HomeTeknologji

Astronautët në hënë do të jenë në gjendje të përdorin WhatsApp dhe Netflix

Astronautët në misionet e ardhshme në hënë mund të jenë në gjendje të flasin me miqtë në WhatsApp dhe të shikojnë Netflix falë përpjekjeve të një kompanie britanike.

Inmarsat është një nga disa firmat e Mbretërisë së Bashkuar të ngarkuara nga Agjencia Evropiane e Hapësirës për krijimin e telekomunikacioneve dhe një sistem navigimi GPS për sipërfaqen e Hënës.

Deri në vitin 2028 satelitët e internetit shpresojnë që të rrotullohen rreth hënës, të bërë nga Inmarsat.

Nick Shave, nënkryetar i programeve strategjike në Inmarsat, tha: “Ju mund të parashikoni marrjen e Netflix dhe sigurisht që do të merrni WhatsApp në hënë”.

Një mori misionesh janë planifikuar për dekadën e ardhshme që do të shohin njerëzit të kthehen për herë të parë që nga viti 1972. Kompanitë tregtare po planifikojnë gjithashtu misione hapësinore në të ardhmen.

Zyrat e operatorit satelitor Inmarsat në Londrën qendrore
Zyrat e operatorit satelitor Inmarsat në Londrën qendrore

David Parker, drejtori i eksplorimit njerëzor dhe robotik në ESA, përshkroi udhëtimet e ardhshme në hënë si “eksplorimi sistematik i ‘kontinentit tonë të tetë”.

Ai shtoi: “Hëna është një depo e 4.5 miliardë viteve të historisë së sistemit diellor, por ne vështirë se kemi filluar të zhbllokojmë sekretet e saj.

Inmarsat po punon për një projekt që drejtohet nga kompania italiane e sistemeve hapësinore Telespazio, me MDA Space dhe Robotics, të Kampusit të Shkencave dhe Inovacionit Harwell në Oxfordshire.

Një projekt paralel po drejtohet nga Surrey Satellite Technology, krahas Airbus në Portsmouth, Stacioni i Tokës Goonhilly në Cornwall dhe firma sat-nav e bazuar në Nottingham GMV-NSL.


TË NGJASHME