HomeLifestyle

Cilat janë shenjat që tregojnë se një martesë po dështon?

Puna e planifikuesve të dasmave mund të duket se është një seri situatash qesharake që zakonisht theksohen në filma. Por në jetën reale, gjërat janë shumë më të komplikuara. Siç rezulton, ka edhe kurse të veçanta për planifikuesit e dasmave ku ata mësojnë bazat e psikologjisë së dasmës. Nuk është çudi që kombinimi i të mësuarit dhe përvojës profesionale i ka lejuar organizatorët të parashikojnë me saktësi kohëzgjatjen e martesave të caktuara.

Ne kemi zbuluar se cilat kritere përdorin organizatorët e dasmave për të kuptuar kur martesat nuk do të zgjasin shumë dhe i krahasuam ato me përfundimet e psikologëve të familjes. Tani, ju keni një shans për të parë se sa të afërta me realitetin janë mendimet profesionale të planifikuesve të dasmave.

1. Nusja dhe dhëndri përdorin emra fyes për t’u drejtuar njëri-tjetrit.

Gjatë procesit të përgatitjes për eventin, planifikuesit e dasmës shpesh vërejnë se si bashkëshortët e ardhshëm i drejtohen njëri-tjetrit. Pseudonimet nuk janë gjithmonë një shenjë e një martese të gjatë dhe të lumtur. Sidoqoftë, emrat poshtërues dhe fyes që partnerët përdorin edhe në prani të njerëzve të tjerë shpesh janë një shenjë se martesa nuk do të zgjasë shumë. Kur fyerjet justifikohen me, “Unë e thashë atë me dashuri”, parashikimet për martesën e ardhshme nuk janë pozitive.

Disa studime kanë vërtetuar se pseudonimet e lezetshme mund të kenë një efekt pozitiv në nivelin e kënaqësisë tuaj në marrëdhënie. Por ofendimet, madje të përdorura si shaka, sinjalizojnë se njëri partner nuk e respekton tjetrin. Kjo nuk do të zhduket pasi çifti të martohet dhe mund të shndërrohet në agresion dhe përbuzje.

2. Njëri nga partnerët merr vendime organizative në fshehtësi nga tjetri.

Ndonjëherë, të gjitha detajet diskutohen, por njëri nga bashkëshortët e ardhshëm përpiqet të bëjë ndryshimet e veta pas shpinës së partnerit tjetër, duke kërkuar shpesh nga organizatori të mos thotë asgjë. Dhe është në rregull kur ju kërkohet të mbani një sekret për të befasuar dikë (për shembull, kur një dhëndër dëshiron të këndojë një këngë që ai e kompozoi gjatë ceremonisë). Por ndonjëherë, njëri nga partnerët pyet për diçka që partneri tjetër nuk do ta shijojë patjetër (për shembull, mosdërgimi i ftesave tek disa prej të ftuarve). Gjëra si këto që i janë fshehur një partneri mund të çojnë në një fund të shpejtë të martesës.

Psikologët thonë se të kesh sekrete është normale. Por kur këto sekrete shkelin të drejtat dhe interesat e personit tjetër, dhe kur bëhet fjalë për gënjeshtër, kjo çon në humbjen e besimit midis partnerëve. Dhe kjo padyshim nuk është e shëndetshme për çdo marrëdhënie.

3. Një nga partnerët nuk merr pjesë në planifikimin e dasmës.

Planifikuesit e dasmave thonë se burrat janë më pak të interesuar për detajet sesa gratë. Ata shpesh nuk u intereson ngjyra e karrigeve ose shija e tortës së dasmës. Por dhëndërit shpesh shoqërojnë gratë e tyre të ardhshme në diskutimet rreth këtyre gjërave për të siguruar mbështetje. Dhe kur disa partnerë nuk marrin pjesë në përgatitjen e ngjarjes, duket dhe ndihet mjaft e çuditshme. Sipas organizatorëve, ndonjëherë ata takojnë dhëndurët, ose nuset, për herë të parë gjatë ceremonisë. Këto martesa zakonisht nuk zgjasin shumë.

Psikologët pohojnë se martesa është gjithmonë një punë me 2 persona. Nëse e gjithë përgjegjësia është gjithmonë mbi shpatullat e vetëm një personi, rezultati është i qartë: është e pamundur për një person të bëjë të lumtur 2 persona.

4. Nusja dhe dhëndri nuk duan të takohen me njëri-tjetrin në gjysmën e rrugës.

Sipas organizatorëve të dasmës, ka situata ku nuset dhe dhëndërit diskutojnë kur zgjedhin muzikën për vallëzimin e tyre të parë. Edhe pak detaje mund të jenë arsyeja e një debati dhe kur gjërat nuk diskutohen nga partnerët, ato mund të bëhen arsyeja e një përplasjeje që mund të përfshijë lot, fyerje dhe thyerje pjatash. Ju madje mund të jeni në gjendje të ndjeni tensionin në vetë ceremoninë. Për shembull, kur fillon muzika që ishte arsyeja e konfliktit, ju mund të vini re se partnerët hapin sytë apo madje refuzojnë të kërcejnë. Kjo paaftësi për të takuar njëri-tjetrin në gjysmë të rrugës në një martesë mund të jetë vërtet shkatërruese.

Sipas psikologëve, kompromisi është një  aspekt i rëndësishëm i një martese të qëndrueshme. Kështu që duhet të mësoni të merrni parasysh interesat e partnerit tuaj para se të martoheni.

5. Familjarët e rinj thonë gjëra negative për zgjedhjen e nuses ose dhëndrit në publik.

Ndonjëherë ndodh që vjehrrat u tregojnë të gjithëve se dëshirojnë që fëmija i tyre të ketë gjetur dikë më të mirë. Por kjo është vetëm gjysma e problemit. Të sapomartuarit nuk supozohet se pëlqehen nga të gjithë dhe kjo është krejt në rregull. Por një shenjë vërtet alarmante është kur njëri partner nuk dëshiron ose nuk mund ta mbrojë tjetrin. Edhe më keq, disa njerëz madje mbështesin të afërmit e tyre, kjo është absolutisht e shëmtuar.

Ekspertët rekomandojnë që paraprakisht të flitet me ngatërrestarët e mundshëm në mënyrë që të zvogëlohet rreziku që këto situata të ndodhin në ceremoni.

6. Të sapomartuarit pinë shumë alkool.

Ndonjëherë, duket sikur pini një gotë verë për t’u çlodhur para se ceremonia të jetë në rregull, por kjo shpesh çon në një festë të alkoolit, pa numëruar sa pije kanë pirë. Prindërit dhe miqtë e të porsamartuarve kanë prirjen ta bëjnë këtë. Por, ndonjëherë edhe vetë të porsamartuar pinë shumë para ose gjatë ceremonisë së martesës. Planifikuesit e dasmave mendojnë se këto situata nuk duhet të konsiderohen aksidentale. Kjo është një arsye për të dyshuar në perspektivën e jetës tuaj të ardhshme së bashku.

Psikologët rekomandojnë të mos harrojnë për gjënë më të rëndësishme: njerëzit zgjedhin vetë partnerët e tyre të ardhshëm. Pra, para martesës, duhet të mësoni sa më shumë për njëri-tjetrin në mënyrë që të shmangni surpriza të pakëndshme. Nëse hyni në marrëdhënie duke shpresuar se gjërat do të ndryshojnë, gjërat zakonisht nuk ndryshojnë.

7. Nusja dhe dhëndri hyjnë në borxhe ndërsa planifikojnë ceremoninë e tyre të martesës.

Të porsamartuar shpesh marrin shuma të mëdha borxhi në mënyrë që të organizojnë ceremoninë e tyre të martesës. Ky mund të jetë një problem real për një familje të re. Duhet të keni kujdes se çfarë mund të përballoni dhe çfarë nuk mundeni. Mos merrni borxhe nëse nuk mund të ktheni paratë mbrapsht pa dëmtuar të ardhmen e familjes suaj. Përndryshe, kjo barrë do të jetë mbi supe për një kohë të gjatë, dhe në vend që të shijoni një muaj mjalti së bashku dhe të ndërtoni një jetë, ju vazhdimisht do të grindeni për paratë, do të vini në dyshim marrëdhënien tuaj dhe do të pendoheni për paratë e humbura. Këto martesa shpesh mbarojnë para se të kthehen paratë.

Çështjet financiare shpesh bëhen probleme të mëdha në familje. Kjo është arsyeja pse ju kurrë nuk duhet të nënvlerësoni rëndësinë e tyre në çdo fazë të marrëdhënies tuaj.


TË NGJASHME