HomeShëndeti

Disa mënyra për të zvogëluar poret në kushte shtëpie

Poret janë hapje në lëkurë përmes së cilave djersa dhe yndyra mund të arrijnë sipërfaqen e lëkurës.

Çdo pore lidhet me një gjëndër dhjamor dhe kur qelizat e vdekura të lëkurës, sebumi i lëkurës grumbullohen, poret bllokohen dhe shfaqen puçrrat, pikat e zeza e ato të bardha.

Poret mund të zvogëlohen apo të zgjerohen, në varësi të papastërtive që mblidhen në shtresën e parë të lëkurës e jo vetëm.

Mënyrat efektive për të pastruar poret e bllokuara:

1. Maskat e zeza me karbon
Si një përbërës aktiv në produktet e kujdesit të lëkurës, karboni ka aftësinë të pastrojë ndotësit që bllokojnë poret. Megjithatë trendi maskave me karbon të përgatitura në shtëpi ndalohet rreptësisht nga dermatologët, sepse mund të dëmtojë lëkurën dhe ta thajë atë e të bllokojë poret, pra të bëjë të kundërtën e asaj që supozohet.

2.Eksfoljimi
Ekzistojnë lloje të ndryshme të eksfoljimit, përmendim këtu : eksfoljimin kimik dhe atë mekanik njohur ndryshe si scrubi.

Pastrimi kimik nga qelizat e vdekura realizohet përmes acidit si beta hidroksi (si acid salicilik), acidet alfa hidroksi (acid si asglikolik), ose retinoli për pastrimin e poreve.

Ky proces është shumë i mirë pasi ndihmon rinovimin e lëkurës tuaj, duke inkurajuar prodhimin e qelizave të reja. Lëkura do të jetë elastike dhe nga ana tjetër, poret tuaja do të reduktohen.
Ndërsa scrubi mekanik mund të bëhet në shtëpi duke përzierë pak sheqer me vaj kokosi dhe të largoni nga lëkura me lëvizje rrethore të gjitha papastërtitë.

3. Avulli
Avulli është një pjesë e rutinës tipike kur ju shkoni të bëni një trajtim të specializuar fytyre. Kjo do të ndihmojë në hapjen e poreve.

Kur poret tuaja janë të hapura, specialistja e kujdesit të lëkurës mund t’ju vendosë maska apo produkte të tjera në lëkurë me efekte të ndryshme, sepse ato përthithen më mirë dhe më thellë në lëkurën tuaj.


TË NGJASHME