HomeTeknologji

Asteroidi niset drejt Tokës, NASA shpreson që të mos ketë shkatérrim të dielën

Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka paralajmëruar se një asteroid tre herë më i madh se Big Ben do të kalojë pranë Tokës këtë të dielë.

Asteroidi i klasit Apollo, i quajtur 3361 Orpheus, është 300 metër i gjerë dhe po udhëton me rreth 18,000 milje në orë.

NASA do të vëzhgojë nga afër shkëmbin e madh hapësinor, i cili ka hyrë në listën e ‘Qasjes së ngushtë’ të agjencisë hapësinore.

Por nuk ka nevojë për panik ende – asteroidi do të kalojë në një distancë prej 3.5 milionë miljesh nga planeti ynë vendas.

Çdo gjë që kalon brenda 120 milionë miljeve konsiderohet një Objekt Pranë Tokës (NEO), një term që përdoret për të përshkruar “kometat dhe asteroidët që janë shtyrë nga tërheqja gravitacionale e planetëve të afërt në orbita që i lejojnë ata të hyjnë në fqinjësinë e Tokës”.

Çdo gjë që vjen brenda 4.65 milionë miljeve është një Asteroid Potencialisht i Rrezíkshëm (PHA), një klasifikim i dhënë për shkëmbinjtë hapësinorë më të mëdhenj se 100 m.

I ashtuquajturi 3361 Orfeu u zbulua për herë të parë më 24 prill 1982 në Observatorin Kombëtar Astronomik në Kili.

Shkëmbi qiellor rrotullohet rreth diellit çdo 486 ditë dhe kalon atë të Marsit dhe Tokës, dhe i afrohet gjithashtu Venusit.

Ai ka kaluar më parë nga Toka në 1937, 1978 dhe 1982, dhe do të kalojë përsëri në 2021 dhe 2025. Këtë herë, pritet të na kalojë rreth orës 19:00 UTC të dielën.

Është tre herë më i madh se Kulla Elizabeth e Londrës, e njohur gjithashtu si Big Ben.

Qendra e NASA-s për Studimet e Objekteve Afër Tokës kontrollon rregullisht ‘qasjet e afërta’ për të ndjekur asteroidët dhe kometat që po shkojnë drejt ose afër orbitës së Tokës.

NASA beson se çdo 2000 vjet apo më shumë, një meteor me madhësinë e një fushe futbolli ka të ngjarë të kalojë nëpër atmosferë dhe të shkaktojë shkátërrim.

Është vetëm çdo disa milionë vjet që një shkëmb aq i madh sa të kércënojë jetën në Tokë do të shfaqet në radar; Toka nuk ka parë asteroid të shkallës apokaliptike që nga shkëmbi hapësinor që zhduku dinosaurët 66 milionë vjet më parë.

Shumica e asteroidëve nuk bien në kontakt me atmosferën e Tokës, por në raste të rralla, shkëmbinjtë gjigantë hapësinorë mund të ndikojnë në sistemet e motit .

Në fillim të këtij viti, NASA zbuloi një studim të ri ku shikonte mundësinë e përplásjes së asteroidit Bennu në Tokë nga tani deri në vitin 2300./ Burimi: Mirror | Përktheu: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME