HomeShëndeti

Disa gabime që bëjmë kur zgjedhim ushqimet që konsumojmë

Kur kërkojnë një mënyrë jetese të shëndetshme, shumë njerëz nuk janë në gjendje të arrijnë qëllimet e tyre. Ndoshta arsyeja është në besimin e që ata kanë për të zgjedhur strategjinë e duhur për të ngrënë. Por nëse shikojmë nga afër, do të zbulojmë se shumë nga njohuritë tona për produktet e shëndetshme janë në të vërtetë të rreme.

  1. Ne zgjedhim produkte organike!

Produktet organike besohet të jenë më të shëndetshme dhe më të sigurta se ato të tjerat, por nuk ka prova shkencore që e vërtetojnë se kur rriten këto produkte, fermerët nuk përdorin pesticide. Shenja “Eko” ose “Natyrore” në paketë nuk do të thotë gjithmonë se ushqimi është i shëndetshëm. Ndonjëherë është thjesht një dredhi për marketing që përdoret për rritjen e shitjeve. Kur blini këto produkte është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje përmbajtjes, origjinës dhe pamjes së tyre.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne preferojmë produkte pa gluten!

Kohët e fundit, produktet që përmbajnë gluten janë konsideruar të dëmshme. Ka njerëz që me të vërtetë duhet të rrinë në një dietë pa gluten sepse janë diagnostikuar me sëmundje celiac. Por vetëm rreth 1% e njerëzve kanë këtë sëmundje. Në të gjitha rastet e tjera, nuk ka asnjë provë shkencore që vërteton se qëndrimi larg glutenit përmirëson mirëqenien tonë. Sipas studimit të fundit, refuzimi i glutenit rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare sepse kokrrat e plota janë eleminuar nga dieta jonë.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne blejmë produkte me pak yndyrë!

Duke ndjekur një mënyrë jetese të shëndetshme, shumë njerëz zgjedhin produkte me pak yndyrë. Produktet me një përmbajtje normale të yndyrës janë të domosdoshme për një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne pimë lëngje frutash!

Lëngjet e frutave përmbajnë shumë sheqer, dhe në të njëjtën kohë ato nuk kanë fibra dietike. Kjo mund të çojë në një rritje të oreksit, dhe shtim në peshë. Është më mirë të zgjidhni një pjesë të tërë të frutave ose ujit se sa lëngjet e frutave.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne hamë produkte energjike!

Këto produkte shiten në departamentet e ushqimeve të shëndetshme dhe dietike të supermarketeve. Por a janë vërtet të shëndetshëm? Shumica e këtyre përmbajnë sheqer, lustër çokollate, karamel, aromë artificiale dhe aditivë të tjerë. Ato nuk ndryshojnë nga ëmbëlsirat e zakonshme kur bëhet fjalë për vëllimin e sheqerit, ndërsa sasia e kalorive në to është e barabartë me një drekë të plotë.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne preferojmë të hamë fruta të thata!

Dobia ose dëmi i frutave të thata varet drejtpërdrejt nga kushtet në të cilat ato gatuhen dhe ruhen. Si rregull, prodhuesit përpunojnë frutat me një përbërje kimike para tharjes, e cila ndihmon për të zgjatur jetëgjatësinë e frutave, por zvogëlon karakteristikat e tyre të dobishme. Frutat e thata janë të mira dhe të shëndetshme nëse i gatuani dhe i thani në shtëpi vetë. Kur i zgjidhni në një dyqan, është më mirë të blini ato fruta të thata që nuk duken tërheqëse.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne zgjedhim vezët me një guaskë kafe!

Miti që thotë se vezët me një guaskë kafe janë më të mira ka qenë i njohur për një kohë mjaft të gjatë. Madhësia dhe ngjyra e një veze varen nga raca e një pule. Rregulli kryesor për zgjedhjen e vezëve duhet të jenë kushtet e ruajtjes së tyre dhe mënyra e dukjes së tyre.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne pimë pije sportive!

Për shkak të një lidhjeje të ngushtë midis sportit dhe një jetese të shëndetshme, ushqimi sportiv shpesh konsiderohet si i shëndetshëm. Sidoqoftë, pijet sportive përmbajnë ujë të ëmbël me gaz, si dhe shurup misri, aditivë ushqimorë artificialë dhe ngjyrues. Prodhuesit e pijeve sportive rekomandojnë shuarjen e etjes me produktet e tyre gjatë trajnimit. Por këto nuk do të shuajnë etjen tuaj dhe në të vërtetë do të ulin efikasitetin e ushtrimit tuaj fizik. Një pije sportive e bërë me duart tuaja është një mënyrë më e mirë.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne blejmë produkte të importuar!

Shumë njerëz kanë një mendim që produktet e huaja janë më të mira se ato vendore. Ndonjëherë kjo mund të jetë e vërtetë, por jo gjithmonë. Për shembull, konsumimi i produkteve lokale sezonale është më i shëndetshëm se sa ato që sillen nga jashtë. Një mollë, e rritur në një fermë lokale në kushte natyrore dhe shitet menjëherë, përmban elemente më të dobishme sesa një frut ekzotik i sjellë nga një vend tjetër dhe i përpunuar nga përbërja kimike në mënyrë që të kapërcejë një udhëtim të gjatë tek blerësi. Sigurisht, produktet e importuara kanë edhe një avantazh, por, kur i zgjedh ato, një person duhet t’i kushtojë një vëmendje të veçantë datave të ruajtjes së produktit, përbërjes së tij, prodhuesit dhe importuesit.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make
  1. Ne kufizojmë sasinë e ushqimit që konsumojmë por harrojmë të numërojmë kaloritë!

Dallimi midis konsumimit të një veze të skuqur dhe një veze të zier është se veza e zier siguron 66 më pak kalori. Pra, nëse hani 2 vezë të ziera, do të ishin 188 kalori, që është vetëm pak më shumë se një vezë e skuqur e vetme.

11 Fatal Mistakes That Even Gurus of Healthy Eating Make

TË NGJASHME