HomeModa

Coco Chanel, gruaja që bëri histori

E papajtueshme, e guximshme, kokëfortë – kjo ishte Coco Chanel, gruaja që krijoi fustanin e vogël të zi dhe pushtoi tërë botën me të. Ne ju ftojmë të zhytni veten në historinë e jetës së një stilisteje të shkëlqyeshme. Ishte Coco Chanel, e cila mbeti Mademoiselle gjithë jetën e saj, e cila vërtetoi se një grua vlen shumë vetëm, pa një burrë me ndikim pas saj.


Gabrielle Chanel lindi në një familje të varfër të një tregtari dhe ishte vajza e një marangozi, në 1883, në qytetin e Saumur. Nuk kishte para të mjaftueshme në familje, dhe menjëherë pas vdekjes së nënës së saj, babai i saj i dha 12-vjeçares Gabriel dhe motrave të saj një strehë në manastir.Në të ardhmen, Chanel do të përpiqet të bëjë më të mirën për të harruar fëmijërinë e saj të varfër dhe madje të dalë me një histori të re: për shumë vite ajo do t’u tregojë të gjithëve se ajo ka lindur në 1893 në Auvergne, e cila do të ngatërrojë plotësisht biografët.

Sidoqoftë, fëmijëria e saj ndikoi seriozisht në punën e saj: Veshjet e thjeshta, të rehatshme me ngjyra të errëta, ngjajnë me veshje jetime që ajo kishte veshur për një periudhë të gjatë të jetës së saj. Mademoiselle Chanel ka qenë gjithmonë e famshme për karakterin e saj të vështirë, të egër, dhe deri në fund të jetës së saj ajo u bë thjesht e padurueshme. Ajo perceptoi ashpër kritikën dhe ishte shumë xheloze për konkurrencën.

Dizajnerët e famshëm të modës u kthyen si një sy i verbër ndaj deklaratave mahnitëse të Chanel për koleksionet e saj të reja. Por çështja nuk ishte e kufizuar vetëm në fjalë: ata thonë që dikur, pasi kishin parë veshjen e modelit të Givenchy, një Chanel e zemëruar vendosi në mënyrë të pahijshme të drejta mbi një vajzë të varfër.

Ajo ishte skeptike për jetën personale të dikujt tjetër: kur njëra prej modeleve mbeti shtatzënë, Coco Chanel e dëboi atë, duke i rekomanduar “pjelljen diku tjetër”. Me zemër, Chanel kujtoi dështimet e saj, sepse pas përpjekjeve të gjata, ajo kurrë nuk ishte në gjendje të bënte fëmijë.Kjo grua mahnitëse dhe e fortë vdiq më 1971 në moshën 88 vjeç. Nga veshjet, ajo la vetëm tre veshje, dhe në botën e modës – një trashëgimi e mrekullueshme në formën e parfumit, një kuletë 2.55 dhe një fustan të vogël të zi. Dita e vdekjes së saj ishte fundi i një epoke të shkëlqyeshme.

Coco Chanel u bë e famshme jo vetëm falë aktiviteteve të saj në botën e modës, por edhe nga romanet e stuhishme me përfaqësues të shoqërisë së lartë, nga të cilat ka shumë në biografinë e saj, si dhe arrogancën ndaj njerëzve përreth saj – ajo poshtëroi ata të cilëve u bëri mirë. Ata thanë për të se dhuratat e saj ishin si shuplaka në fytyrë. Deklaratat e Coco për njerëzit ishin vrasëse, dhe vrazhdësia e saj i dha asaj arrogancë. Ajo ishte njeri jashtëzakonisht efikase, energjike, por në të njëjtën kohë edhe e përbuzur nga mjerëzit që e rrethonin.

Është interesante që ajo gjithnjë kishte një numër të madh të romaneve dhe intrigave, por të gjitha ato nuk përfunduan me diçka serioze. Sugjerime i bëheshin asaj mjaft shpesh. Një herë Duka i Westminster pyeti për dorën e saj, të cilës ajo iu përgjigj me një ironi karakteristike: “Ka mijëra dukeshë në botë, por jo Coco Chanel”. Një përgjigje e tillë nuk është befasuese, sepse puna e saj ishte për të vetëm kuptimi i jetës.
Ku të aplikoni parfum?
“Ku doni të putheni?” COCO CHANEL.


TË NGJASHME