HomeTeknologji

Çfarë është Telegrami dhe pse duhet ta përdorim?

Telegrami mund të jetë një ndër shërbimet më të njohura të mesazheve në botë, megjithatë ka ende shumë që nuk dinë për çfarë bëhet fjalë.

Aplikacioni ka marrë emër në lidhje me privatësinë dhe sigurinë në internet, por a nuk janë të sigurta të gjitha aplikacionet e mesazheve? A nuk kanë aplikacione si WhatsApp dhe Facebook Messenger gjithashtu siguri? Çfarë e bën Telegramin kaq të veçantë?

Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë se çfarë bën Telegram, cilat janë tiparet kryesore të tij dhe pse mund të mendoni ta përdorni atë.

Çfarë është Telegrami? Telegram është një shërbim mesazhesh me shumë platforma i themeluar nga sipërmarrësi rus Pavel Durov. Ai u përhap për Android në Alpha më 20 tetor 2013 dhe tani ka rreth 200 milionë përdorues në muaj.

Baza e përdoruesve të Telegram ka tendencë të rritet sa herë që një skandal i privatësisë godet një nga konkurrentët e tij më të mëdhenj.

Cilat janë të mirat e Telegramit?

Lista kryesore e tipareve të Telegram mund t’ja kalojë edhe aplikacioneve të tjera, por ka shumë ndryshime specifike midis tij dhe konkurrentëve të tij. Këtu janë disa nga ndryshimet më të mëdha.

Biseda të fshehta

Bisedat sekrete janë ato ku ju mund të merrni pjesë me cilin kontakt ju të doni. Por ky nuk është përfitimi i saj i vetëm: Bisedat e fshehta gjithashtu nuk lejojnë që një person të dërgojë mesazhe nga atje ose të marrë pamje të bisedës suaj nga ekrani.

Fshirja automatike e bisedës

Nëse nuk doni që mesazhet në bisedat tuaja sekrete të qëndrojnë përgjithmonë, Telegram ju lejon të vendosni kohëmatës të vetëshkatërrimit për t’i hequr ato përgjithmonë. Pasi të merret një mesazh, ai mbetet në bisedë për një periudhë të paracaktuar – mund të zgjidhni kohë midis një sekonde dhe një jave – para se të fshini bisedën.

Nëse dëshironi të dërgoni skedarë të mëdhenj, Telegram ua mundëson.

Juve do t’ju duhet të merreni veçanërisht me privatësinë për ta bërë këtë – kjo do të thotë që nuk do të keni kurrë një regjistër bisede – megjithatë, është një opsion i mirë që Facebook Messenger, WhatsApp dhe WeChat nuk e kanë.

Fshirja globale e mesazhit

Që nga muaji i kaluar, Telegram lejon përdoruesit të fshijnë mesazhet e dërguara nga përdorues të tjerë. Është një tipar disi përçarës. Të kesh mesazhe të fshira nga dikush tjetër ndoshta nuk ju bën të ndiheni shumë mirë. Por nëse biseda juaj është midis jush dhe një personi që i besoni, është një mënyrë tjetër e dobishme për të kontrolluar komunikimet tuaja në internet.

Limiti i skedarëve që dëshironi të dërgoni

Nëse dëshironi të dërgoni skedarë të mëdhenj, Telegram ua mundëson këtë për skedarë deri në 1.5 GB. Ndërkohë, kufiri i WhatsApp është 100 MB, kufiri i WeChat është 100 MB, dhe kufiri i Skype është gjithashtu 100 MB.


TË NGJASHME