HomeSociale

Destinacioni ideal për dimër, detajet që nuk i dini për Budapestin

Budapesti është një nga ato qytete që duket se lë një shenjë tek të gjithë ata që e vizitojnë atë. Ka gjithmonë diçka për të parë, diçka që do t’ju tërheqë. Në dimër shumë turistë e zgjedhin Budapestin edhe pse është një qytet me një klimë shumë të ftohtë. Por çfarë duhet të dini përpara se ta vizitoni këtë qytet?

Budapesti u krijua nga bashkimi i tre qyteteve

Qyteti i Budapestit është krijuar zyrtarisht më 17 nëntor 1873 nga bashkimi i qyteteve fqinje, Pest, Budës dhe Óbudas. Bashkimi ishte një ngjarje shumë e rëndësishme historike që çoi në një zhvillim të shpejtë të qytetit. Megjithatë, emërtimi i kryeqytetit të ri krijoi shumë polemika. Disa prej emrave të sugjeruar ishin Hunvar, Etelvár, ose Honder?. Por në fund Budapest fitoi, duke u bërë kështu emri zyrtar i kryeqytetit hungarez.

Asnjë ndërtesë në Budapest nuk është më e gjatë se 96 metra

Përzierja e Budapestit të vjetër dhe atij modern e bën qytetin me një arkitekturë magjepsëse. Në qendër të qytetit të gjitha ndërtesat janë të njëjtën lartësi.

Budapesti ka më shumë burime termale të ujit se çdo qytet tjetër kapital në botë

Hungaria ka një bollëk të pabesueshëm të burimeve të ujit të nxehtë nëntokësor. Nuk është çudi që njerëzit e konsiderojnë Budapestin kryeqytetin e termocentralit të botës. Në kryeqytetin hungarez ka dhjetëra SPA.

Budapesti ka një tren të drejtuar nga fëmijët

A e dini Budapesti ka një tren që është i drejtuar pothuajse tërësisht nga fëmijët? Hekurudha e fëmijëve filloi pas Luftës së Dytë Botërore si një terren trajnimi për fëmijët komunist pas një modeli të futur në ish-Bashkimin Sovjetik në vitet 1940. Fëmijët mes moshës 10 dhe 14 vjeç mund të përfundojnë një kurs trajnimi katërmujor për t’u bërë drejtues të trenave, në këtë hekurudhë prej 11 km.

Është një vend i lashtë i verës

Rajoni i verës më të vjetër në botë nuk është Provence, por Tokaj në Hungari. Ekspertët kanë gjetur gjurmë të vreshtarisë që datojnë më shumë se dy mijë vjet dhe mbreti francez Louis XIV dikur shpalli një kumar Tokaji që të ishte “vera e mbretërve, mbreti i verërave”.

Parlamenti hungarez është ndërtesa e tretë më e madhe e parlamentit në botë

Parlamenti ka 691 dhoma, 20 kilometra shkallë dhe 40 kilogramë arë prej 23 karatësh është përdorur në dekorimin e tij të brendshëm. Është gjithashtu ndërtesa më e madhe në Hungari.

 


TË NGJASHME