HomeE Jona

Detektorët e bombave bërthamore zbulojnë popullatën sekrete të balenave blu të fshehura në Oqeanin Indian

Shkencëtarët gjetën regjistrime të këngës së tyre unike që datojnë gati 20 vjet.

Shkencëtarët kanë zbuluar një popullatë krejtësisht të re të balenave blu në Oqeanin Indian, të cilat kanë arritur të shmangin zbulimin për dekada megjithë madhësinë e tyre gjigande.

Studiuesit zbuluan cetaceanët e fshehtë duke analizuar të dhënat akustike të mbledhura nga një grup nënujor për zbulimin e bombave bërthamore, i cili zbuloi një këngë unike që shkencëtarët nuk e kishin dëgjuar kurrë më parë.

Popullsia e re e balenave blu ( Balaenoptera musculus brevicauda ), një nënlloj më i vogël i balenës blu që arrin një gjatësi maksimale prej 24 metrash – tani quhet popullsi Chagos.

“Ne jemi ende duke zbuluar popullata të zhdukura të kafshës më të madhe që ka jetuar ndonjëherë,” tha për Live Science autori i vjetër Tracey Rogers, një ekolog detar në Universitetin e New South Wales (UNSW) në Australi. “Është një dëshmi e vështirësisë për të studiuar jetën në oqean.” 

“Balenat blu janë zakonisht të vështira për t’u gjetur”, tha autori kryesor Emmanuelle Leroy, për Live Science.

Aktualisht, rreth 5,000 deri në 10,000 balena blu ekzistojnë në Hemisferën Jugore, krahasuar me popullsinë e para-balenave prej rreth 350,000, sipas Qendrës për Diversitetin Biologjik“Pak që mbeten janë shpesh të vetmuar dhe janë përhapur në zona të mëdha gjeografike, duke i bërë ato të humbasin lehtë”, tha Leroy.

“Mënyra më e mirë për t’i studiuar ato është përmes monitorimit pasiv akustik,” tha Leroy. “Por kjo do të thotë që ne duhet të kemi regjistrim të hidrofoneve në pjesë të ndryshme të oqeanit.”

Në Oqeanin Indian, në veçanti, ka grupe të kufizuara akustike shkencore të vendosura. Kështu që ekipi iu drejtua detektorëve të bombave bërthamore nënujore që i përkisnin Organizatës Gjithëpërfshirëse të Traktatit të Ndalimit të Provave Bërthamore (CTBTO) – një grup ndërkombëtar që përdor një rrjet global akustik nënujor për të zbuluar provat e paligjshme të bombave bërthamore në oqeane. Kjo u dha hulumtuesve qasje në një bazë të të dhënave afatgjatë të zhurmave përtej Oqeanit Indian. 

“Të dhënat e CTBTO janë një pasuri e rëndësishme ndërkombëtare,” tha Rogers. “Unë mendoj se është interesante që i njëjti sistem që e mban botën të sigurt nga bombat bërthamore është në dispozicion për studiuesit dhe lejon një mori shkencëtarësh, përfshirë ne, të bëjnë shkencë detare që nuk do të ishte e mundur pa vargje kaq të sofistikuara hidroakustike.”


TË NGJASHME