HomeSociale

Çfarë i bën njerëzit të lumtur?!

Të gjithë përpiqemi të jemi të lumtur dhe të shëndetshëm. Por çfarë i bën njerëzit me të vërtetë të lumtur? Psikologët thonë se nxitja e ndjenjave dhe shikimi i yjeve mund t’i bëjë njerëzit të lumtur. Ka shumë pak gjëra që përmirësojnë qëndrimin tonë të përditshëm, por sot ne do të flasim për faktorët kryesorë “QË I BËJNË TË LUMTUR NJERËZIT”.

Ushqimi

Ushqimi është një nga burimet më të mëdha të lumturisë për njerëzit. Shijimi i recetave të reja nga vende të ndryshme, mund të përmirësojë patjetër gjendjen shpirtërore të kujtdo. Për më tepër, shkenca ka kuptuar pse disa ushqime na bëjnë të lumtur. Rezulton se disa ushqime janë bërë nga komponime që kanë një efekt në gjendjen shpirtërore. Është gjithashtu neurotransmetuesi që është përgjegjës për uritë dhe shenjat e ndjesisë. Kur ne ushqehemi si duhet, dopamina punon për të na dhuruar ndjenja kënaqësie dhe euforie.

Marrëdhënie të ngushta

Me marrëdhënie të ngushta nuk u referohemi vetëm të dashurve, por të gjitha llojeve të marrëdhënieve me njerëzit që i duam. Qeniet njerëzore janë një nga burimet më të mëdha të lumturisë për njerëzit. Marrëdhëniet e ngushta me miqtë dhe familjen tonë, na ndihmojnë të ndërtojmë vlerën dhe imazhin e vetvetes. Ata ofrojnë mbështetje në kohët që ne luftojmë, ata na japin dashuri të pakushtëzuar dhe bëjnë gjëra për ne, pa ndonjë qëllim të fshehur. Ata gjithashtu na japin një ndjenjë të identitetit dhe përkatësisë.

Kafshët shtëpiake

Kafshët shtëpiake janë vërtetuar se ulin stresin dhe depresionin. Të kalosh kohë me macen ose qenin tuaj, mund të ulë presionin e gjakut dhe t’ju bëjë të ndjeheni më të qetë. Edhe shikimi i peshkut mund të lehtësojë muskujt e tensionuar. Të luani me kafshën tuaj rrit nivelet e kimikateve që ju bëjnë të ndiheni mirë si dhe ka një rritje të serotonit dhe dopaminës në trurin tuaj. Sipas një studimi, zotërimi i një kafshë shtëpiake rrit shanset tuaja për të qenë të lumtur dhe të suksesshëm. Të dhënat e “Anketës së Përgjithshme Sociale” treguan se pronarët e qenve, për shembull, kanë më shumë të ngjarë të martohen dhe të zotërojnë shtëpitë e tyre sesa ato që nuk posedojnë asnjë kafshë shtëpiake.

Udhëtimet

Udhëtimi ju rifreskojnë trurin tuaj. Sipas neuroshkencëtarëve, kur udhëtojmë, ne “rifreskojmë”trurin. Duke rivlerësuar trurin tuaj, bëheni më kreativë dhe pranoni ide të reja. Kjo është arsyeja pse udhëtimi ju bën të lumtur. Për më tepër, “përvojat e udhëtimit krijojne kujtime të vecanta dhe gjithashtu përmirësojnë marrëdhëniet. Njerëzit besohet se fitojnë më shumë lumturi ndërsa planifikojnë një udhëtim, sesa kur ata e realizojnë me të vërtetë udhëtimin.

Paratë

Paratë nuk janë akoma burimi më i mirë i lumturisë për shumë njerëz, por arsyeja prapa kësaj duket se është pak më e komplikuar. Arsyeja që paraja rrit në mënyrë demonstrative nivelin e lumturisë është se çdokush kërkon një pagë të mirë dhe kërkon të ketë një lloj sigurie financiare. Të kesh para të mjaftueshme nuk do të thotë të shqetësosh kur bën pazar në dyqan ushqimesh, të dalësh për të ngrënë ose për të paguar qiratë. Kjo lloj sigurie është ajo që i bën njerëzit më të lumtur. Mesa duket njerëzit i përdorin paratë si një burim lumturie, sepse u jep atyre lirinë të bëjnë atë që dëshirojnë, si blerja e makinës së tyre të ëndërruar, udhëtimi në MALDIVES, ose jetesa ashtu si ata mendojnë se e meritojnë.

Këto janë disa nga gjërat më themelore dhe më të rëndësishme që i bëjnë njerëzit të lumtur, por është gjithashtu e vërtetë që lumturia qëndron në gjërat e vogla, si kafeja e freskët në mëngjes, duke fjetur pranë dikujt që e doni, duke u zgjuar në një ditë me shi pa angazhime të tjera, duke nuhatur aromën tuaj të preferuar dhe shumë më tepër. Prandaj filloni të jepni përparësi dhe zbuloni se çfarë ju bën të lumtur.


TË NGJASHME