HomeShëndeti

Arritje! Zbulohet ílaçí i ri që ngjall shpresë te pacientët me káncèr gjiri

Një studim i ri i publikuar në Konferencën Evropiane të Onkologjisë (ESMO) ngjall shpresë në trajtimin e pacientëve me káncer metastatik të gjirit. Rezultatet e studimit treguan vonesën më të madhe në përparimin e sëmúndjes tek gratë – krahasuar me trajtimet ekzistuese. Studimi u prezantua në sesionin kryesor të konferencës të rezervuar për studimet më të spikatura.

Në fazën e tretë të studimit morën pjesë 524 pacientë me káncer gjiri metastatik HER2 nga e gjithë bota. Të gjithë pacientët ishin në stade të avancuara të sëmúndjes pas të paktën një serie trajtimesh dhe mosha mesatare e tyre ishte 54. Pacientët u ndanë në mënyrë të rastësishme në dy grupe: një grup mori trajtimin e pranuar aktualisht të quajtur “cadsale” dhe një grup i dytë mori një trajtim të ri “Anharto”, prodhuar nga kompania Astrahansica. Studiuesit monitoruan pacientët dhe kontrolluan nëse sëmúndja e tyre kishte përparuar.

Sipas gjetjeve të publikuara, ilaçi “Anharto” ka mundur të zvogëlojë përparimin e sëmundjes me 72% në krahasim me ilaçin “Cadsale”. Dallimet midis dy grupeve të pacientëve ishin domethënëse dhe konsiderohen të rëndësishme në trajtimin e káncerit metastatik në veçanti, sigurisht kur bëhet fjalë për një krahasim të drejtpërdrejtë midis një ilaçi të ri dhe trajtimit më të mirë që ofrohet aktualisht për këta pacientë.

Sipas studiuesve, kohëzgjatja e ndërprerjes së sëmundjes tek pacientët që morën “Anharto” ishte dy vjet e një muaj, krahasuar me vetëm 7 muaj tek pacientët që morën “Cadsilla”. Përveç kësaj, përqindja e pacientëve që iu përgjigjën trajtimit ndryshonte gjithashtu midis dy grupeve: rreth 80% e të gjithë pacientëve në grupin që morën “Anharto” iu përgjigjën trajtimit, krahasuar me vetëm 34% midis grupit që mori “cadsilla”.

Gazeta britanike Daily Mail publikoi një raport mbi rezultatet e studimit, ku shkruhej “Shpresat e reja për një kurë për káncerin e gjirit vijnë nga një ilaç i ri që tejkaloi të gjitha pritjet”. Susan Gelbright, nënkryetare e kërkimit dhe zhvillimit të onkologjisë në Astraznica, tha: “Rezultatet e arritura janë novatore.”

Kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm tek femrat në botë. Kur sëmundja zbulohet herët, shkalla e shërimit është e lartë. Në kancerin metastatik të gjirit, nga ana tjetër, situata bëhet më e ndërlikuar dhe shkalla e shërimit është dukshëm më e ulët. 

Një në pesë gra me kancer gjiri do të diagnostikohet me një mutacion HER2. Është një kancer agresiv që ndikon në cilësinë e jetës së pacientit dhe mundësinë e një shërimi. Aktualisht, trajtimi ekzistues për pacientët me stadin metastatik të sëmundjes është kimioterapia me ‘Herceptin’ në fazën e parë dhe pasi sëmundja ka përparuar – trajtimi me “cadslia”.

Trajtimi ‘Anharto’ i Astrahznika u miratua vitin e kaluar nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ), në dritën e rezultateve të paprecedentë në studimin e Fazës 2 mbi pacientët që kanë shteruar të gjitha opsionet e trajtimit. Këtë vit, medikamenti është kandidat për financim publik në shportën e barnave, pasi vitin e kaluar u la jashtë buxhetit për shtimin vjetor në shportë.


TË NGJASHME