumtimet tregojnë se fëmijët me prindër të divorcuar kanë më shumë gjasa të humbin besimin në martesë dhe ka më pak të ngjarë të konsiderojnë bashkimet martesore si një angazhim afatgjatë. Dr. Carroll, megjithatë, shpjegon se 2 gjëra mund t’u ndodhin të rriturve pasi prindërit e tyre të ndahen ose këta njerëz bëhen jashtëzakonisht të kujdesshëm me partnerët e tyre, ose ata zhyten pa kujdes brenda, por edhe i japin fund marrëdhënies po aq shpejt.

Eksperti i marrëdhënieve April Masini ndan një tjetër mendim, duke thënë se dëshmitari i divorcit dhe pasojat e tij mund të motivojnë disa njerëz të shmangin kryerjen e të njëjtave gabime dhe t’i shtyjnë ata të punojnë më shumë në marrëdhëniet e tyre.

4. Pasja e prindërve të vëmendshëm dhe ekspresivë mund t’ju bëjë më të hapur dhe të dashur në marrëdhënie.

Sipas rezultateve të një studimi, prindërit mbështetës rritin fëmijë me më pak probleme të sjelljes. Dr. Carroll gjithashtu përmend që prindërit e dobishëm mund t’i udhëzojnë fëmijët e tyre se si të trajtojnë problemet në marrëdhënie.

Psikologia e fëmijëve dhe ekspertja e prindërve, Dr. Vanessa Lapointe, vëren se dashuria që marrim nga njerëzit tanë shërben si një kornizë për mënyrën se si mendojmë se duhet të jetë dashuria. Nëse prindërit janë emocionalisht ekspresivë dhe të pranishëm, djemtë dhe vajzat e tyre kanë më shumë të ngjarë të ndihen rehat me ndarjen e ndjenjave, mendimeve dhe dashurisë së tyre ndaj partnerëve të tyre.

Në rast se filloni të vëreni disa nga këto modele negative brenda marrëdhënies tuaj, këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të merreni me këto sfida.

  • Mbani në mend se marrëdhëniet e kaluara nuk duhet të përcaktojnë ato të tashmet.

Vetëm se prindërit tuaj nuk patën një martesë të suksesshme nuk do të thotë që edhe ju jeni i destinuar të keni një marrëdhënie të dështuar. Ndërsa përvojat ose traumat e kaluara mund të ndikojnë në perspektivën tuaj në jetë, si një i rritur, ju jeni të aftë të merrni vendimet tuaja dhe të formoni të ardhmen tuaj.

  • Mësoni nga mësimet e kaluara.

Merrni të gjitha kujtimet negative dhe përdorni ato si një kujtesë të asaj që duhet të shmangni të bëni në një marrëdhënie. Nëse jeni privuar nga një lidhje familjare e lumtur ose e shëndetshme kur keni qenë më i ri, përfitoni nga ky rast të përpiqeni për një lidhje më të mirë me partnerin tuaj.

  • Jini më të vetëdijshëm për veten.

Dr. Bergen sugjeron të reflektoni në fëmijërinë tuaj për të kujtuar ndërveprimin tuaj me prindërit tuaj dhe shpresojmë të identifikoni nëse disa modele po shfaqen në marrëdhëniet tuaja. Shkrimi në një ditar gjithashtu mund t’ju ndihmojë të zhyteni më thellë në mendimet, emocionet dhe sjelljet tuaja. Nëse e keni të vështirë të merreni me gjithë negativitetin, merrni parasysh të shihni një terapist.

  • Komunikoni me partnerin tuaj.

Komunikimi i hapur promovon marrëdhënie të shëndetshme dhe krijon një lidhje më të fortë midis jush dhe tjetrit tuaj të rëndësishëm. Dr. Bergen gjithashtu rekomandon të eksploroni gjëra të reja me partnerin tuaj, të lidheni në një nivel më të thellë dhe të shprehni lirshëm emocionet tuaja me njëri-tjetrin.

A mendoni se përvoja juaj me prindërit ka ndikuar në marrëdhëniet tuaja të së kaluarës ose të tanishme? Ndani mendimet tuaja me ne në seksionin e komenteve.


TË NGJASHME