HomeShëndeti

Çfarë këshillojnë shkencëtarët të hani sipas grupit tuaj të gjakut

Gjetja e llojit tuaj të gjakut është në të vërtetë shumë e lehtë. E vetmja gjë që ju nevojitet janë 3 epruveta me 3 reagens të ndryshëm që përmbajnë 3 antitrupa të ndryshëm: A, B dhe Rh. Dhe një mostër gjaku, natyrisht. Hidhni pak gjak në secilën epruvetë dhe shikoni që përmbajtja të grumbullohet. Grumbullimi do të thotë që gjaku po reagon me të njëjtët antitrupa që ka në vetvete dhe kështu shkencëtarët zbulojnë llojin tonë të gjakut.

Tani që e dini se si përcaktohet lloji i gjakut, duam të ndajmë me ju se si mund të diktojë dietën tuaj.

Ideja është që grupi ynë i gjakut është i lidhur ngushtë me aftësinë e trupit tonë për të tretur disa ushqime. Kështu që çdo grup gjaku përcakton një dietë të sugjeruar të veçantë për një person që duhet të ndjekë për të jetuar jetën e tij më të mirë dhe më të shëndetshme. 

Kjo qasje u popullarizua nga Dr. Peter J. D’Adamo, pasi ai botoi një libër mbi këtë temë në 1996. Por nuk ka marrëveshje nëse funksionon në të vërtetë, sepse nuk ka studime që vërtetojnë këtë teori të drejtë ose të gabuar.

Grup gjaku A

Për njerëzit me gjak të tipit A , sugjerohet një  dietë vegjetariane. Thuhet se njerëzit me këtë grup gjaku kanë nivele të ulëta të acidit në stomak dhe nuk mund të tretin shumë mirë proteinat dhe yndyrën e kafshëve. Prandaj sugjerohet që ata të hanë shumë fruta, perime dhe drithëra. Është e rëndësishme të keni ato ushqime në gjendjen më natyrale të mundshme, të freskëta dhe organike pa ndonjë përbërës të shtuar.

Grup gjaku B

Sipas librit, njerëzit me këtë lloj të gjakut janë konsideruar të jetë omnivores, kështu që ata mund të hanë një shumëllojshmëri ushqimesh. Sidoqoftë, ushqime si misri, gruri, domatet dhe kikirikët mund të shkaktojnë shtim në peshë, lodhje dhe hipoglikemi. Një tjetër ushqim që njerëzit me këtë grup gjaku duhet të shmangin është mishi i pulës. Edhe pse është një mish i butë, ai mund të shkaktojë goditje dhe çrregullime të imunitetit tek njerëzit me grupin e gjakut B. Është më mirë të zëvendësoni pulën me mish qengji, dhie ose lepuri.

Grup gjaku AB

Tipi AB  është grupi më i rrallë dhe më i ri i gjakut. Ajo ka një trashëgimi të përzier nga llojet A dhe B. Njerëzit me këtë grup gjaku kanë acid të ulët në stomak si lloji A, por ata gjithashtu kanë adaptim të tipit B me mish. Vezët, prodhimet e detit dhe zarzavatet me gjethe janë të mira për njerëzit me këtë grup gjaku. Ata gjithashtu këshillohen të hanë porcione më të vogla më shpesh sepse është më mirë për tretjen e tyre.

Grup gjaku 0

Njerëzit me këtë grup gjaku supozohet se kanë acid të lartë në stomak dhe kanë një aftësi shumë të zhvilluar për të tretur si proteinën shtazore ashtu edhe yndyrën. Kjo është arsyeja pse një dietë e pasur me proteina, me shumë mish me cilësi të mirë, peshk, perime dhe fruta funksionon më së miri për ta. Karbohidratet si drithërat, fasulet dhe bishtajoret mund të ruhen lehtësisht si yndyrë në sistemin e tyre. Pra, nëse jeni tip 0, është më mirë t’i shmangni.

Tingëllon mirë në libër, por çfarë ndodh me jetën reale? Studimet e kryera në 2014 treguan se njerëzit që ndoqën dietën e sugjeruar patën përmirësime shëndetësore. Sidoqoftë, këto përmirësime u zbuluan se nuk kishin lidhje me grupin e gjakut. Në çdo rast, të 4 planet e dietës janë të shëndetshme dhe shoqërohen nga një regjim ushtrimesh, ato mund të kthehen në një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të përmirësojnë mirëqenien tuaj të përgjithshme.


TË NGJASHME