HomePolitikë

Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit kërkesë ambasadorit Soreca dhe ambasadores Kim

Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit i është drejtuar sot me një letër ambasadorit të BE në Tiranë, Luigi Soreca dhe ambasadores SHBA-ë, YUri Kim.

Përmes letrës, Aleanca informon se sot në orën 16:00 do të zhvillojnë një protestë kundër shembjes së Teatrit Kombëtar.

Aleanca u bën thirrje duke kërkuar hetim ndërkombëtar mbi këtë çështje të rëndësishme, siç e cilëson ajo, dhe i kërkon që në protestën e sotme të ketë monitorues nga Delegacioni i BE në Tiranë.

Letra e plotë:

Nisëm pak më herët këtë letër në adresën e Ambasadorit të BE-së në Tiranë, Zotit Lugi Soreca. Pasi parashtrojmë në të fokusin e protestës, kërkojmë monitorim të protestës nga përfaqësues të Delegacionit. Po e sjellim letrën në anglisht dhe shqip.

Your Excellency,

Following the developments of May 17, 2020, we would like to let you know that today, at 4:30 pm we are organizing a protest on the main boulevard – the area close to the pedestrian zone.

We have notified the Police about today’s protest which is focused on the need for full transparency on how the National Theatre was demolished, how the Police assaulted the protectors of the Theatre and whether the demolition with baggers started already at the time when many people were still inside the building. We have many activists who testified on this yesterday.

We require an international investigation of this important and heavy issue which we consider a crime against the People and our Cultural Heritage. We have required from Europa Nostra to support us in this regard.

The assault happened in a time where two dossiers related to the National Theatre issue (the special law and the Council of Minister’s decision) have been deposited at the Constitutional Court by the President of the Republic. All normative acts related to how the state institutions decide and proceed in such cases where legal cases are open at a Court are violated. The regulations related to the pandemic have been violated: The Policemen did not wear gloves and masks and risked the protectors of the Theatre by having them assembled at the Theatre square to protect the building as well as by touching them.

We have required the President of the Republic to monitor today’s protest and we require representatives of your EU Delegation office to be present in the protest to monitor its development.

This request directed to you will later on be published online.

We thank you for your attention,

Alliance for the Protection of the Theatre

Shkëlqësia Juaj,

Në vijim të zhvillimeve të 17 majit 2020, dëshirojmë t’ju bëjmë të ditur se sot, në orën 4:30 në organizojmë një protestë në bulevard – zona pranë pedonales.

Kemi njoftuar Policinë lidhur me protestën e sotme e cila është e fokusuar në nevojën për zbardhje të plotë të mënyrës se si Teatri Kombëtar u shemb, se si Policia sulmoi mbrojtësit e Teatrit dhe nëse shembja me fadroma nisi që gjatë kohës kur ende shumë njerëz ishin brenda në ndërtesë. Ne kemi shumë aktivistë që e dëshmuan këtë dje.

Kërkojmë hetim ndërkombëtar mbi këtë çështje të rëndësishme dhe të rëndë të cilën e konsiderojmë si krim kundër njerëzve dhe trashëgimisë kulturore. Ne kemi kërkuar nga Europa Nostra që të na mbështesë në këtë drejtim.

Sulmi ndodhi në një kohë kur dy dosje të lidhura me çështjen e Teatrit Kombëtar (ligji special dhe VKM) janë depozituar në Gjykatën Kushtetuese nga Presidenti i Republikës. Gjithë aktet normative të lidhura me si institucionet shtetërore vendosin dhe procedojnë në raste të tilla kur çështje ligjore janë të hapura në një gjykatë, janë shkelur. Rregullat e lidhura me pandeminë janë shkelur: policët nuk mbanin veshur doreza dhe maska dhe rrezikuan mbrojtësit e Teatrit duke i detyruar të qëndrojnë të grumbulluar te sheshi i Teatrit për të mbrojtur ndërtesën dhe duke i prekur ata.

I kemi kërkuar Presidentit të Republikës të monitorojë protestën e sotme dhe kërkojmë që përfaqësues të zyrës suaj të Delegacionit të BE-së të jenë të pranishëm në protestë për të monituar zhvillimin e saj.

Këtë kërkesë do ta publikojmë më vonë online.

Ju falenderojmë për vëmendjen

Aleanca per Mbrojtjen e Teatrit

K.S/GotaNews


TË NGJASHME