HomeSociale

Alarmi/ OBSH mund ta shpallë linë e majmunëve një emergjencë ndërkombëtare

OBSH do të mbajë një takim urgjent këtë të enjte për të përcaktuar nëse do të klasifikohet shpërthimi global i lisë së majmunëve si një emergjencë e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar.
“Shpërthimi i lisë së majmunëve është i pazakontë dhe shqetësues. Për këtë arsye kam vendosur të mbledh Komitetin e Emergjencës sipas rregulloreve ndërkombëtare të shëndetit, për të vlerësuar nëse ky shpërthim paraqet një emergjencë të shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar,” tha për gazetarët shefi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom.

Aktualisht ka 3,453 raste të konfirmuara të lisë së majmunëve të raportuara në 58 vende dhe po zgjerohet me shpejtësi në shumë kontinente. Ndërkohë, Rrjeti Botëror i Shëndetit (WHN) e ka shpallur shpërthimin e lisë së majmunëve një pandemi.

Lija e majmunëve dhe lija e dhenve vijnë nga e njëjta familje virusesh, e quajtur Orthopoxvirus. Lija e majmunëve është një infeksion viral që ka origjinën te brejtësit dhe primatët dhe transmetohet te njerëzit. Ai u gjet në Afrikë, kryesisht rreth rajoneve tropikale, por tani është përhapur në të gjithë botën, veçanërisht në vendet perëndimore. Sipas OBSH-së, lija e majmunit zakonisht shfaqet klinikisht me ethe, skuqje dhe ënjtje të nyjeve limfatike dhe mund të çojë në një sërë komplikimesh mjekësore. Lija e majmunëve është zakonisht një sëmundje e vetë-kufizuar me simptoma që zgjasin nga 2 deri në 4 javë.

Provat mbështesin shumë rrugë të ndryshme të transmetimit të lisë së majmunit, duke përfshirë kontaktin fizik (prekjen e një individi të infektuar), kontaktin me veshjet e kontaminuara, shtratin dhe objektet, frymëmarrjen e grimcave të ajrit dhe kontaktin intim (séksin).

Ndërsa shumica e rasteve të hershme të identifikuara janë kryesisht mes atyre që identifikohen si homoséksualë, biséksualë ose burra që kryejnë marrëdhënie séksuale me burra. Prandaj, agjencia shëndetësore e OKB-së gjithashtu lëshoi ??kohët e fundit një këshillë të rëndësishme për shëndetin publik për homoséksualët, biséksualët dhe burra të tjerë që kryejnë marrëdhënie séksuale me burra.

Administrata e Biden ka filluar dërgimin e testeve të lisë së majmunëve në laboratorët komercialë, në një përpjekje për të shpejtuar diagnozat për infeksione të dyshuara për virusin që ka infektuar tashmë të paktën 142 njerëz në SHBA.

Zyrtarët britanikë të shëndetësisë kanë thënë se do të fillojnë të ofrojnë vaksina për disa gay-t dhe janë në rrezíkun më të lartë të kapjes së lisë së majmunit.

OBSH ka lëshuar javën e kaluar një këshillë për vaksinimin kundër virusit.

Këtu janë udhëzimet për vaksinimin e lisë së majmunit:

Deri tani nuk kërkohet dhe as rekomandohet vaksinimi masiv për linë e majmunëve në këtë kohë.

Për kontaktet me rastet e prekura, rekomandohet profilaksia pas ekspozimit (PEP) me një vaksinë të përshtatshme të gjeneratës së dytë ose të tretë, në mënyrë ideale brenda katër ditëve nga ekspozimi i parë për të parandaluar shfaqjen e sëmundjes.

Profilaksia para ekspozimit (PrEP) rekomandohet për punonjësit shëndetësorë në rrezík, personelin laboratorik që punon me ortopoksviruset, stafin e laboratorit klinik që kryen teste diagnostikuese për linë e majmunëve dhe të tjerë që mund të jenë në rrezík sipas politikës kombëtare.

Programet e vaksinimit duhet të mbështeten nga mbikëqyrja e plotë dhe gjurmimi i kontakteve, dhe të shoqëruara nga një fushatë e fortë informacioni, farmakovigjilencë e fuqishme, në mënyrë ideale në kontekstin e studimeve bashkëpunuese të efektivitetit të vaksinave me protokolle të standardizuara dhe mjete për mbledhjen e të dhënave.

Vendimet për përdorimin e vaksinave kundër lisë së majmunëve duhet të bazohen në një vlerësim të plotë të rrezi3qeve dhe përfitimeve rast pas rasti.

Ndërkohë, OBSH po peshon gjithashtu një ndryshim zyrtar të emrit për linë e majmunëve, në dritën e shqetësimeve për stigmën dhe racízmin që rrethon virusin.

Më shumë se 30 shkencëtarë ndërkombëtarë thanë javën e kaluar se emërtimi si “Lija e majmunit” është diskriminuese dhe stigmatizuese dhe se ka një nevojë “urgjente” për ta riemërtuar atë. Emri aktual nuk përputhet me udhëzimet e OBSH-së që rekomandojnë shmangien e rajoneve gjeografike dhe emrave të kafshëve, tha një zëdhënës./ Burimi: WHO | Përktheu dhe përshtati: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME