HomeTeknologji

Árma e re që shpon mjetet e blinduara dhe rrëzon helikopterin me një góditje

Forcat speciale britanike janë ármátosur me një púshkë të re prej 9,000 paundësh, shumë të fuqishme e cila mund të rrëzojë helikopterët dhe të shpojë mjetet e blinduara vetëm me një goditje.

Ármá e quajtur “Gepard GM6 Lynx” është jashtëzakonisht e fuqishme pavarësisht se peshon vetëm 10.5 kg dhe me një gjatësi prej 121 cm. Me një distancë prej pak më shumë se një milje, púshka gjysmë-automatike e bërë nga Hungaria ka një tytë që tërhiqet për të thithur tërheqjen e saj të madhe.

Një anëtar i Forcave Speciale tha: “GM6 është fantastik. Është sikur të hysh në betejë duke mbajtur një artileri. Trupat e quajnë atë Howitzer. Mund të ndalojnë një kamion me njè góditje të tij. Një ekip i pajisur me njërën prej tyre mund të nxjerrë shumë shpejt gjysmë duzinë lúftëtarësh ose helikopterësh shumë të shtrenjtë.”

Púshka mund të qëllojë pesë plúmba Raufoss Mk2 të kalibrit 50, në më pak se tre sekonda. Plúmbat mund të depërtojnë në mjete të blinduara dhe më pas të shpërthejnë brenda një automjeti të blinduar. Thuhet se SAS, SBS dhe Regjimenti Special i Zbulimit kanë blerë 150 nga púshkët. Disa prej tyre tashmë janë përdorur në Siri dhe Irak.

Ármë të ngjashme besohet gjithashtu se do të përdoren nga forcat úshtárake në Kanada, Hungari, Indi, Mali dhe Rumani.


TË NGJASHME