HomePolitikë

Ekspertja gjermane: Për Shqipërinë dukej që në fillim…

Ekspertja Valesa Esch shpjegon p?r DW vendimin e samitit t? BE-s? mbi negociatat me Shqip?rin? dhe Maqedonin? e Veriut. Sipas saj, ky vendim nuk n?nkupton fundin e perspektiv?s s? an?tar?simit.

DW: Pas shpresave t? m?dha, erdhi nj? zhg?njim i madh p?r Maqedonin? e Veriut dhe Shqip?rin?. Samiti i BE-s? nuk solli lajm pozitiv, pra nj? dat? p?r fillimin e bisedimeve t? an?tar?simit, gj? q? ngjalli zhg?njim dhe humbje shprese. A pritej nj? vendim i till??

Valeska Esch: Un? besoj q? kishte droj? p?r nj? rezultat t? till?, por un? shpresoja deri n? fund, q? kryetar?t e qeverive dhe t? shteteve do t? mund t? binin dakord t? pakt?n t? hapnin bisedimet me Maqedonin? e Veriut. Q? p?r Shqip?rin? konsensusi do t? ishte m? i v?shtir?, kjo dukej qysh n? fillim. I gjith? procesi i an?tar?simit bazohet n? parimin e kondicionimit dhe qeveria e Maqedonis? s? Veriut i pati p?rmbushur t? gjitha kushtet p?r hapjen e negociatave. Madje qeveria ia doli q? t? gjej? edhe nj? kompromis p?r emrin me Greqin?, e cila p?r vite me radh? pengonte avancimin e procesit t? integrimit n? BE. E nj?jta gj? vlen edhe p?r Shqip?rin?, e cila realizoi nj? reform? t? v?shtir? n? sistemin e drejt?sis? e po ashtu po b?n p?rparime t? m?dha. Tani varet nga BE-ja, q? t’i vler?soj? k?to p?rparime dhe t? hedh? hapin tjet?r, duke i hapur negociatat.

Gazeta austriake „Standard” b?n nj? krahasim t? till?: „Esht? ngjash?m sikur t? p?rjashtohet nga shkolla nx?n?si m? i mir? i klas?s”. N? Shkup jan? t? bindur q? u b?n? t? gjitha p?rpjekjet e mundshme p?r t? marr? nj? dat? konkrete. Emri i vendit u ndryshua n? interes t? integrimit n? BE. Presidenti Macron flet tani p?r nevoj?n e nj? metodologjie t? re t? procesit t? zgjerimit dhe konstaton, se duhet ende koh?. Si e shpjegoni ju k?to deklarime t? tij, ?far? q?ndron pas k?saj?

Un? jam dakord me presidentin Macron p?rsa i p?rket r?nd?sis? s? reformimit t? procesit dhe konceptimit t? tij n? m?nyr? m? efikase. Çdo reform? e procesit, q? forcon bisedimet e an?tar?simit dhe n? radh? t? par? reformat n? vendet p?rkat?se, ?sht? jo vet?m n? interesin e BE-s?, por edhe t? vet? vendeve t? Ballkanit Per?ndimor. Por un? mendoj q? metodologjia e re e nj? procesi zgjerimi nuk ?sht? n? kund?rshtim me hapjen e negociatave t? an?tar?simit. Me Serbin? dhe Malin e Zi kemi nd?rkoh? dy vende n? faz?n e negociatave me BE-n? dhe ?do reform? e procesit duhet t? vlej? edhe p?r k?to dy vende. Vazhdimisht ka pasur reforma gjat? proceseve n? vijim dhe nuk duhet humbur edhe m? tej koh? p?r t’i vazhduar p?rpjekjet e reformave n? vendet e rajonit n? kuad?r t? bisedimeve t? antar?simit.

Çfar? pasojash mund t? ket? shtyrja e bisedimeve t? BE-s? me Maqedonin? e Veriut dhe Shqip?rin? p?r pjes?n tjet?r t? vendeve t? Ballkanit?

Un? besoj, q? shtyrja do t’i forcoj? skeptik?t n? rajon, t? cil?t mendojn?, se BE-ja nuk ka m? interes n? integrimin e vendeve t? Ballkanit Per?ndimor. Vendimi, sipas meje, e dob?son parimin e kondicionimit, prej nga bazohet procesi. Me munges?n e aft?sis? p?r nj? vendim t? p?rbashk?t pozitiv, BE-ja e ka d?mtuar kredibilitetin e saj n? rajon duke i zhg?njyer njer?zit. Nj?koh?sisht ?sht? e qart?, se ky vendim nuk n?nkupton fundin e perspektiv?s s? an?tar?simit. Edhe kjo u theksua n? samit.

Deutschland Aspen Institut - Valeska Esch (privat)

Valeska Esch

A mund t? thuhet, se samiti sa i p?rket ??shtjes s? zgjerimit ishte nj? d?shtim p?r kancelaren gjermane Merkel dhe fitore p?r presidentin francez Macron?

Un? nuk mendoj, q? n? nj? samit t? till? b?het fjal? p?r fitore apo humbje t? politikan?ve t? ve?ant?. Qeveria gjermane e ka b?r? t? qart?, se e mb?shtet hapjen e bisedimeve t? an?tar?simit si me Maqedonin? e Veriut edhe me Shqip?rin? dhe Gjermania ka investuar shum? n? rajon. Kancelarja gjithmon? ka theksuar, se nj? integrim i Ballkanit Per?ndimor n? BE nuk ?sht? vet?m n? interesin e k?tyre vendeve, por ve?an?risht edhe n? interesin e vet BE-s?. Q? nuk u arrit nj? vendim i p?rbashk?t, ?sht? p?r t? t? ardhur keq, por kjo nuk duhet t? jet? arsye p?r t’u dor?zuar. Kancelarja dhe presidenti Macron vazhdojn? t? jen? t? nj? mendimi, se e ardhmja e vendeve t? Ballkanit Per?ndimor ?sht? n? BE. Mosp?rputhje ka vet?m p?r ??shtjen, n?se duhet t? hapen bisedimet para apo pas reformimit t? procesit. Tani varet nga Franca q? t? ofroj? propozime konkrete dhe bashk? me partner?t europian? t? gjej? zgjidhje, p?r ta vazhduar sa m? shpejt t? jet? e mundur procesin e integrimit.

A mos vall? ekuilibrat n? BE po zhvendosen?

Sfida m? e madhe n? aspektin e hapjes s? negociatave t? an?tar?simit, ashtu si edhe p?r shum? vendime t? tjera, q? merren n? nivelin e BE-s?, ?sht? parimi i unanimitetit. Nuk ka nevoj? p?r zhvendosje ekuilibrash p?r t? penguar vendime t? tilla, sepse mjafton vet?m nj? vend q? ?sht? kund?r vendimit p?r ta penguar at?. Koh?t e fundit vazhdimisht kemi par?, se sa i v?shtir? ?sht? b?r? unanimiteti n? k?shill p?r ??shtje t? ndryshme. Ndaj nj? num?r m? i vog?l vendimesh, q? duhen marr? n? unanimitet, do ta leht?sonte n? p?rgjith?si procesin e vendimmarrjes dhe do t? rriste funksionalitetin e BE-s?.

Valeska Esch, ?sht? drejtore e Programit p?r Europ?n pran? Institutit Aspen n? Gjermani.

Burimi: DW


TË NGJASHME