HomeShëndeti

Cili është dallimi mes një sulmi paniku dhe një sulmi ankthi?

Ju mund të dëgjoni njerëz që flasin për sulme paniku dhe sulme ankthi sikur të jenë e njëjta gjë. Megjithatë, ato janë të ndryshme. Çfarë është një sulm ankthi? DSM-5 nuk flet për sulm, por e përcakton ankthin si një tipar të një numri çrregullimesh të zakonshme psikiatrike. Çfarë është një sulm paniku? Sulmet e panikut ndodhin papritur dhe përfshijnë frikë të fortë dhe shpesh dërrmuese. Ato shoqërohen me simptoma fizike shumë sfiduese, të tilla si rrahje të shpejta të zemrës, gulçim ose vjellje.

Botimi i fundit i Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5) njeh sulmet e panikut dhe i kategorizon ato si të papritura ose të pritshme.
Sulmet e papritura të panikut ndodhin pa një shkak të dukshëm. Sulmet e pritshme të panikut shkaktohen nga stresorë të jashtëm, të tilla si fobitë .
Sulmet e panikut mund t’i ndodhin kujtdo, por të kesh më shumë se një mund të jetë një shenjë e çrregullimit të panikut.

Simptomat e ankthit përfshijnë: merak, shqetësim dhe frikë.

Ankthi zakonisht lidhet me pritjen e një situate stresuese, përvojë ose ngjarje. Mund të ndodhë gradualisht.

Mungesa e njohjes diagnostike të sulmeve të ankthit do të thotë që shenjat dhe simptomat janë të hapura për interpretim.

Kjo do të thotë, një person mund të përshkruajë një “sulm ankthi” dhe të ketë simptoma që një person tjetër nuk i ka përjetuar kurrë, pavarësisht se tregon se edhe ai ka pasur një “sulm ankthi”.

Simptomat

Sulmet e panikut dhe ankthit mund të ndihen të ngjashme, dhe ato ndajnë shumë simptoma emocionale dhe fizike.

Ju mund të përjetoni një ankth dhe një sulm paniku në të njëjtën kohë.

Për shembull, mund të përjetoni ankth ndërsa shqetësoheni për një situatë potencialisht stresuese, siç është një prezantim i rëndësishëm në punë. Kur vjen situata, ankthi mund të kulmojë në një sulm paniku.

Mund të jetë e vështirë të dini nëse ajo që po përjetoni është ankth apo sulm paniku. Mbani parasysh sa vijon:

Ankthi zakonisht lidhet me diçka që perceptohet si stresuese ose kërcënuese. Sulmet e panikut nuk shkaktohen gjithmonë nga faktorë stresi.

Ankthi mund të jetë i lehtë, i moderuar ose i rëndë. Për shembull, ankthi mund të ndodhë në pjesën e prapme të mendjes tuaj ndërsa bëni aktivitetet tuaja të përditshme. Sulmet e panikut, nga ana tjetër, përfshijnë kryesisht simptoma të rënda, shkatërruese.

Gjatë një sulmi paniku, reagimi autonom i trupit lufton ose fluturon. Simptomat fizike janë shpesh më intensive se simptomat e ankthit.

Ndërsa ankthi mund të rritet gradualisht, sulmet e panikut zakonisht vijnë papritur.

Sulmet e panikut zakonisht shkaktojnë shqetësime ose frikë që lidhen me një sulm tjetër. Kjo mund të ketë një efekt në sjelljen tuaj, duke ju bërë të shmangni vendet ose situatat ku mendoni se mund të jeni në rrezik të një sulmi paniku.

Shkaqet: Sulmet e papritura të panikut nuk kanë shkaktarë të qartë të jashtëm. Sulmet e pritshme të panikut dhe ankthi mund të shkaktohen nga gjëra të ngjashme. Disa shkaktarë të zakonshëm përfshijnë: një punë stresuese, ngarje, situata sociale, fobitë, të tilla si agorafobia (frika nga hapësirat e mbushura me njerëz ose të hapura), klaustrofobia (frika nga hapësirat e vogla) dhe akrofobia (frika nga lartësitë), kujtime ose kujtime të përvojave traumatike, sëmundjet kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës, diabeti, sindroma e zorrës së irrituar ose astma dhe dhimbje kronike si tiroidet./ Burimi: Healthline | Përktheu dhe përshtati: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME