HomeSociale

Alarmi/ Po përhapet një sëmundje e rrallë séksualisht e transmetueshme që kalb mishin në organet gjenitale

Eskpertët e shëndetit kanë paralajmëruar për rritjen e rasteve të një sëmundje të rrallë séksualisht të transmetueshme, e cila mund të bëjë që lëkura rreth organeve të kálbet.

Bakteret që zakonisht gjenden në  Afrikën e Jugut dhe Indinë, tani janë shtrirë edhe në Mbretërinë e Bashkuar, me një numër në rritje të vazhdueshme.

Donovanosis ose “klebsiella granulomatis” krijon infeksion rreth ijeve dhe organeve gjenitale të cilat mund të kthehen në ulçera me erë të keqe nëse nuk trajtohen.

Të dhënat nga Shëndeti Publik në Angli tregojnë se rastet e infeksionit ishin vetëm 19 në vitin 2016, por që u rritën ndjeshëm që nga viti 2019.

Edhe gjatë karantinës prej Covid-19 u raportuan disa raste në Angli, çka ngriti alarmin në mezin e zyrtarëve të shëndetit.

Konsulent obstetër dhe gjinekolog në Londrën MyHealthcare Clinic Dr Shree Datta tha për Sun: “Këto shifra sugjerojnë se donovanoza – e cila më parë mendohej se ishte e kufizuar në vende përfshirë Indinë, Brazilin dhe Guinenë e Re – po bëhet më e zakonshme në këto brigje. Përveç simptomave të tmérrshme, njerëzit  janë të vetëdijshëm se është një faktor i njohur rréziku për transmetimin e HIV. Shenjat e hershme janë gunga rreth organeve gjenitale ose anusit që rriten në madhësi dhe marrin një pamje të kuqe të ndezur.

Këto gunga mund të zhvillohen në ulcera të cilat mund të rezultojnë në dhimbje dhe një erë të pakëndshme. Ka më shumë gjasa të prekë meshkujt.”

Rastet e Donovanosis janë ende të rralla me vetëm 114 nga 2016 në 2020 në kontrast me më shumë se një milion raste të klamidisë.

Dr Shree shtoi: “Përdorimi i kondomit e zvogëlon ndjeshëm rrézikun e kontraktimit të sëmundjes, ndërsa mund të trajtohet me antibiotikë.

“Por rastet e rënda mund të çojnë në plágë të përhershme dhe dëmtim të organeve gjenitale, si dhe njollë dhe madje edhe ënjtje të pakthyeshme, kështu që kjo është padyshim një gjë për t’u parë.”/ Burimi: The Mirror | Përktheu: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME