HomeLajme

Edhe Trump ndalon fluturimet e avionëve Boeing Co 737 MAX 8 dhe MAX 9

Presidenti i SHBA Donald Trump tha të mërkurën se Shtetet e Bashkuara do të urdhëronin ndalimin e fluturimit për të gjithë avionët Boeing Co 737 MAX 8 dhe MAX 9, pas një përplasjeje në Etiopi që vrau 157 njerëz dhe pas presionit në rritje të ligjvënësve amerikanë dhe të tjerëve, për t’u bashkuar me rregullatorët rreth botë.

“Ne do të lëshojmë një urdhër emergjence për ndalimin e terrenit të të gjitha fluturimeve të 737 MAX 8 dhe 737 MAX 9 dhe avionëve të lidhur me atë linjë”, u tha Trump gazetarëve në Shtëpinë e Bardhë.

Administrata Federale e Aviacionit mbajti takime urgjente të mërkurën mbi çështjen, pasi Kanadaja njoftoi se ajo ishte vendi i fundit i madh që do të ndalë fluturimin e këtyre avionëve, pas dy aksidenteve fatale që nga tetori.

United Airlines, American Airlines dhe Southwest Airlines Co, të gjitha fluturojnë me versionet e 737 MAX. Boeing tha se mbështet veprimin për të ulur përkohësisht në tokë avionët 737 max, pasi kompania të konsultohet me FAA, NTSB dhe klientët e saj.

Trump tha se avionët në ajër mund të fluturojnë në destinacionet e tyre. Kthimi erdhi më pak se një ditë pasi rregullatorët e SHBA kishin insistuar përsëri se avioni ishte i sigurt. Edhe sekretari i transportit, Elaine Chao fluturoi në bordin e një 737 MAX të martën.

“FAA është e përgatitur të bëjë një njoftim shumë të shkurtër lidhur me informacionet e reja dhe provat fizike që kemi marrë nga vendi dhe nga vende të tjera, dhe përmes disa ankesave të tjera,” tha Trump.


TË NGJASHME