HomeTeknologji

El Salvador nis prodhimin e Bitcoin duke përdorur enegji vullkanike

Presidenti i El Salvadorit, Nayib Bukele njoftoi më 1 tetor përdorimin e energjisë nga vullkani për të prodhuar Bitcoins. Ish-biznesmeni, i cili u zgjodh në krye të shtetit të Amerikës Qendrore në vitin 2019, njoftoi përmes një postimi në Twitter të premten se vendi i tij kishte arritur të prodhonte 0,00599179 Bitcoin, ose rreth 269 dollarë në vlerë monetare, duke përdorur energji gjeotermike.

Minierat me energji të rinovueshme janë ende në fazat e testimit. Më 29 shtator, Presidenti kishte ngarkuar një video prej 25 sekondash, duke dhënë një vështrim të shkurtër në minierat e kriptove të aktivizuara nga vullkani në vend. Videoja tregoi kontejnerë të markës qeveritare të transportit të pajisjeve të bitcoin dhe punëtorët.

Bukele kishte postuar në Twitter në qershor 2021 në lidhje me përdorimin e vullkaneve për minierat e Bitcoin, të cilat do të ishin 100 për qind të pastra dhe të rinovueshme me zero emetime.

Presidenti u lidh me kompaninë shtetërore të energjisë elektrike gjeotermale LaGeo SA de CV për të siguruar lehtësira për minierat e Bitcoin për të arritur qëllimet e gjurmës zero të karbonit dhe minierave të lira. Energjia gjeotermale përbën 25 përqind të prodhimit të brendshëm të energjisë në vend.

El Salvador ka potencialisht 20 vullkane aktive në rajonet e pabanuara të vendit. Energjia e lëshuar nga vullkanet ishte duke u humbur dhe përdorimi i energjisë gjeotermale për miniera do të rezultonte joefikase. Kështu, Bukele iu drejtua shfrytëzimit të burimeve të ripërtëritshme vullkanike tashmë në dispozicion për të siguruar miniera efikase dhe të pastra.

Sidoqoftë, ka edhe vende të tjera të cilat po përdorin burime të rinovueshme për minierat e kriptove. Vendet nordike si Islanda dhe Norvegjia janë të famshme për minierat eko-miqësore të Bitcoin dhe kanë energji të bollshme gjeotermale, hidro dhe era. Islanda ka përdorur energjinë gjeotermale për të prodhuar kriptovaluta që nga viti 2018. Norvegjia gjithashtu mburret me 100 për qind të prodhimit të energjisë së rinovueshme në vendin ku minatorët e kriptomonedhës përfitojnë nga burimet e rinovueshme për të fuqizuar makineritë e tyre.

Temperaturat e ulëta në këto vende gjithashtu ndihmojnë në uljen e kostove duke ftohur serverët e kompjuterit në mënyrë natyrale. Kohët e fundit, Laosi autorizoi minierat kripto në vend dhe gjithashtu theksoi përdorimin e potencialit të tij të madh të pashfrytëzuar të hidrocentralit për minierat e Bitcoin.


TË NGJASHME